7
None

Intervenţii chirurgicale care tratează obezitatea şi bolile metabolice – ce presupun şi care sunt efectele?

Kilogramele în plus devin o povară după ce se pierde controlul greutăţii corporale. Atunci intervin dietele, sportul, pastilele, înfometarea în speranţa că surplusul de kilograme va fi diminuat pe termen lung. Când aceste metode nu mai funcţionează, iar obezitatea deja a cauzat alte boli metabolice grave precum diabet zaharat, hipertensiune arterială, steatoză hepatică etc, doar chirurgul mai poate să vindece această boală.

Chirurgia metabolică este un domeniu nou al chirurgiei generale şi se adresează pacienţilor cu afecţiuni cardio-metabolice asociate obezităţii: diabet zaharat, hipertensiune arterială, valori ridicate ale colesterolului şi alte patologii metabolice. Prezenţa acestor afecţiuni, corelate cu creşterea ponderală, afectează calitatea vieţii şi scade considerabil speranţa de viaţă a pacientului metabolic. Chirurgia metabolică are ca scop atât pierderea în greutate (pacientul pierde între 50-100% din excesul ponderal), cât şi remisia comorbidităţilor precum diabetul zaharat de tip 2. Astfel, ea este cea mai eficientă metodă de tratare a obezităţii, în mod semnificativ şi permanent.

Doctorul Cătălin Copăescu ne menţionează că se poate pierde între 50 - 90% din excesul ponderal şi remite diabetul zaharat de tip 2 prin intermediul celor cinci tipuri de intervenţii chirurgicale specifice chirurgiei metabolice: gastric banding, bypass gastric, gastric sleeve, plicatura gastrică şi diversia biliopancreatică.

Gastric banding – este tipul de intervenţie chirurgicală care presupune montarea unui inel gastric reglabil pentru a divide stomacul în două porţiuni. „Prima porţiune din stomac este mai mică şi vine în continuarea esofagului, iar restul stomacului va comunica cu prima porţiune printr-un canal permis de inel. Acesta are un tub de conexiune, iar la capătul lui este un dispozitiv care se fixează pe muşchi şi prin care medicul poate insera lichid în inel. Cu cât este mai strangulat stomacul, cu atât va fi mai limitată trecerea alimentelor”, explică dr. Cătălin Copăescu.

Acest tip de operaţie este cel mai simplu, intervenţia durând aproximativ 40 min, iar pacientul îşi va reveni într-un timp scurt, va pierde kilogramele în plus dacă este motivat şi conştient că inelul poate fi păcălit de alimentele lichide, dar bogate în calorii precum îngheţata, ciocolata, sucurile. Astfel, pacientul trebuie să aibă grijă în alegerea alimentelor pe care le consumă. Sunt recomandate alimentele slab calorice şi uscate, în porţii mici, 4-5 mese/zi.

Gastric bypass – tipul de operaţie care presupune scurtcircuitarea stomacului, îl împarte în două compartimente: unul aflat în continuarea esofagului şi un altul complet separat. Alimentele vor ocupa prima porţiune, fără a trece deloc în cealaltă parte a stomacului. Pentru a asigura tranzitul digestiv, la acest stomac format se conectează o parte din intestin. Ea va prelua alimentele pe care le înghiţim. Persoana care a recurs la bypass gastric mănâncă puţin, dar neselectiv, pentru că zaharurile şi grăsimile nu trec prin suprafaţa de intestin care face posibilă absorbţia lor. Senzaţia de saţietate apare foarte repede, deoarece alimentele vin în contact cu mucoasa intestinală şi de acolo pleacă nişte semnale către creier, care determină apariţia senzaţiei de saturatie.

Prin intermediul acestui tip de intervenţie, se poate pierde până la 80% din excesul ponderal.

Gastric sleeve este cea de-a treia intervenţie chirurgicală pentru obezitate şi constă în secţionarea stomacului de-a lungul său, scoţând din organism porţiunea sa laterală, adică 80% din capacitatea rezervorului gastric unde se află şi centrii foamei. „În circuitul digestiv rămâne doar un tub gastric foarte subţire şi lung, cu diametrul de 1 cm, care seamănă cu un burlan, foarte zgârcit cu alimentele pe care le permite. Senzaţia de foame se reduce, şi până la 70% din excesul ponderal poate fi pierdut”, concluzionează specialistul.

Plicatura gastrică pe cale laparoscopică este considerată cea mai modernă operaţie din chirurgia obezităţii. Este un procedeu restrictiv de chirurgie bariatrică unde se micşorează stomacul chirurgical, fără implanturi sau agrafe metalice. Metoda constă în efectuarea unor pliuri în peretele gastric, urmate de sutura pliurilor cu fire chirurgicale neresorbabile.

În urma intervenţiei chirurgicale, pacientul pierde între 40-70% din excesul ponderal în primul an.

Diversia biliopancreatică este mai drastică şi presupune ocolirea unei suprafeţe foarte mari de intestin de către alimente, printr-o reconectare, şi nu prin tăierea intestinului. Se lasă doar ultimii 50-100 de centimetri din intestinul subţire din cei 7-10 metri, cât are acesta, ocolindu-l, dar fără a-l tăia. Dr. Copăescu spune că „pacientul care a recurs la diversie bileopancreatică slăbeşte spectaculos, până la 90% din surplusul de greutate. Însă el trebuie să meargă la toaletă de mai multe ori pe zi, aceasta şi pentru că alimentele sunt trimise practic direct în colon şi nu apucă să se absoarbă. Aportul alimentar nu este restricţionat”.

Efectele acestor intervenţii chirurgicale sunt spectaculoase, pacienţii urmând să piardă în greutate într-un mod echilibrat şi să li se amelioreze considerabil afecţiunile metabolice. Pierderea kilogramelor în plus se face şi prin munca susţinută a pacientului. În urma intervenţiilor, organismul trebuie să îşi găsească un echilibru alimentar, iar pacienţii vor resimţi o îmbunătăţire a respiraţiei, inima, ficatul, vasele de sânge se eliberează de invazia grăsimii, tensiunea arterială se reglează, iar calitatea vieţii creşte.

Peste 4.500 de pacienţi cu obezitate şi boli metabolice au fost operaţi de echipa medicală a spitalului Ponderas, coordonată de dr. Cătălin Copăescu, pacienţii reuşind să îşi recapete sănătatea, încrederea de sine, entuziasmul şi activităţile sociale la care renunţaseră cândva.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha