None

Ce reprezinta tratamentul ortodontic?

Termenul de ortodonţie provine din alăturarea termenilor greceşti <orthos> („drept”) şi <odontos> („dinţi”). Astfel, această ramură a medicinii dentare se ocupă cu reaşezarea normală a dinţilor pe arcadă.

Pe scară largă, există o asociere între tratamentul ortodontic şi un tratament cosmetic. Acest lucru este eronat. În primul rând, tratamentul ortodontic este un procedeu prin care se corectează poziţia dinţilor, poziţie care este răspunzătoare de numeroase afecţiuni dentare, care însă au ecou asupra dezvoltării şi funcţionalităţii mai multor componente ale organismului. Realizând această etapă, întra-adevăr se obţine şi un rezultat estetic.

Până la ce vârstă se poate realiza un tratament ortodontic?

Acest tratament nu depinde de vârstă. Gravitatea problemelor variază de la caz la caz. Este adevărat că o problemă tratată la vârstă mică are rezultate apreciabil mai bune decât aceeaşi problemă tratată la o vârstă înaintată. Durata tratamentului este, de asemenea, direct proporţională cu vârsta pacientului.

Problemele, care apar în cazul erupţiei eronate a dinţilor sau modificările care apar pe parcursul creşterii lor intră în sfera denumită anomalie dento-maxilară. Astfel, în jurul vârstei de 9 ani, 25% dintre copii prezintă o înghesuire a dinţilor, iar cca 14% prezintă prodenţie („ieşiţi în afară”) a grupului frontal superior. Alte cazuri care necesită tratament pot include situaţii în care un anumit dinte nu poate erupe pe arcadă din cauza unui alt dinte care i-a blocat calea normală de erupţie.

Percepţia pe scară largă în legătură cu tratamentul ortodontic este că acesta este un tratament cosmetic. Acest lucru nu este însă adevărat. Tratamentul ortodontic nu este necesar numai pentru a reda estetica dinţilor, ci şi de a corecta poziţionarea greşită a dinţilor, poziţionare care altfel ar fi răspunzătoare de serioase afecţiuni dentare. Tratamentul ortodontic include o serie de procedee de poziţionare a dinţilor şi poate fi făcut la orice vârstă. Gravitatea problemelor variază. Astfel, o treime a copiilor la vârsta de 12 ani au nevoie mare sau chiar foarte mare de tratament ortodontic, iar o altă treime a acestora are nevoie moderată de tratament.

Care sunt principalele probleme ce necesită tratament?
În jurul vârstei de 9 ani, circa 25% dintre copii prezintă o înghesuire a dinţilor, iar o altă parte au dinţii superiori "ieşiţi în afară". Circa 30% sunt cazuri în care dinţii superiori şi cei inferiori nu se întâlnesc în mod corect. Alte exemple care necesită tratament pot include cazuri în care un anumit dinte nu poate ieşi (erupe) pe arcadă deoarece un alt dinte i-a blocat calea firească de acces.

Care sunt metodele de tratament?
În majoritatea cazurilor sunt folosite aparatele ortodontice. Din această categorie fac parte afecţiuni precum înghesuirile sau incongruenţele dentare. În trecut exista, ca metodă de tratament, extracţia unor dinţi. Aceştia erau „sacrificaţi” în vederea realizării unei situaţii convenabile a arcadelor dentare. Totuşi, există şi în prezent situaţii în care un dinte sau un grup de dinţi sunt îndepărtaţi de pe arcadă pentru a realiza spaţii în cazul arcadelor foarte mici volumetric, care prezintă dinţi mari şi înghesuiţi. Dinţii restanţi sunt repozitionaţi în spaţiile nou create cu ajutorul aparatelor.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha