46
None

Acupunctura în Tratamentul Problemelor Menstruale şi al Infertilităţii

Problemele Menstruale – Sunt „Normale”?

Probabil că ai început să citesti acest articol în speranţa că poate găseşti aici o soluţie pentru problemele care te chinuie de mult timp şi pe care ai încercat să le rezolvi cu atâtea remedii, şi nici unul nu a fost satisfacator. Ei bine, e posibil să fi găsit soluţia – acupunctura.

Trăim într-o lume în care se pune foarte mult accent pe egalitatea între sexe. Dar indiferent de atitudinile noastre, există anumite diferenţe între sexe peste care nu putem trece şi care fac multe dintre femei să fie invidioase pe bărbaţi. Unele diferenţe sunt dureros de evidente (la propriu). Un barbat nu are niciodata probleme menstruale – ca sănu mai vorbim de durerile şi „binecuvantările” facerii, dar asta într-un articol viitor. Si deşi menstruaţia nu este o boală, pentru unele femei aşa se simte, în special pentru cele care se bucură de acest „dar” câte 8-9 zile din lună, dar care vine cu „mici atenţii” (cum ar fi un sindrom premenstrual) care mai ţin şi acestea o zi – două – trei! Şi aşa se face că unele femei o ţin într-o hemoragie dureroasă jumătate din timp! Oare chiar nu există remedii pentru acest lucru?

Ei bine, ba da. Corpul tău nu a fost proiectat să te imobilizeze în casă o zi – două în fiecare lună fiindcă te simţi rău. Acesta nu este normalul. Astfel încât dacă revedem întrebarea de mai sus apropos de menstruaţie, în cazul în care ai astfel de probleme, acestea sunt o boala. Vestea bună e ca poţi să scapi de ea.

Acupunctura şi Problemele Menstruale

În mod normal ciclul unei femei ar trebui să vină regulat odată la 28-29 de zile şi să ţină aproximativ 4-5 zile, din care în primele 2 zile să fie o sângerare mai abundentă iar în ultimele zile să se diminueze semnificativ. În toată aceasta perioadă discomfortul femeii ar trebui să fie minim şi de scurtă durată, sau absent. Faptul că foarte multe femei au probleme menstruale – gen dureri sau discomfort foarte mare nu este ceva normal.

Poate că ginecologul iţi va prescrie anticonceptionale dacă consideră necesar, sau dacă mai ai şi alte probleme asociate (cum ar fi ovarele polichistice), şi odată ce începi să le iei o să observi că multe probleme se rezolvă ca prin minune şi peste noapte! Dacă întrerupi anticoncepţionalele s-ar putea să fii surprinsă să vezi că aceleaşi probleme care le aveai şi înainte reapar ca nişte haine vechi pe care le uitasei în dulap şi pe care le îmbraci din nou. Asta din cauza că substituţia hormonală (anticonceptionalele) nu reprezintă un tratament etiologic al problemelor tale (care să rezolve cauza), ci unul simptomatic. Adevărul medical este pentru unii şocant – încă nu se cunoaşte în totalitate mecanismul prin care corpul tău ştie să secrete o anumită cantitate de hormoni la un anumit moment dat, şi modul prin care se autoreglează el, adaptându-se vieţii de zi cu zi.

De fapt cunoaştem chiar foarte puţin în acest domeniu extrem de complex, iar ce facem cu hormonii pe care îi luam sub forme de pilule sunt aproximări brute ale activităţii normale ale acelui organism.

Există însa cineva care ştie cum ar trebui să fie ciclul tău şi cum poţi ajunge să ai un ciclu normal. Aceasta persoana este chiar propriul tău corp. Cum scriam şi în articolul introductiv despre acupunctură, ce este deosebit la terapiile naturiste cum ar fi homeopatia, fitoterapia, acupunctura şi altele, este ca în loc să intervină ele activ în corpul tău cu substanţe sintetizate în laborator, ele mai degrabă încurajează corpul să se vindece singur. Aceasta premisă– abilitatea corpului nostru de a se vindeca singur – este cea care face diferenţa. Dacă stăm să ne gândim la câte abuzuri supunem corpul nostru (plecând de la poluare şi stil de viată deficitar până la toate chimicalele şi „E”-urile pe care le mâncam) este evident că fară capacitatea corpului nostru de a se repara singur, am muri în primii ani de viaţă.

Cum şi de ce Vindecă Acupunctura Problemele Menstruale

Ce face acupunctura? Ea identifică şi elimină blocajele energetice care au aparut în corp şi care au rezultat în mai multe semne şi simptome patologice, unul dintre ele fiind şi un ciclu dereglat. Sună prea simplu ca sa fie adevarat, nu? Ei bine – este. Asta e partea teoretică, caci în practică este mult mai complex de atât. Fiecare femeie este altfel, şi are o constituţie fizică, mentală, emoţională şi spirituală unică. Provocarea terapeutică este diagnosticul corect şi amănunţit al fiecărei persoane, ce permite individualizarea tratamentului. Nici o persoană nu este identică cu alta, şi deşi la prima vedere pare un truism, din punct de vedere terapeutic acest lucru se reflectă în acupunctură, fiecare persoană primind un tratament extrem de atent adaptat ei, atât în faza de planificare a strategiei de tratament cât şi în faza de adaptare continuă de la o şedintă la alta, şi chiar în cadrul aceleiaşi şedinte.

Ca sa iţi dau câteva indicii apropo de accentul pus pe individualizarea tratamentului: prima şedinţă în care se pune diagnosticul şi se face primul tratament durează două ore jumatate, din care aproape doua ore sunt partea de diagnostic. Între şedinţe se face strategia de tratament pentru fiecare pacient în parte. Apoi, înainte de fiecare şedinţă se selectează nişte puncte în concordanţa cu strategia terapeutică stabilită. În final se adaptează reţeta de puncte pentru şedinţa respectivă în funcţie de evaluarea factorilor de diagnostic folosiţi cum ar fi luatul pulsului, examinarea culorii fetei, a vocii, a stării emoţionale, etc. În mai mult de 50% din cazuri se  aduc modificări reţetei de puncte propuse pentru şedinţa respectivă, deoarece corpul tău raspunde intr-un mod unic la tratament, şi terapeutul trebuie să se adapteze la rândul sau la reacţia lui.

În afara de individualizarea amanunţită şi încurajarea organismului să se vindece singur, acupunctura mai are încă un atu extraordinar de mare. Acela că recunoaşte posibilitatea ca anumite probleme să vină de la alte nivele. În acupunctură sunt recunoscute mai multe nivele ale omului: fizic, mental, emoţional şi spiritual. Toate aceste niveluri au legaturi strânse cu energia. Calitatea energiei diferă, precum şi punctele folosite pentru a influenţa fiecare nivel (de exemplu energia care hrăneşte partea fizică este considerată grosieră spre deosebire de energia care alimentează nivelul spiritual, care este mai rafinată). Ideea este că diagnosticul individualizat de care vorbeam mai devreme presupune o evaluare a fiecaruia din aceste nivele şi inclusiv a interacţiunilor dintre ele. Adică recunoaşte faptul că o problemă emoţională se poate manifesta printr-un simptom fizic.

Aici mi se pare mie că acupunctura işi demonstrează calitatea terapeutică – anume în a nu face un tratament simptomatic la nivel fizic, dacă problema porneşte de la nivel emoţional, ci de a acţiona direct la nivelul emoţional care a cauzat apariţia problemei. Odata rezolvată problema emoţională, problema fizică dispare de la sine.

O demonstraţie simplă a acestei interacţiuni – psihic/fizic –  il constituie stresul, un factor recunoscut în a declanşa boli somatice: unele femei cu un ciclu de altfel normal pot experimenta întârzieri semnificative ale ciclului într-o perioadă de stres puternic, sau în urma unui şoc.

Bineînţeles, nu toate problemele fizice au rădacini în alte nivele, dar ponderea celor care au este mult mai mare în era noastră când nu mai stăm în lanurile de orez în ploaie şi vânt ci în faţa calculatorului 8 ore pe zi.

Vei fi fericită să afli că datorită modului în care acţionează acupunctura, majoritatea pacienţilor experimentează beneficii secundare cum ar fi ameliorarea multor alte probleme de sănătate, unele din ele pe care au şi uitat să le menţioneze, o stare generală de bine – acel „feel-good factor”, un tonus mai bun, mai multă energie şi poftă de viaţă.

Infertilitatea din Perspectiva Medicinii Vestice

Infertilitatea este una din cele mai devastatoare boli posibile pentru cuplurile care işi doresc un copil. Nu există poate blestem mai crunt decat atât – să nu poţi să dai viaţă unei fiinţe care este rodul iubirii tale şi să trebuiască să îti refuzi bucuria de a-i îndruma primii paşi precum şi principiile şi deciziile din anii mai mari. Nu e deci greu de văzut motivul pentru care mulţi oameni recurg la măsuri terapeutice medicale extrem de costisitoare, invazive şi cu şanse scăzute de reuşită pentru a „încerca tot ce e posibil” ca să aibe un copil.

Dacă in cazul problemelor menstruale există macar modalităţi de a trata simptomatic problema, în cazul infertilităţii e mult mai dificilă implementarea unui tratament „simptomatic”. Rata relativ scazută de succes a fertilizărilor „in vitro” şi costurile aferente deosebit de mari fac din această metodă o variantă neatractivă de a rezolva problema.

Bineînteles ca la capitolul infertilitate intră şi infertilitatea masculină, dar aparatul reproducator masculin e mai simplu decât cel feminin, neexistând atât de multe variabile.

Infertilitatea din Perspectiva Orientală

Orientalii văd corpul uman prin cu totul alţi ochelari decât medicina vestică. Viziunea lor despre corpul uman şi reproducere presupune existenţa unei aşa-zise „esenţe”  -  jing – care este primită de la părinţi, un soi de energie concentrată finită care se epuizează încet pe  parcursul vieţii. Astfel cineva cu o constitutie slabă (jing slab) va fi o persoană bolnavicioasă care dacă poate să se imbolnavească de ceva o va face, şi care poate să fi venit pe lume cu diverse malformaţii congenitale minore. Asemenea persoane sunt câteodată şi infertile. Infertilitatea însa poate fi singurul semn al unei astfel de constituţii slabe.

Există şi alte motive pentru care o persoană poate fi infertilă din punct de vedere al medicinii orientale. Printre acestea se numară dezechilibre energetice de aceeaşi natură cu cele discutate la capitolul referitor la probleme menstruale, la care se adaugă desincronizări ale sistemului energetic de ritmurile naturale. Acestea sunt un fel de meridiane - rezervor, asemănatoare într-o anumită masură cu cele 12 meridiane „comune”, dar fară a avea puncte proprii de acupunctură, putând fi insă influenţate prin puncte de acupunctură de pe meridianele comune, puncte unde cele 8 canale extraordinare se intersectează cu cele 12 meridiane principale.

Deşi tratamentul cu acupunctură nu garantează sub nici o forma faptul că femeia va ramâne insarcinată deoarece există anumite defecte iremediabile, este o metoda recunoscută stiinţific ca fiind benefică în tratamentul infertilităţii cu sau fară adjuvante din partea medicinii vestice.

Dr. Octavian Sbarna

Membru al AGTCM

(Asociaţia Germană de medicină tradiţională chineză)

Comentarii


bic

Interesant articolul .Nu am stiut ca acupunctura e indicata in dereglarile menstruale.Am SI eu tot felul de dereglari m. SI am facut tratamente data de dr.cristina david.dcy.is.

Dec. 19, 2014, 5:41 p.m.
1
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha