Ecografia vasculară este o analiză modernă care permite vizualizarea atât a arterelor cât şi a venelor de la nivelul membrelor superioare şi inferioare dar şi la nivelul extremităţii cefalice.
Examenul ecografic arterial periferic este util în diagnosticul arteriopatiilor, evaluarea tratamentului medicamentos al acestei afecţiuni şi monitorizarea pacientului operat. Ecografele de ultimă generaţie permit vizualizarea cu acurateţe a peretilor arteriali, cu evidenţierea eventualelor depuneri aterosclerotice, precum şi măsurarea dimensiunilor acestor depuneri şi a influenţei pe care o au asupra fluxului sanguin (prin măsurarea vitezelor fluxului sanguin şi compararea cu segmentele sănătoase şi neafectate de ateroscleroză). Ecografia arterială permite decelarea şi măsurarea chiar şi a fluxului sanguin cu viteze mici, fiind din acest punct de vedere net superioară oscilometriei. Urmărirea pacienţilor operaţi este extrem de uşoară şi precisă, ecografic putându-se evidenţia funcţionarea by-pass-ului sau dimpotrivă trombozarea lui.
Ecografia axelor carotidiene si vertebrale extracraniene este indicată la pacientul cu accident vascular cerebral, sincope, ameţeli, hipertensiune arterială, diabet zaharat sau dislipidemie. Examinările periodice asociate cu monitorizarea tratamentului vor permite o mai bună stadializare şi urmărire a bolii.
Pentru pacienţii cu patologie venoasă examinarea ecografică este utilă în diagnosticul şi urmărirea tratamentului trombozelor venoase şi al insuficienţei venoase cronice, evaluarea pre şi postoperatorie în boala varicoasă. Ecografia venoasă este metoda de elecţie în tromboza venoasă în vederea stabilirii întinderii trombozei la nivelul sistemului venos, a gradului de obstrucţie al venei şi a extinderii procesului de tromboză, precum şi la urmăririrea eficacităţii tratamentului, dar şi a tipului şi duratei tratamentului aplicat.
Ecografia vasculară este o investigaţie nedureroasă, neinvazivă, cu cost redus, care poate fi repetată ori câte ori este nevoie, fără a avea riscul de iradiere şi fără a aduce nici un fel de leziuni corpului uman. Aparatele de ultimă generaţie permit vizualizarea cu acurateţe a venelor superficiale şi profunde, direcţia fluxurilor de sânge, evidenţierea valvele incompetente şi mai ales măsurarea, înregistrarea şi stocarea acestor informaţii pentru o comparare rapidă şi uşoară la examinările ulterioare. Examinările ecografice seriate precum şi adaptarea continuă a tratamentului medicamentos permite o urmărire corectă, riguroasă a acestor tipuri de pacienţi şi permite un prognostic mai bun al afecţiunii respective.
Dr. Florin Comșa