None

Lentilele de contact

www.amaoptimex.ro

Există multe persoane care au diverse vicii de refracţie, adică miopie, hipermetropie sau astigmatism. Pentru a avea o vedere bună, aceşti oameni trebuie să apeleze la metode de corecţie optică sau chirurgicală. Ochelarii sunt cei mai populari şi la îndemână, mai ales că există rame de ochelari pentru toate gusturile.

Pentru mulţi dintre purtătorii de ochelari, visul cel mai frumos este să găsească o soluţie pentru a scăpa de ei. Operaţia de reducere a dioptriilor este cea mai modernă metodă de a scăpa de ochelari. Cei care au o contraindicaţie sau nu doresc să apeleze la o metodă chirurgicală pentru a nu mai purta ochelari, pot alege lentilele de contact, ca alternativă modernă şi comodă.

În anii 1500, Leonardo da Vinci a fost primul care a descris lentilele de contact. În epoca modernă, primele modele de lentile de contact au fost dure. Cei care s-au obişnuit cu ele sau pacienţii cu indicaţie medicală de a purta astfel de lentile le mai folosesc şi în zilele noastre, dar sunt lentile gaz permeabile, adică permit corneei să respire.

În 1960 au apărut primele lentile de contact experimentale, moi, dintr-un material plastic hidrofil (care absoarbe apa), iar în 1971 acestea au devenit disponibile pe piaţă. Azi, diverşii producători pun la dispoziţie lentile din ce în ce mai performante, pentru toate buzunarele şi pretenţiile.

În ţara noastră există o bogată experienţă în domeniul lentilelor de contact, acestea devenind disponibile încă din anii ’80. În prezent există o ofertă largă de lentile de contact de vedere sau estetice.

Lentilele de contact de vedere constituie un mijloc extrem de facil de îmbunătăţire a vederii, ele aplicându-se direct pe ochi şi oferind purtătorului o vedere mai bună întrucât nu limitează câmpul vizual, ca ochelarii. De asemenea, sunt disponibile pe piaţă şi lentile multifocale, care se adresează persoanelor presbite, adică acelora care, înaintând în vârstă, au nevoie de ochelari pentru citit.

Lentilele de contact estetice pot nuanţa sau schimba culoarea ochilor, fiind disponibile cu sau fără dioptrii.

Ca mod de întrebuinţare, este indicat ca lentilele de contact să fie aplicate dimineaţa şi să se scoată seara la culcare. Sunt disponibile lentile de contact pentru o zi, adică purtătorul poate achiziţiona un set de lentile pentru o lună, pentru fiecare ochi, adică 30 de lentile/ochi, ceea ce înseamnă că dimineaţa se aplică lentila, iar seara, când se scoate, se aruncă. Acest tip de lentile este foarte apreciat pentru că nu necesită întreţinere şi sunt extrem de moi şi bine tolerate.

Alte tipuri de lentile sunt cele săptămânale, lunare, trimestriale şi anuale; aceste lentile necesită întreţinere, adică, atunci când nu sunt la ochi ele trebuie să fie ţinute într-un recipient cu un lichid special, care trebuie schimbat în fiecare zi; de asemenea, trebuie multă grijă ca lentilele să nu rămână niciodată fără acest lichid. Lentilele de contact, cu cât au o perioadă de folosire mai scurtă, cu atât sunt mai subţiri, moi şi mai bine tolerate.

În principiu dacă sunt purtate cu grijă şi bine întreţinute, lentilele de contact sunt foarte bine tolerate şi nu produc neplăceri.

Este recomandat ca fiecare purtător de lentile de contact să aibă şi o pereche de ochelari frumoşi, cu dioptrii actualizate, pentru a avea la îndemână o alternativă în cazul apariţiei unei afecţiuni oculare ce împiedică purtarea lentilelor.

Există lentile de contact cu rol estetic, în sensul că pot masca diverse defecte oculare. Lentilele de contact terapeutice au indicaţii în tratarea anumitor afecţiuni oculare sau pot fi folosite pe post de “pansament” corneean în anumite situaţii.

În concluzie, lentilele de contact reprezintă o alternativă pentru cei care nu doresc să poarte ochelari sau să apeleze la chirurgia refractivă, iar în anumite situaţii au indicaţii terapeutice.

Dr. Andrei FILIP,

medic specialist oftalmolog,

doctor în ştiinţe medicale

www.drfilip.ro

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha