None

Primul consult oftalmologic la copil

Este bine de ştiut că tulburările de vedere netratate la timp se corectează mai greu. Un prim control oftalmologic se efectuează în primele zile după naştere pentru depistarea precoce a cataractei sau a glaucomului congenital . Dacă copilul nu are nici un simptom, la vârsta de 3 ani trebuie văzut de un specialist oftalmolog, iar în primii ani de şcoală sunt necesare controale anuale.

Tulburările de vedere care pot apărea la copil sunt strabismul , viciile de refracţie şi ambliopia .

Semnale care trebuie să alarmeze părinţii:

  • - stă pre aproape de televizor sau de carte;
  • - se freacă frecvent la ochi, îşi strânge ochii pentru că “aşa vede mai bine”;
  • - se plânge de dureri oculare;
  • - are strabism (privire crucişă).

Un consult oftalmologic complet la copil include:

  • - istoricul medical al pacientului;
  • - testarea acuităţii vizuale;
  • - măsurarea refracţiei oculare înainte şi după instilarea în ochi a unor picături cicloplegice pentru a dilata pupila şi a minimiza acomodaţia;
  • - examenul fundului de ochi.

Viciile de refracţie prezente la copil sunt:

  • - hipermetropia este frecventă la copii, împiedică vederea clară aproape;
  • - astigmatismul se manifestă prin vederea unor linii mai clare decât a altora;
  • - miopia apare frecvent după vârsta de 7 ani, se manifestă prin vedere în ceaţă la distanţă.

Strabismul reprezintă o afecţiune vizuală în care ambii ochi nu au capacitatea de a focaliza aceeaşi imagine în acelaşi timp. Atunci când musculatura globilor oculari nu funcţionează corect, ochii nu sunt centraţi, iar creierul are dificultăţi în suprapunerea celor două imagini care provin de la fiecare ochi. Cel mai des apare în copilărie, iar cauza cea mai frecventă o reprezintă un viciu de refracţie necorectat. Dacă nu este diagnosticat şi tratat, în timp creierul va anula imaginea de la ochiul deviat (cu vedere mai slabă, de obicei) şi poate apare ambliopia .

Tratamentul strabismului include mai multe etape: purtarea ochelarilor, folosirea ocluzorului, tratamentul medicamentos şi chirurgical. Purtarea ochelarilor reprezintă primul pas în tratamentul strabismului, în unele cazuri fiind suficient pentru a alinia poziţia globilor oculari. Unii copii necesită purtarea unor lentile speciale, cu prismă.

Ambliopia (ochiul leneş) poate apărea ca urmare a strabismului sau poate fi cauza care a determinat strabismul. Atunci când un copil are ambliopie, el trebuie să acopere cu un ocluzor ochiul cu acuitate vizuală mai bună pentru a forţa ochiul leneş. În acest caz este foarte importantă o bună cooperare a părinţilor.

Tratamentul chirurgical este, de multe ori, singurul capabil să alinieze globii oculari. Intervenţia chirurgicală are drept scop să întărească sau să slăbească muşchii din jurul globului ocular, prin modificarea poziţiei sau lungimii acestora. Uneori copilul cu strabism are nevoie de mai multe intervenţii chirurgicale, dar prima operaţie este bine să se realizeze înainte de a începe copilul cursurile şcolare. După operaţie va trebui să poarte ochelarii în continuare, cel puţin o perioadă de timp.

 

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha