7
None

Tehnici de reconstrucție mamară – documentar medical


Reconstrucția de sân după mastectomie este o intervenție de care ar trebui să beneficieze toate pacientele care au fost nevoite să treacă printr-o asemenea experiență traumatizantă din punct de vedere fizic și psihic. Calitatea vieții poate fi îmbunătățită semnificativ prin reconstrucția sânului afectat. Pentru un rezultat de succes deseori este necesară o intervenție chirurgicală și asupra sânului neafectat (simetrizare). Aceste intervenții au demonstrat posibilitatea reluării unei vieți normale din toate punctele de vedere.

Există o multitudine de tehnici chirurgicale menite să restabilească forma, aspectul și mărimea cât mai naturală a sânului după mastectomie, reconstrucția sânului putând fi făcută cu implanturi sau țesut autolog (propriu).
Vă prezentăm cazul unei paciente în vârstă de 51 ani, diagnosticată în octombrie 2014 cu neoplasm mamar stâng cadran supero-extern stadiul IIIA (carcinom duictal invaziv), chimiotratat neoadjuvant, operat radical prin mastectomie radicală stânga, modificată tip Madden și limfadenectomie axilară stânga în martie 2015, în prezent în curs de hormonoterapie adjuvantă, fără semne de evoluție loco-regională sau la distanță a bolii oncologice.
Pacienta și-a dorit extrem de mult reconstrucția sânului mastectomizat cu tesut autolog (propriu) și am hotărât reconstrucția cu un lambou adipocutanat de la nivelul abdomenului bazat pe vase perforante ale arterei epigastrice inferioare.
În data de 17.05.2021 se intervine chirurgical și se practică o incizie la nivelul cicatricei de mastectomie stânga și excizia acesteia, se prepară un buzunar prepectoral în care este introdus lamboul adipocutanat abdominal. Se anastomozează artera și vena epigastrice inferioare drepte la artera și vena mamare interne stângi cu fire separate Prolene 8.0 sub microscop, se reface șanțul inframamar stâng, se practică dezepidermizarea parțială a lamboului și ancorarea lui superior și lateral, la nivelul liniei axilare anterioare, drenaj aspirativ la nivelul sânului si a abdomenuilui, sutura lamboului și a zonei donoare în planuri anatomice, steristrip, pansament.
În prima zi postoperator evoluția este favorabilă, pacienta este detubată. Se decide transferul pacientului pe secție în a doua zi postoperator. Zilnic se practică toaleta locală, pansamentul lamboului și a zonei donoare, evoluția locală fiind favorabilă.
În primele opt zile postoperator pacienta urmează tratament anticoagulant cu heparină nefracționată, administrată subcutanat, urmând apoi tratament anticoagulant cu heparină cu greutate moleculară mică – Clexane injectabil subcutanat.
Pacienta se externează cu stare generală bună, echilibrată cardio-pulmonar, cu lambou viabil, în curs de vindecare chirurgicală.
Reconstrucția mamară, departe de a fi o dorința estetică, este o necesitate. Este extrem de important ca pacientele care au suferit o mastectomie să fie informate că există această opțiune, decontată de către Casa de Asigurări de Sănătate, indiferent dacă reconstrucția se face cu implant+/- expander și/sau cu țesut propriu.
Vă așteptăm la o consultație în Ambulatoriul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central, programări la nr. de telefon 0787 365 543.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha