56
None
112

HALO – Testul Papanicolaou pentru sân

În premieră în România Donna Medical Center oferă pacientelor sale posibilitatea de a beneficia de cel mai nou test de screening pentru cancerul mamar: Testul Papanicolaou pentru sân- citologie din fluid ducto-mamelonar aspirat. Acesta se efectuează cu ajutorul unui dispozitiv de ultimă generaţie, automatizat, de recoltare a fluidului de aspiraţie mamelonar.

Testul HALO are acelaşi rol în depistarea cancerului la sân precum Testul Papanicolau pentru cancerul colului uterin: poate identifica anomaliile premaligne şi maligne prin analiza celulelor obţinute din secreţiile mamelonare.

Testul Pap HALO pentru sân este prima şi unica metodă complet automatizată, neinvazivă, pentru screening a femeilor asimptomatice, cu vârsta cuprinsă între 25 si 55 ani.

Avantaje:

• este prima şi unica metodă complet automatizată;

• este un test non-invaziv;

• nedureros;

• prelevarea este rapidă;

• se adresează femeilor asimptomatice de la vârsta de 25ani.

HALO utilizează succesiv aplicarea căldurii, masajului şi absorbţiei, iar un dispozitiv similar unei pompe pentru sân efectuează un ciclu automat. Cupele ajustabile pentru sân de unică folosinţă, dotate cu recipiente de colectare a probei, sunt plasate simultan pe ambii sâni şi sunt apoi ajustate în jurul sfârcului sau  areolei. Nu este necesar nici un anestezic local în prealabil, întrucât întreaga acţiune este nedureroasă. Procedura fiind automată, durează doar cinci minute.

Un studiu clinic observaţional prospectiv a arătat ca dispozitivul a fost foarte bine tolerat, sigur şi eficient. A fost demonstrat faptul că rezultatele obţinute prin colectarea cu HALO a fluidului mamelonar sunt echivalente probelor colectate manual de la pacientele cu secreţii mamelonare spontane. Astăzi, examinarea citologică poate fi utilizată pentru a identifica un subgrup de femei asimptomatice care au un risc ridicat pentru cancer de sân. O constatare a atipiei epiteliale, prin histologie sau citologie, a fost mult timp considerată un important biomarker al riscului de cancer la sân. HALO reprezintă calea practică de a aplica aceste descoperiri la populaţia generală sub forma unei examinări de rutină.

Au fost înregistrate progrese în identificarea tratamentelor şi corectarea stilului de viaţa pentru prevenirea cancerului de sân. Însa, până recent, nu au existat teste citologice de screening pentru evaluarea riscului de a dezvolta cancer de sân. Acesta se cumulează cu alţi factori de risc identificabili (genetici, antecedente etc).

Studiile anterioare asupra biopsiilor mamare au demonstrat că prezenţa celulelor epiteliale atipice este asociată cu un risc de 4 până la 5 ori mai mare de dezvoltare în viitor a cancerului. Studiile arată că identificarea celulelor epiteliale atipice găsite în specimene analizate citologic, ca fluidul aspirat din mamelon este, de asemenea, asociată cu un risc crescut de dezvoltare a cancerului la sân, aşa cum s-a observat în cazul biopsiilor deschise. Celulele epiteliale atipice din aspiratul mamelonar s-a dovedit a avea o asociere prospectivă cu un risc crescut de apariţie a cancerului la sân.

Ţesutul mamar şi sistemele ductale sunt influenţate de hormoni, aceştia afectând abilitatea de a produce fluid. Alte caracteristici mamare intrinseci pot influenţa abilitatea de a obţine fluid. În medie, aproximativ 80% dintre femei produc  fluid la testul Halo. Restul sunt denumite “ne-generatoare.” Ele au cel mai scazut risc de dezvoltare a cancerului de sân.

Sistemul HALO are aprobare din partea Administratiei pentru Alimente şi Medicamente din SUA (FDA) şi atestă faptul că „Fluidul colectat poate fi utilizat la determinarea şi/sau diferenţierea celulelor normale de cele premaligne şi maligne”.

Un studiu clinic observaţional prospectiv a evidenţiat faptul că dispozitivul a fost foarte bine tolerat, sigur şi eficient. A fost demonstrat faptul că rezultatele obţinute prin colectarea cu HALO a fluidului mamar sunt echivalente probelor colectate manual în cazul pacientelor cu secreţii mamelonare spontane. 

Cu HALO avem oportunitatea de a identifica şi îndruma femeile cu risc pentru cancer la sân în direcţia unor programe de screening imagistic speciale femeilor din această categorie de risc.

Testul Pap HALO este o cale simplă şi eficientă pentru evaluarea de rutină şi este recomandat  a fi efectuat anual împreună cu testul Papanicolaou pentru depistarea cancerului de col uterin. Prin depistarea precoce a cancerului mamar, rata de supravieţuire creşte la peste 90%.

Doamna Doctor Elena Claudia Teodorescu este medic primar radiologie şi imagistică medicală şi Doctor în științe medicale. Are o experiență profesională de 20 de ani în domeniul imagisticii medicale şi competenţe în: ecografie, senologie imagistică, computer tomografie, management sanitar.

Pasiunea sa a fost imagistica medicală specifică femeilor: la început imagistica ginecologică şi obstetricală, iar ulterior imagistica sânului, în anul 2008 obținând şi un doctorat în acest ultim domeniu. Experiența sa este dublată de participarea la nenumărate cursuri, congrese şi traininguri, cu precădere în SUA, Italia, Franța şi Germania. În anul 2011 a fondat clinica Donna Medical Center, dedicată sănătății femeilor, specializată în depistarea cancerului mamar, precum și în diagnosticarea afecțiunilor ginecologice și endocrinologice.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha