56
None

TOMOSINTEZA –Tehnologie inovatoare în senologie

Tomosinteza Digitală a Sânului (DBT) este un instrument important care poate îmbunătăţi semnificativ detectarea cance-rului în stadii incipiente. Tehnologie de ultimă oră, în sprijinul specialistului radiolog cu competenţă mamografie, în lupta împotriva cancerului la sân, această soluţie tehnică implică însă şi anumite constrângeri precum confortul pacientei, durata examinării şi nu în ultimul rând doza de iradiere.

Calitatea imaginii în tomosinteză necesită rezolvarea unor probleme dificile precum reducerea artefactelor cauzate de reconstrucţie, imagistica tegumentului, contrastul de imagine, rezoluţia spaţială în planurile x-y precum şi de rezoluţia în planul z. Aceşti factori combinaţi determină calitatea imaginii de tomosinteză şi implicit afectează reprezentarea microcalcifierilor, formaţiunilor spiculate, maselor, tegumentului sau a ţesutului mamar normal. Elementele interconectate care participă la calitatea imaginii în tomosinteză sunt:

• Angulaţia – un domeniu cât mai larg va reda mai bine informaţia de adâncime;

• Numărul de expuneri (proiecţii) – mai puţine proiecţii vor determina creşterea raportului semnal-zgomot în cadrul fiecărei proiecţii;

• Distribuţia proiecţiilor – o distribuţie neuniformă permite combinarea unei rezoluţii planare crescute, cu un unghi generos de scanare;

• Algoritmul de reconstrucţie – metodele iterative avansate permit combinarea unui număr redus de proiecţii cu un domeniu larg de angulaţie precum şi reducerea artefactelor liniare şi a zgomotului, imaginea fiind superioară celei obţinute cu algoritmi folosiţi în computer tomografie;

• Viteza de scanare – timpul de scanare (implicit compresie a sânului) trebuie să fie cât mai mic, condiţie importantă pentru confortul pacientei.

Dr. Gianni Saguatti, medic şef în cadrul clinicii de Senologie la Ospedale Bellaria – Bologna, afirma, pe baza experienţei sale clinice în domeniul senologiei: „Tomosinteza digitală a sânului (DBT*) are numeroase avantaje, mai ales în diagnosticul ţesuturilor mamare cu densitate accentuată”.

Baza instalată de echipamente în cadrul clinicii din Ospedale Belaria precum şi fluxul mare de pacienţi (Ospedale Bellaria efectuează anual peste 60.000 de examinări senologice) constituie premise solide pentru activitatea de cercetare.

Tehnologia DBT oferă o calitate a imaginii superioară şi implicit informaţie clinică suplimentară prin comparaţie cu mamografia digitală (FFDM**), considerată deja clasică.

Mai mult, un studiu recent desfăşurat în clinica Ospedale Bellaria, a pus în evidenţă faptul că, pentru efectuarea mamografiilor în sistem DBT, este necesară o doză de radiaţii cel mult egală cu doza necesară pentru examinarea FFDM standard (două incidente/sân), iar forţa de compresie în sistem DBT este cel mult egală cu forţa de compresie în sistem FFDM standard.

* DBT – Digital Breast Tomosynthesis

** FFDM – Full Field Digital Mamography

Articol realizat cu sprijinul Mediq Innovative Technologies

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha