48
None

Acupunctura în probleme oncologice

Generalităţi

Din ce în ce mai multe studii ştiinţifice investighează potenţialul unor terapii precum acupunctura în tratamentul neoplaziilor (cancerelor), fie ca tratament principal fie ca adjuvant postchirurgical, fie ca terapie pentru combaterea efectelor secundare ale radioterapiei sau chimioterapiei. Rezultatele sunt încurajatoare, dar depind de stadiul bolii.

Tratamentul

Tratamentul direct al tumorilor cu acupunctură nu s-a dovedit a da randament de unul singur, decât în anumite tumori benigne (noduli, etc). În schimb sunt rezultate foarte încurajatoare cu medicina tradiţională chineză (partea de fitoterapie chineză). Aceasta are aceeaşi bază teoretică ca şi acupunctura, se face acelaşi diagnostic, dar în loc să folosească ace în puncte de acupunctură, foloseşte diverse remedii naturale. Studii făcute în Israel de Prof. Dr. Yair Maimon şi colaboratori pe tumori maligne în diverse stadii de dezvoltare (inclusiv în faza de metastaze) au arătat regresul acestor tumori şi un procent excelent de supravieţuire la 5 si la 10 ani (acestea sunt metode standard în evaluarea succesului terapeutic în tratamentul cancerului).

Acupunctura ca adjuvant post-chirurgical

Dacă în tratamentul direct al tumorilor maligne acupunctura nu a dat foarte bune rezultate, ea în schimb este foarte bună ca tratament adjuvant. Orice intervenţie chirurgicală este invazivă, atât prin intervenţia în sine cât şi prin anestezia pe care o presupune. Intervenţiile chirurgicale în neoplazii sunt foarte agresive, deoarece este necesară atât excizia tumorii propriu-zise cât şi a unei „marje de siguranţă oncologică”. Acupunctura ajută la vindecarea cicatricii post-chirurgicale cu şanse cât mai mari de a trece peste acest prag fără complicaţii (infecţii, etc). În al doilea rând acupunctura face ca discomfortul local în zona operaţiei să scadă simţitor şi asigură o vindecare mai rapidă a cicatricii. În al treilea rând acupunctura susţine pacientul la nivel psihic/emoţional, deoarece aceşti pacienţi sunt traumatizaţi de gravitatea bolii lor, de posibila iminenţă a morţii lor precum şi de întregul periplu de analize, consultaţii şi tratamente prin care trebuie să treacă.

Acupunctura ca adjuvant în chimio- şi radioterapie

Chimioterapia provoacă reacţii secundare extrem de neplăcute care de multe ori, chiar dacă prelungesc viaţa pacientului, îi scad simţitor calitatea vieţii şi adesea îl scot din uz. Acupunctura este foarte apreciată datorită faptului că reuşeşte foarte bine să minimizeze aceste efecte, permiţându-i pacientului să aibă un confort semnificativ mai mare pe perioada tratamentului cu chimioterapice.

Radioterapia provoacă daune mai localizate decât chimioterapia, dar acolo unde le provoacă acestea pot fi extrem de neplăcute. Ţesuturile îşi modifică semnificativ textura şi vitalitatea precum şi funcţionalitatea. Tratamentul cu acupunctura readuce treptat tonusul şi vitalitatea în zonele iradiate, reducând semnificativ suferinţele provocate de radioterapie.

Reacţii la tratament

În multe cazuri reacţiile la tratament pot fi spectaculoase, acupunctura reuşind să neutralizeze semnificativ efectele secundare ale chimio- şi radioterapiei. Problema apare însă la următoarea rundă de chimio- sau radioterapie, când efectele secundare ale acestora reapar. Cu toate acestea pendularea continuă între efectele secundare şi neutralizarea parţială a acestora cu ajutorul acupuncturii menţine un grad semnificativ mai mare de confort decât cel al pacienţilor care trec prin acelaşi tratament dar nu fac acupunctură. Deloc de neglijat sunt şi efectele la nivel psihic/emoţional ale acupuncturii - ea ajută pacientul să treacă mai uşor peste şocurile emoţionale aferente condiţiei lui şi îi dau putere să lupte şi să îşi menţină un grad de optimism.

Concluzii

Acupunctura, deşi eficientă doar izolat în tratamentul direct al afecţiunilor neoplazice cu intenţia de a le vindeca, este totuşi extrem de folositoare în tratamentul efectelor secundare ale intervenţiei chirurgicale, chimioterapiei şi radioterapiei, precum şi la nivel emoţional pentru pacientul cu afecţiuni oncologice. Împreună cu tratamentele clasice scade numărul şi amplitudinea efectelor secundare ale tratamentelor clasice şi creşte calitatea vieţii pacientului.

Dr. Octavian Sbarna, Membru al AGTCM (Asociaţia Germană de Medicină Tradiţională Chineză)

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha