None

Insuficienta venolimfatica

 

Numite popular varice, dilataţiile venelor superficiale de la nivelul membrelor inferioare şi, foarte rar, al celor superioare se încadrează în termenul medical de insuficienţă venolimfatică.

O afecţiune aparent puţin importantă, ocupă, de fapt, un număr semnificativ de consultaţii în multe specialităţi medicale: imagistică şi radiologie, dermatologie, flebologie, cardiologie, medicină internă şi de familie, recuperare medicală, iar toate aceste specialităţi îşi aduc contribuţia la diagnosticarea şi tratarea ei, diferind puţin stadiul evolutiv în care intervin.

Senzaţia de picior greu, tensiune în gambe sau chiar durere apărută după ortostatism prelungit, asociată cu aspectul local  de vene dilatate, sinuoase, duce pacientul  la medicul de familie. Examenul clinic atent (aspect, palpare, probe diagnostice) şi, eventual, echografia Doppler pun un diagnostic de certitudine al bolii, dar şi al eventualelor complicaţii locale.

Dacă, în cazurile uşoare sau de debut, medicaţia tonică venoasă, aplicarea unui unguent ce conţine heparină, purtarea  intermitentă a unor ciorapi elastici (când pacientul este în poziţie ortostatică) şi, mai ales, schimbarea modului de viaţă (se recomandă evitarea ortostatismului, a poziţiei şezând sau “picior peste picior” prelungite, evitarea expunerii la soare, a duşurilor calde şi a tratamentului cu anticoncepţionale orale, şi se indică mersul pe jos sau pe bicicletă, înotul, duşurile locale alternative cald-rece, repausul  membrelor inferioare în poziţie antideclivă, exerciţiile active) sunt suficiente pentru  a controla afecţiunea, cazurile care prezintă complicaţii vor fi îndrumate spre medicul specialist.

Din păcate, cauzele apariţiei varicelor pot fi rareori stabilite cu certitudine (de cele mai multe ori este implicat factorul ereditar, prin insuficienţa mecanică a valvelor care tapetează pereţii interiori ai venelor sau distrofii musculo-elastice ale pereţilor, dar şi sarcina, obezitatea, tulburările tiroidiene, prezenţa unui obstacol pe venele profunde), iar vindecarea completă este obţinută la puţini pacienţi.

Exceptând unele complicaţii ale varicelor (ruptura spontană sau posttraumatică însoţită de hemoragie, inflamaţia acută a acestor vene, tromboflebita, ulcerul varicos), când bolnavul este îndrumat spre dermatolog sau flebolog, şi ţinând cont de evoluţia lentă a acestei boli, el este, în cea mai mare parte a timpului, pacientul medicului specialist de recuperare medicală.

După  o evaluare atentă a bolii şi a afecţiunilor asociate, medicul de recuperare poate recomanda o diversitate de medicamente, proceduri de electroterapie, programe de kinetoterapie sau masaj, dar şi cure balneare cu ape termale, ape carbogazoase, sărate, mofete.

Dr. Mădălina Sideri, medic specialist Recuperare medicală

021.319.34.30

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha