Melanomul, cea mai agresivă dintre formele de cancer cutanat, diagnosticat într-un stadiu incipient este în general o boală curabilă. Cu toate acestea, atunci când se răspândeşte în alte părţi ale corpului, acest tip de cancer are un prognostic foarte rezervat.
La nivel mondial, în 2008 au fost înregistrate 197.000 de noi cazuri de melanom, în creştere faţă de anul 2002, cu 160.000 de cazuri, fiind mai frecvent întâlnit la bărbaţi decât la femei. Incidenţele regionale sunt foarte diferite, ţările cu cea mai mare frecvenţă fiind Australia şi Noua Zeelanda. În Romania, în 2008 au fost raportate 903 cazuri de melanom malign, cele mai multe fiind înregistrate la femei - 516 cazuri, faţă de barbati - 387 cazuri. De altfel, incidenţa acestei boli are o rată de creştere mai mare decât a oricărui alt tip de cancer, cu excepţia cancerului pulmonar la femei.
O persoană diagnosticată cu melanom metastatic are în medie o speranţă de viaţă de câteva luni. Mai puţin de una din patru persoane se aşteaptă să fie în viaţă la un an după diagnostic iar în fiecare an se în registrează aproximativ 40.000 de decese prin melanom la nivel mondial.
O examinare fizică de rutină, inclusiv o evaluare completă a tegumentului, cu palparea ganglionilor limfatici regionali şi o anamneză atentă a pacientului stau la baza oricărei stadializări în melanom. Pentru melanoamele cu risc scăzut (grosimea tumorii <1 mm) în general nu mai sunt necesare alte investigaţii.Pentru melanoamele cu grosime > 1mm biopsia ganglionului santinelă este necesară pentru o stadializare exactă, cu toate că aceasta nu se asociază cu creşterea supravieţuirii generale.
Există opţiuni limitate de tratament pentru pacienţii cu melanom metastatic iar dacarbazina a fost standard de tratament în ultimii 30 de ani. Este important ca orice nou medicament care va apărea să îşi dovedească eficacitatea clinică şi siguranţa în comparatie cu standardul actual. Pe parcursul timpului, mai multi agenţi terapeutici au demonstrat o eficacitate limitată în tratamentul melanomului malign.Din cauza lipsei unor opţiuni terapeutice eficiente, studiile clinice sunt adesea indicate şi recomandate de ghidurile americane şi europene.