Zilele trecute am fost abordată de o pacientă în vârstă de 60 ani, destul de speriată, să-i spun “câteva cuvinte” despre rezultatul histopatologic şi imunohistochimic pe care tocmai şi-l ridicase. Era speriată deoarece avea în antecedente, în urmă cu 20 de ani, un cancer de col uterin şi fusese diagnosticată recent la computerul tomograf, cu o tumoră pulmonară T2 N2M1, ceea ce ar fi însemnat că existau atât metastaze limfoganglionare mediastinale, cât şi metastaze la distanţă. Uitându-mă pe buletinul histopatologic m-am bucurat să-i spun că lucrurile nu stau chiar atât de grav pe cât se suspicionase imagistic, pacienta având doar o tumoră endobronşică de tip carcinoid tipic şi limfoganglionii mediastinali nu aveau nici urmă de infiltrare tumorală metastatică, fiind doar reactivi. Carcinoidele tipice pulmonare sunt tumori care, în general, odată excizate chirurgical au o evoluţie favorabilă metastazând foarte rar (< 5 - 10% din cazuri). Mi-a fost destul de greu s-o conving, deoarece era mai mult ca sigură că avea cancer în fază terminală.
Brusc mi-am adus aminte de o experienţă asemănătoare cu un rezultat PET-CT pozitiv la un pacient cu adenocarcinom de colon în antecedente, care, după câţiva ani, la un control de rutină, fusese suspicionat de metastaze pulmonare având nodulii pulmonari hipercaptanţi PET pozitivi. În cele din urmă, respectivii noduli pulmonari, histopatologic, s-au dovedit a fi noduli de sarcoidoză (afecţiune granulomatoasă, multisistemică, de etiologie neprecizată, ce afectează, în special, adulţii tineri şi persoanele de vârstă mijlocie).
Nu spun acest lucru ca să minimizez importanţa investigaţiilor imagistice, ci pentru a scoate în evidenţă rolul anatomopatologului cunoscut de mulţi numai ca “omul de la morgă”.
Anatomopatologul este cel care stabileşte, în principal prin examinare histopatologică şi uneori imunohistochimică, diagnosticul diferitelor leziuni tumorale sau inflamatorii, diagnostic în urma căruia pacientul primeşte un tratament adecvat. El este cel care stabileşte în cazul carcinoamelor mamare, factori prognostici şi predictivi prin testarea imunohistochimică a receptorilor hormonali şi a genei Her 2neu în urma cărora pacientele primesc o terapie adecvată; tot el diagnostichează limfoamele care beneficiază de terapie cu Ac monoclonali sau diagnostichează corect subtipuri de carcinoame pulmonare nonmicrocelulare care beneficiază de terapia cu inhibitor de tirozinkinază.
Astăzi avem la dispoziţie o multitudine de metode de investigare în care şi aparatele au un rol important, dar, în final, medicul, cu experienţa acumulată practicând, poate să ia decizia cea mai bună referitor la un diagnostic, la o terapie etc.
Medicul anatomopatolog are privilegiul de “a vedea” boala în detaliul celular şi, de multe ori, de a pune diagnosticul corect sau chiar de a determina, prin detaliile celulare pe care le identifică, tratamentul cel mai bun pentru pacient şi boala lui.
Având în vedere numeroasele tipuri de ţesuturi, dar şi numeroasele boli pe care le poate avea un tip de ţesut, este de înţeles dezvoltarea subspecializării/supraspecializării între anatomopatologi.
O condiţie esenţială este, însă, munca în echipă, între anatomopatologi, între clinicieni, dar şi între anatomopatologi şi clinicieni.
Un rol deosebit de important îl au informaţiile clinice şi paraclinice pe care clinicianul trebuie să le furnizeze anatomopatologului odată cu proba tisulară sau celulară, care, câteodată, printr-un singur detaliu lămuresc un diagnostic căutat de mult timp.
Detaliile se referă atât la starea actuală a pacientului, la antecedentele medicale ale acestuia, dar şi la metoda de recoltare, dacă, de exemplu, medicul care a recoltat proba de ţesut a folosit un electrocauter.
Scopul final este un diagnostic corect şi rapid în vederea stabilirii celui mai bun tratament pentru pacient şi un permanent dialog între clinician şi anatomopatolog.
Dr. Renata Pitulea
Centrul Medical Domina Sana
GABRIELA
Am un carcinoid tipic bronsic operat in octombrie 2012. Evolutia este buna, stare generala buna, apetit prezent, rara tuse uscata. Am sangerari menstruale de 10 zile la interval de 2 saptamani. Acestea erau si inainte de operatie ci au determinat o anemie cu hemoglobina 7 mg%. Imi cade mult parul. Ce medic sa consult?
