47
None

Observa bine copilul!

     Cu experienţa a 30 ani in în observarea nemijlocită a copiilor aduşi la consultaţii, doresc  să îndrum părinţii, anturajul micuţilor (educatori, medici de familie) să nu ignore nici o tulburare de motricitate, de tonus muscular, de poziţionare osoasă, asimetrii ale căpşorului, trunchiului, pliurilor cutanate, cat cât de neînsemnate ar fi - aceasta nu pentru a panica părinţii, ci pentru a preveni instalarea unor tulburări dificil de corectat, posturi vicioase care impietează armonioasa dezvoltare a copilului.

     Trebuie sa să ne educăm in să semnalăm echilibrat anomaliile mici, care sunt mai uşor de corectat, decât să ajungem la instalarea deformărilor costisitor de tratat, de suportat (intervenţii chirurgicale pentru torticolis, displazii luxante, etc. - sigur, acestea sunt necesare şi spectaculoase iîntr-un tratament coerent, la caz, dar nu trebuie sa să uităm riscul anestezico-operator, care nu trebuie minimalizat).

     O înclinare a capului nou-născutului sau sugarului, depistată precoce, investigata investigată adecvat (daca dacă e doar un torticolis congenital muscular) este corectată nedureros de echipa recuperatorie: medic, kinetoterapeut, ortezist, mama copilului,- bine instruita instruită, este garanţia reuşitei, ea este cea care învăţând sa să-i poziţioneze acasă capul, sa să execute miscarile mişcările corect şi sa să respecte sfaturile noastre.

     Părinţii trebuie să semnaleze întârzierea, asimetria în posibilităţile de mişcare ale sugarului; motivaţii: precum “e puturos” sau “e grăsuţ”, “are lipsă de calciu” pentru care nu se rostogoleşte trebuie clarificate de medic, care apreciază potenţialul motric al sugarului, ii oferă stimulii kinetici şi sfatul  că sugarul nu e o  păpuşă care “decorează” pătuţul. El trebuie obişnuit să se deplaseze liber în spaţiu, pe covorul curat, sa se deplaseze liber in spatiu spre  mamă, cu care comunică, şi nu mutat dintr-un loc călduţ in altul.

     Neglijarea piciorului plat, a genunchiului in în X sau O, pe care le banalizăm, înseamnă a neglija lanţul cinematic dintre gleznă, genunchi, şold şi coloană, a uita că tonusul muscular modelează osul la un copil aflat in în plină creştere si şi dezvoltare.

     Mai subliniez şi faptul că ghetuţa este pentru copil un reper, mersul însemnând inceputul stabilitatăţii si şi autonomiei - acest reper este ajustat profesionist in în funcţie de aspectul piciorului fiecărui copil  şi de “călcătura” acestuia.

     Sunt de acord ca că nu trebuie să stigmatizăm copilul cu diagnostice  şi să nu speriem mama, dar o îndrumăm să-si şi educe copilul in în iubirea de mişcare (o mişcare dirijata dirijată de specialişti) ca să meargă şi să se postureze corect  în şezând şi, în ortostatism. Tulburările de  statică  vertebrală decelate la timp se corectează  şi previn dezastrele târzii ale coloanei.

     Centrul nostru îndrumă  şi tratează copiii cu picior plat, valg, var şi cu ulburări de mers, de ostură, diferite paralizii, malformaţii diverse, incercând  să implice părinţii în educaţia pentru dezvoltare  armonioasă prin mişcare si şi reeducarea abilitaţilor, aşa cum minunat le-a înscris Dumnezeu în engramele centrale de mişcare incă înaintea  naşterii noastre.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha