58
None

Recuperarea în hernia de disc lombară

4 din 5 oameni vor avea în timpul vieţii o durere lombară. Din fericire, peste 90% dintre aceştia beneficiază de tratament conservator (terapie balneară, fizical kinetică, medicamentoasă) şi doar 5-10% necesită intervenţie chirurgicală. Durerea de spate, lombară este cea mai frecventă cauză de dizabilitate pentru persoanele active, cu vârste peste 40 de ani, din SUA.

Hernia de disc lombară ocupă un procentaj mic printre durerile de spate dar produce durere şi disfuncţie, prin afectare neurologică. Foarte importante pentru diagnosticul HDL sunt caracteristicile clinice ale durerii şi, mai ales, distribuţia acesteia. Clasic, distribuţia durerii este radiculară, adică pe traseul unei rădăcini nervoase sau a unui nerv, cel mai cunoscut fiind nervul sciatic. Totuşi, doar 9% dintre pacienţii cu sciatică au hernie de disc lombară. Alte simptome, în afară de durere, sunt slăbiciunea musculară şi modificările de sensibilitate (amorţeală, furnicături, lipsa totală a sensibilităţii). Examenul clinic se completează cu examinarea imagistică, de bază fiind radiografia. Examinarea MRI se indică în cazul unei decizii terapeutice chirurgicale, pentru a evidenţia sediul exact al leziunii.

Tratamentul de recuperare, de care beneficiază cei mai mulţi pacienţii cu HDL se stabileşte de medicul de specialitate, după o evaluare completă ortopedică şi neurologică, şi este apoi realizat de kinetoterapeut şi asistentul de fizioterapie.

Dacă, după o perioadă de timp cuprinsă între 6 săptămâni şi 3-4 luni, tratamentul conservator aplicat nu determină îmbunătăţirea simptomelor pacientului, acesta trebuie direcţionat către neurochirurgie. Tratamentul chirurgical rezolvă imediat pacienţii cu sciatică, dar, pe termen lung, nu există diferenţă între cei trataţi chirurgical şi cei trataţi nonchirurgical. Managementul pacienţilor anterior operaţiei este şi el important şi are mai multe vize din punct de vedere fizical kinetic: antiinflamator şi analgetic, reeducare respiratorie şi cardiovasculară, creşterea tonusului muscular.

De ce este importantă recuperarea după operaţia pentru hernie de disc lombară? Deoarece este nevoie de refacerea structurilor lezate după actul chirurgical, cum ar fi: muşchi, ligamente, nervi şi uneori os. Se realizează un plan individualizat de recuperare ce cuprinde medicaţie, program de terapie fizicală, kinetică, instrucţiuni referitoare la modul de realizare a activităţilor de zi cu zi (condus, mers, stat pe scaun, cărat greutăţi, sport, alergat etc.).

Postchirurgical, recuperarea începe imediat, având obiective şi metode individualizate în funcţie de statusul clinic al pacientului şi de perioada scursă de la operaţie. Dacă elemente de kinetoterapie şi recuperare cardiovasculară şi respiratorie se introduc imediat postoperator, procedurile fizicale sunt indicate după 6 săptămâni. Toate procedurile sunt realizate de un kinetoterapeut, iar pacientul este reevaluat constant de medicul de specialitate, fişa de tratament modificându-se în consecinţă.

Dr. Tugui Raluca Dana, medic specialist recuperare, medicina fizica si balneologie competenta ecografie musculo-scheletala

Comentarii


Berceanu Niculae

Buna ziua, Sotia a facut pe data de 04.12.2015 interventie chirurgicala L3-L4.Ce proceduri de recuperare si cind sa inceapa mai ales ca dupa operatie piciorul sting a ramas cum era cam amortit !!!. Cu respect ,Nicu Berceanu

Dec. 8, 2015, 5:06 p.m.
0
0

sergiu

buna ziua. as dori sa stiu daca se recupereaza discul herniat 100/100 si daca este posibila revenirea la o viata normala dupa o anumita perioada de timp. va multumesc.

March 22, 2017, 4:48 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha