None

Trebuie sa mergem la medicul oftalmolo?

www.amaoptimex.ro

Ideal ar fi să avem o viaţă fără boli şi fără doctori! Dacă nu poate fi aşa, e bine ca măcar să nu avem nevoie de doctor. Din păcate însă destul de mulţi oameni au nevoie de serviciile acestuia.

Ne punem problema când trebuie să mergem la medic: este bine să mergem periodic, pentru a preveni, sau doar atunci când apar probleme? Eu consider că, fără a trăi cu sabia deasupra capului, e bine ca, periodic, să facem o vizită la medicul specialist.

Din punct de vedere oftalmologic, este indicat ca primul control să aibă loc în copilărie, şi asta pentru că, dacă este cazul, putem să diagnosticăm diverse afecţiuni din vreme şi avem timp să le tratăm. La copii, diverse afecţiuni pot atrage atenţia părinţilor sau altor persoane din anturaj, dar multe altele pot trece neobservate. Copilul nu poate spune dacă nu vede bine pentru că nu are un termen de comparaţie. Vârsta optimă pentru primul consult oftalmologic este de 3 ani, la această vârstă se poate colabora cu copilul. Este foarte important primul contact între copil şi medic şi este bine să nu se instaleze frica. Medicul trebuie să încerce să dezvolte o “relaţie de prietenie” cu pacientul copil, pentru a urma o bună colaborare şi pentru ca acesta să-l viziteze cu plăcere.

Un alt moment important pentru un consult oftalmologic de rutină este după vârsta de 40 de ani. În acest moment al vieţii apar diverse modificări, din punct de vedere oftalmologic, dintre care astenopia acomodativă şi presbiopia, cazuri în care este posibil ca multe persoane să înceapă să aibă nevoie de ochelari.

Consultul oftalmologic periodic, de rutină, este bine să se efectueze o dată pe an după vârsta de 40-45 de ani. Tot în această perioadă a vieţii se poate declanşa o afecţiune gravă, glaucomul, cunoscută în termeni populari sub numele “apă neagră”. Această boală este una dintre cauzele principale de orbire în lume. Problema cea mai mare este că glaucomul, în cele mai multe dintre cazuri, nu atrage atenţia în nici un fel, nu are nici o manifestare. Lăcrimarea, senzaţia de corp străin, disconfortul vizual, înroşirea ochilor sau diverse iritaţii oculare, care nu cedează la nici un fel de tratament, pot fi semne care să anunţe apariţia glaucomului. Singura modalitate de a diagnostica această afecţiune este consultul oftalmologic periodic, după vârsta de 40 de ani. Pe lângă consultul oftalmologic normal, examenul câmpului vizual, tomografia nervului optic, pahimetria corneeană sunt investigaţii moderne deosebit de importante pentru depistarea şi monitorizarea glaucomului.

În concluzie, este bine să se efectueze periodic un consult oftalmologic de rutină. Dacă apar probleme, trebuie să ne adresăm medicului specialist imediat ce constatăm modificări sau manifestări nedorite. Foarte important este să nu ne tratăm fără a cere opinia specialistului. Relaţia cu medicul oftalmolog trebuie să existe mai ales în anumite momente ale vieţii.

Dr. Andrei FILIP

Medic Specialist Oftalmolog

Doctor în Ştiinte Medicale

www.drfilip.ro

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha