Tehnica asepsiei iniţiate de Ignanz Semmelweis în scăderea febrei puerperale în anii 1800 în obstetrică, continuată de chirurgul Joseph Lister care a utilizat fenolul în dezinfecţia instrumentelor chirurgicale, arată rolul important al chirurgilor în iniţiativa împotriva infecţiilor intraspitaliceşti.
Factorul „infecţii de spital” reprezintă în mintea omului un stres mare, având în vedere aspectul în care se prezintă celor din afară spitalele româneşti, fapt ce te duce uşor cu gândul la ce se întâmplă în sălile de operaţii.
Am întâlnit oameni operaţi cu success, care din nefericire după intervenţia chirurgicală au dezvoltat infecţii asociate îngrijirilor de sănătate, infecţii care au făcut necesare săptămâni de tratament cu antibiotice şi care au întârziat evoluţia favorabilă a cazului.
Cu toate acestea în multe spitale fondurile, grija personalului şi chiar a conducerii spitalului sunt pe ultima listă de priorităţi, devenind importante în momentul apariţiei unui fenomen dramatic sau extrem de vizibil mediatizat.
Cauzele sunt multiple:
• spălarea deficitară a mâinilor;
• curăţarea superficială a mijloacelor de lucru (instrumente, dispozitive);
• dezinfecţie cu substanţe diluate, ineficiente;
• nerespectarea timpilor de lucru datorită presiunii activităţii;
• remanenţa de resturi organice pe instrumente, generatoare de biofilm, care găzduieşte germeni;
• germeni multidrug rezistenţi, extrem de agresivi;
• utilizarea de antibiotice pre şi post operator fără justificare doar din argumentul „pazei bune”;
• contaminarea în spital în postoperator în timpul manevrelor –pansament, tratamente prin mâini murdare;
• aparţinători care vin în contact cu persoanele internate şi care transportă germeni;
Asta face ca infecţiile intraspitaliceşti să scadă încrederea atât în eficacitatea actului chirurgical dar şi a serviciilor medicale româneşti.
Infecţiile cu virusurile hepatitice C, B, cu stafilococul auriu MRSA, cu Clostridium Difficile, infecţiile cu E. Coli, Klebsiella MDR, Pseudomonas cu localizări multiple (infecţii de plagă, infecţii urinare, infecţii pulmonare, infecţii digestive, septicemii, pneumonii) atrag morbiditate şi mortalitate din ce în ce mai mare în sectoarele medicale. Singura soluţie în scăderea lor este PREOCUPAREA, CUNOAŞTEREA ŞI UTILIZAREA inovaţiilor în acest domeniu.
Voi enumera câteva din soluţiile noi utilizate în spitalele din Europa în vederea controlului infecţiilor de spital:
1. Realizarea unei curăţenii de calitate evaluată cu tehnologii noi în timp real (metoda detecţiei ATP a gradului de contaminare). Se poate obiectiva gradul de contaminare a fiecărei suprafeţe, instrument, mâinilor, în 15 secunde. Persoanele, suprafeţele, instrumentele necorespunzătoare din punct de vedere al standardului pot fi curăţate imediat.
Spitalele din Anglia au redus cu 60% infecţiile cu MRSA şi Clostridium Difficcile de la 2.36 cazuri/1000 paturi, la 1.5/1000 cazuri, utilizând programe clare de urmărire a gradului de curăţenie şi intervenind imediat.
2. Verificarea aparatelor şi a performanţei (exemplu teste Bovie Dick pentru verificarea parametrilor autoclavelor, teste EMU-GRAPH care verifică pătrunderea aburului la nivelul instrumentelor).
3. Teste de identificare a resturilor proteice pe instrumente.
4. Soluţii de dezinfecţie cu putere mare de distrugere a germenilor în timp scurt, începând cu protecţia personalului şi a dispozitivelor medicale.
5. Dispozitive automate de curăţenie a mâinilor la îndemâna personalului, plasate întocmai pentru a crea reflexul de spălare prin poziţia la nivelul patului, culori vii şi bineînţeles substanţe suficiente. Sistemele moderne wireless pot analiza momentul, durata, numărul de decontaminări, realizând analize ale obiceiurilor personalului şi consumului de substanţe.
6. Sistemele de decontaminare complete pentru încăperi, utilizând impregnarea cu substanţe care distrug germenii în vopsea, filtre, măşti, realizează scăderi ale încărcăturii generale în săli de operaţie şi saloane.
7. Sisteme ce utilizează bombardament cu electroni ce distrug germenii din incintele spitaliceşti.
8. Sisteme de învăţare a spălatului eficace pe mâini
În speranţa creşterii preocupării medicilor, a personalului, dar şi a managementului Spitalelor şi a decidenţilor din Sănătate pentru curăţenie şi dezinfecţie (celor care achiziţionează tehnologii de ultimă oră, uitând că uneori în spitalele din România baza activităţii e deficitară) în vederea salvării vieţilor şi a timpului oamenilor atacaţi de germeni multirezistenţi în spitale, scriem acest articol.
isabella
Pentru prevenirea îmbolnăvirii şi evitarea riscurilor de sănătate, igiena este cheia.\r\n Felicitari d-nului doctor pentru implicarea in a aduce ceva noua in exercitarea actului medical si a igienei personale.
Oct. 3, 2015, 9:29 a.m.