Jan. 20, 2013, 1:06 a.m.Renata Pitulea
Tinand cont de informatiile medicale pe care le oferiti, ar fi indicat sa consultati un medic ginecolog.
Jan. 22, 2013, 5:03 p.m.Daniela
Buna ziua, As dori si eu o" traducere" a rezultatului urmatator: " Fragmente mucoasa gastrica pe alocuri cu microzone de exulceratie , staza, edem, discret infiltrat hematic si inflamator cronic de tip limfocitar in corionul superficial subjacent". Diagnostic : ulcer gastric, pacienta in varsta de 48 ani. Ce inseamna: staza, edem? Necesita operatie? Va multumesc mult, O zi buna
Feb. 7, 2013, 11:39 a.m.Renata Pitulea
Exista definitii ale cuvintelor "staza" si "edem" in dictionar, dar nu asta este ceea ce trebuie sa stiti dumneavoastra. Acesti termeni trebuie interpretati in contextul starii dumneavoastra, context clinic si anatomopatologic. Asa incat "traducerea" acestor termeni si a intregului buletin de anatomie patologica pe care il aveti trebuie sa va fie facuta de catre medicul dumneavoastra clinician, in speta medicul care v-a facut endoscopia. Acest medic cunoaste toate detaliile starii dumneavoastra si va va da explicatia corecta si completa. In cazul in care exista nelamuriri, medicul clinician ia legatura cu medicul anatomopatolog care semneaza buletinul de rezultat si lamuresc detaliile respective. Deci, recomandarea este sa va adresati medicului dumneavoastra clinician.
Feb. 20, 2013, 3:32 p.m.cristina
Buna seara. As dori sa stiu si eu ce inseamna "stadiu pT1cN0mx" neoplasm san drept. Multumesc frumos!
May 23, 2013, 1:50 a.m.cosmin
Buna ziua.\\\\r\\\\nVa rog sa-mi traduceti urmatoarele concluzii din PET CT: masa tumorala de piramida bazala dreapta protruziva endobronsic cu atelectazie de teritoriu pulmonar distal si reactie pleurala de vecinatate.\\\\r\\\\nOncologul a spus ca nu este operabil
Oct. 16, 2013, 12:40 p.m.Maria
Am 30 de ani am fost operata de o tumora pe plaman la biopsie diagnosticul este carcinoid tipic ce inseamna?
May 22, 2014, 10:46 a.m.Dr. Renata Pitulea
Stimata Doamna Maria, Carcinoidul tipic este o tumora cu origine in celulele neuroendocrine de la nivelul epiteliului respirator care, in principiu, are o evolutie clinica foarte buna, avand risc scazut de recidiva sau metastaze. Dar trebuie sa mergeti sa fiti luata in evidenta de un endocrinolog sau de un oncolog si sa fiti urmarita in timp (se fac dozari serice de cromogranina, HIA si altele) si, evident, sa urmati eventualul tratament recomandat. Va rog sa tineti seama ca raspunsul se refera la informatia minima pe care ati dat-o. In general, este recomandat sa mergeti, cu orice buletin de rezultat, la medicul care v-a recomandat analiza sau a facut recoltarea. Acesti medici cunosc starea medicala a Dvs. cu toate detaliile si pot interpreta rezultatele analizelor in contextul clinic al Dvs. Atat medicul Dvs. clinician, cat si Dvs., puteti lua legatura si cu medicul care a parafat buletinul de analiza.
June 4, 2014, 11:47 a.m.petrica
Buna ziua,in urma unor dureri abdominale ,am facut un CT din care au reiesit urmatoarele: -trunchi de artera pulmonara si ramuri ,omogen opacifiate -densificare in geam mat de 2,3/2 cm segment Fowler stang -fara formatiuni tumorale -imagini limfo-ganglionare axilare bilateral,cu hil grasos prezent,fara caractere CT adenopatice -imagini limfo-ganglionare in pediculul hepatic si ilio-femurale bilateral,de max. 1,7/0,5 cm -splina acccesorie de 1,4/1cm -hernie ombilicala de 2,5/2cm la nivel ombilical Mentionez ca am 51 de ani As dori sa aflu daca am vreo problema si catre ce medic specialist sa ma intrept. Multumesc din suflet
March 2, 2016, 9:53 p.m.Saptamana Medicala Administrator
Ar trebui sa mergeti la consult la un medic internist sau cardiolog.
March 3, 2016, 9:58 a.m.DORINA VARZARIU
Buna ziua Cat de grav este un diagnostic : metastaza limfoganglionara a unui adenocarcinom primitiv pulmonar ? Va multumesc
Nov. 28, 2017, 1:08 p.m.