None

Termoterapia: metoda fizioteraputica si de recuperare medicala

Fizioterapia utilizează agenţii fizicali precum: termoterapia, electroterapia (curentul continuu şi cei de putere joasă şi medie), diatermia (curenţii de înaltă frecvenţă), magnetoterapia, fototerapia (RUV, RIR), laserterapia de joasă putere, masajul terapeutic, kinetoterapia (terapie prin mişcare cu varianta sa, hidrokinetoterapia), terapia ocupaţională, tehnici de biofeedback, ale stimulării neuromusculare electrice transcutanate, tracţiuni şi manipulări, recomandarea şi aplicarea de orteze, proteze, prescrierea medicamentelor şi programe nutriţionale adaptate.

Termoterapia este o metodă de tratament nespecific, care utilizează drept agent fizical terapeutic factorul termic, cald sau rece, vehiculat de către diverşi vectori, precum: apa în diferite stări de agregare şi aplicată extern, lumina, aerul, parafina, nămolul, nisipul. Raspunsul terapeutic este concordant atât cu tipologia individuală a pacientului şi reactivitatea acestuia, cu tehnica de aplicare a termoterapiei, metoda aleasă şi dozarea procedurii sau a factorului terapeutic, cât şi cu indicaţiile corecte ale aplicaţiei.

Menţinerea constantă sau între anumite valori a temperaturii mediului intern se numeşte homeotermie. Temperatura centrală a corpului este rezultatul proceselor termogenetice, contrabalansate de cele termolitice. Temperatura organismului uman prezintă însă o serie de variaţii, dependente de: ritmul somn-veghe (ritmul circadian etc), profilul hormonal şi sexul persoanei, ingestia de alimente, vârsta persoanei, administrarea de medicamente, rasă, variaţiile sezoniere şi ale zonei geografice.

Expunerea tegumentului la temperaturi peste 45-46°C nu este confortabilă iar expunerea prelungită la o temperatură de peste 50C poate cauza îmbolnăviri. Temperaturile aflate sub 13°C nu sunt confortabile iar daca corpul este răcit sub 28°C poate apărea decesul. Zona de neutralitate termică în aer este cuprinsă între 26-30°C. Temperatura de confort termic pentru o persoana îmbrăcată se află în jurul valorii de 21°C şi neîmbrăcată în jurul valorii de 28°C.

Hidrotermoterapia se referă la o serie de proceduri care utilizează apa simplă aflată la diferite temperaturi, ele concretizându-se prin băi generale sau parţiale în care sunt imersate segmente sau întreg corpul uman. Ca şi procedurile de termoterapie, băile se clasifică în funcţie de temperatura apei, de durata procedurii, de suprafaţa corpului tratată şi se supune unor reguli metodologice, ţinând cont de o serie de indicaţii şi contraindicaţii.

Crioterapia este o modalitate terapeutică aparte, reprezentând aplicarea locoregională a unor temperaturi aflate sub 0 grade, principalii vectori fiind gheaţa, aerul rece şi apa cu o temperatură aproape de cea de îngheţ. De menţionat şi faptul că scăderea temperaturii locoregionale se poate obţine şi chimic, pe calea terapiei topice medicamentoase. Beneficiile terapeutice sunt mult mai consistente în contextul patologiei inflamatorii şi algice, în comparaţie cu alte metode clasice.


Contact

Facebook Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache

Blog Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha