None

Despre depresie

Predispoziţia de a dezvolta tulburări depresive are importante determinări genetice. Nu există dovezi convingatoare că această predispoziţie moştenită ar fi modificată în mod hotărâtor de experienţe specifice din copilărie, de felul celor postulate de psihanalisti. Cu toate acestea, experienţe adverse din primii ani de viaţă pot avea un rol în modelarea trăsăturilor de personalitate răspunzătoare de trăirea personală a evenimentelor stresante din viaţa adultă. Dacă o astfel de predispoziţie există, ea nu se exprimă printr-un unic tip de personalitate, invariabil asociat cu tulburarea afectivă, ci prin mai multe tipuri de personalitate.

Cauzele precipitante pot fi evenimente stresante şi unele boli fizice. Au fost făcute progrese în descoperirea tipurilor de evenimente cauzatoare de depresie şi în cuantificarea calităţilor lor stresante. Astfel de studii arată că pierderea este un important factor precipitant, dar nu singurul. Efectele evenimentelor deosebite pot fi influenţate de un număr de factori care pot face o persoană mai vulnerabilă, de exemplu, a avea în grija mai multi copii mici fără a avea pe cineva apropiat, de încredere. Aşa cum s-a arătat în paragraful precedent, impactul evenimentelor potenţial stresante depinde şi de factori de personalitate.

Două tipuri de mecanisme au fost propuse pentru a explica modul în care evenimentele precipitante conduc la fenomenele observate în tulburările depresive. Primul mecanism este psihologic, iar al doilea biochimic. Cele două mecanisme nu se exclud în mod obligatoriu, pentru ca ele pot reprezenta nivele diferite de organizare ale aceluiaşi proces patologic. S-au evidenţiat anomalii în gândirea pacienţilor depresivi şi acestea pot juca un rol în întreţinerea tulburărilor depresive. Teoria biochimică se bazează în mare măsură pe răspunsul tulburărilor depresive la tratamentul medicamentos.

Terapia cognitiv-comportamentală în tulburările depresive

Terapia cognitivă în tulburările depresive este un procedeu complex ce combină tehnici comportamentale şi cognitive ce au ca scop schimbarea modului de gândire. Componentele comportamentale ale terapiei cognitive sunt de două tipuri. Mai întâi folosirea unui orar de activitate, deoarece pacienţii depresivi sunt adesea inactivi. Inactivitatea creşte depresia pentru ca îi privează de experienţe satisfăcătoare şi le permite să se afunde în ideile lor depresive. Activităţile se vor planifica gradat şi vor fi adecvate intereselor pacientului şi severităţii bolii. Cea de a doua componentă comportamentală, ”testarea realităţii” - constă în activităţi destinate a concura ideile depresive. Aceste activităţi vor fi puse la punct pentru fiecare pacient în parte folosind metoda “hai să vedem ce se întâmplă dacă încerci să faci asta”.

Componentele cognitive constau iniţial în înregistrarea frecvenţei gândurilor intruse, ulterior întreruperea lor prin distragerea şi introducerea unor gânduri liniştitoare (de exemplu “dacă gândesc asta nu înseamnă că e şi adevărat”). Următorul pas este identificarea schemelor greşite de gândire prin chestionarea pacientului asupra felului în care a ajuns la gândurile intruse. Există mai multe scheme greşite de gândire ce fac posibilă apariţia şi persistenţa gândurilor intruse. Exemplele cele mai comune sunt: generalizarea pornind de la un caz particular (suprageneralizarea), axarea pe aspectul nefavorabil al unei situaţii ignorându-le pe cele favorabile (abstracţie selectivă), autoacuzarea neîntemeiată pentru fapte ce reprezintă consecinţe ale acţiunilor altor oameni (personalizarea). Odată identificate aceste greşeli de logică, ele sunt explicate în mod repetat pacientului, care este încurajat să le recunoască şi să le corecteze în viaţa de zi cu zi.

Dr. Emilia Ţînţ

Medic Primar Psihiatru

Comentarii


Costa cristina

Buna ziua am si eu o antrebare unde vă pot gasi am ancercat la cabinet si nu răspunde nimeni a si dori sa pot ajunge la dv va multumesc

Dec. 7, 2015, 10:29 a.m.
0
0

Saptamana Medicala Administrator

Insistati!

Dec. 7, 2015, 10:43 a.m.
0
0

constantin mirela

Buna ziua, As dori o programare la consultatie la d-na dr Emilia Tint. Unde o pot gasi?( la numarul afisat nu raspunde nimeni si nici site-ul nu mai exista). Multumesc!

April 10, 2016, 12:44 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha