Dementa trebuie recunoscuta ca o problema prioritara de sanatate publica in Romania este mesajul ingrijorator pe care il lanseaza Conferinta Nationala Alzheimer 2014, organizata in perioada 26 februarie-01 martie, la Institutul National de Statistica din Bucuresti. In sprijinul acestui semnal de alarma, Societatea Romana Alzheimer apeleaza la factorii de decizie politica, prin propunerea unui plan national de dementa: Strategia si Planul National de actiuni pe perioada 2014 - 2020
Obiectivul principal al Strategiei si Planului de actiuni pe perioada 2014 – 2020 pentru Romania consta in cresterea interesului si a contributiei factorilor responsabili pe plan national, regional si local pentru imbunatatirea sanatatii mintale a populatiei.
De ce este imperios necesara elaborarea unui plan national de dementa in Romania?
La fiecare 4 secunde, o persoana este diagnosticata cu dementa Alzheimer. In Romania, din aproximativ 270.000 de persoane suferinde, doar 35.000 sunt diagnosticate. Boala Alzheimer si celelalte forme de dementa sunt, cel mai des, diagnosticate in fazele tardive. Desi exista un interes tot mai mare din partea medicilor specialisti pentru diagnosticarea timpurie a bolii, modul de organizare al sistemului medical nu favorizeaza un asemenea demers. Pe de alta parte, personalul din sectorul serviciilor, din institutiile publice si private este redus si nepregatit pentru a se confrunta cu nevoile specifice ale unei asemenea categorii de pacienti, gradul de acoperire al cererilor ridicandu-se la cel mult 10%. Astfel, realitatea cel putin dramatica din Romania, impune necesitatea de a actiona imediat si coerent pentru realizarea Strategiei si Planului de actiuni pentru perioada 2014 - 2020.
Abordarea dementei Alzheimer la nivel international
Din cauza numarului extrem de mare si in continua crestere al persoanelor suferinde si a costurilor impresionante necesare ingrijirii persoanelor afectate si sustinerii familiilor lor, in toate documentele oficiale ale organismelor internationale se precizeaza imperativ ca dementa trebuie recunoscuta ca o prioritate pe plan national in politicile de sanatate publica. In acest sens, Strategia si Planul de actiuni pentru perioada 2014 - 2020, propus in cadrul Conferintei Nationale Alzheimer 2014, se realizeaza nu numai in concordanta cu situatia alarmanta nationala, ci si in contextul cerintelor de aliniere la documentele oficiale ale institutiilor internationale:
- Planul de actiune privind sanatatea mintala pentru perioada 2013-2020 adoptat si dat publicitatii in luna mai 2013 de cea de-a 66-a Adunare Generala a Organizatiei Mondiale a Sanatatii
- Rezolutia Parlamentului European 2010/2084, care are la baza Recomandarea Consiliului privind masurile de combatere a bolilor neurodegenerative, indeosebi Alzheimer
Strategia si Planul National de actiuni pe perioada 2014 - 2020 vor fi prezentate detaliat in cadrul Conferintei de presa care va avea loc pe 27 februarie, ora 11.00, la Institutul National de Statistica din Bucuresti.
Pentru informatii suplimentare referitoare la Conferinta Nationala Alzheimer 2014, va rugam sa ne contactati la media@alzcongres.ro, iar pentru realizarea acreditarii de presa, va invitam sa completati formularul disponibil la sectiunea “Birou Presa” a paginii de internet oficiale:
Contact: Andreea Grigoroscuta, PR&Media Coordinator
Tel: 0722 329 183