47
None

Oftalmopatia tiroidiană

Oftalmopatia tiroidiană, cunoscută şi sub denumirea de boală Graves, este adesea asociată cu o glandă tiroidă hiperactivă (hipertiroidism). În oftalmopatia tiroidiană, sistemul imunitar atacă muşchii extraoculari şi ţesuturile din jurul ochilor, determinând apariţia edemului şi inflamaţiei la nivelul acestor structuri. Cauza exactă a afecţiunii nu este pe deplin înţeleasă, dar este adesea legată de o reacţie autoimună, în care sistemul de apărare al organismului vizează propriile ţesuturi.

Se întâlneşte mai frecvent la fumători şi la cei care au un istoric familial de boală Graves.
Principalele simptome ale oftalmopatiei tiroidiene includ:

  1. Exoftalmia - edemaţierea ţesuturilor din spatele ochilor şi creşterea în volum a muşchilor extraoculari produce protruzia acestora, făcându-i să pară mai mari sau mai proeminenţi ca de obicei.
  2. Retracţia sau edemul pleoapei superioare.
  3. Disconfort ocular - uscăciune oculară, roşeaţă oculară, fotofobie sau senzaţie de corp străin.
  4. Vedere dublă - muşchii care controlează mişcarea ochilor pot fi afectaţi, cauzând vedere dublă sau modificări ale motilităţii oculare.
  5. Scăderea acuităţii vizuale produsă de afectarea nervului optic (neuropatie optică compresivă) este datorată compresiei nervului optic la nivelul orbitei, produsă de muşchii oculari măriţi de volum şi grăsimea orbitară. Reprezintă o urgenţă oftalmologică.

Severitatea manifestărilor oftalmopatiei tiroidiene poate varia de la o persoană la alta şi nu toate persoanele care prezintă hipertiroidism dezvoltă această afecţiune la nivelul ochilor.
Diagnosticul acestei afecţiuni se pune pe baza aspectului clinic, a testelor de laborator (măsurarea nivelului hormonilor tiroidieni şi a anticorpilor anti-tiroidă) şi a imagisticii (CT sau RMN orbită evidenţiază creşterea volumului muşchilor extraoculari şi expansiunea grăsimii orbitare).
Tratamentul are ca scop gestionarea simptomelor şi reducerea inflamaţiei din jurul ochilor, incluzând:

  1. Lacrimi artificiale - pentru a diminua uscăciunea oculară şi disconfortul.
  2. Corticosteroizi - pentru diminuarea inflamaţiei orbitare.
  3. Radioterapie orbitară - pentru diminuarea inflamaţiei, singură sau în asociere cu corticoterapia.
  4. Decompresia orbitară - această intervenţie chirurgicală constă în înlăturarea parţială a unor oase de la nivelul orbitei, creând astfel mai mult spaţiu şi reducând compresia asupra nervului optic.
  5. Chirurgia strabismului - pentru restabilirea motilităţii oculare normale şi dispariţia vederii duble. Aceasta trebuie efectuată doar în perioada de stabilitate a bolii şi numai după intervenţia de decompresie a orbitei, dacă aceasta este necesară.
  6. Intervenţii chirurgicale la nivelul pleoapei pentru a rezolva retracţia pleoapei superioare.
  7. Tratamentul hipertiroidismului - medicamentos sau chirurgical.

În concluzie, pacienţii cu oftalmopatie tiroidiană pot beneficia de o serie de tratamente pentru ameliorarea simptomatologiei şi creşterea calităţii vieţii. Controalele regulate la un medic specialist oftalmolog şi endocrinolog sunt esenţiale pentru a monitoriza afecţiunea şi a gestiona orice problemă apare pe parcurs.


Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha