15
None

Peste 200 de participanți la Cursul Diabet, Sindrom Metabolic și alte boli legate de nutriție Ediţia Iaşi, 2014

Peste 200 de medici diabetologi, medici de familie, medici internişti, cardiologi, endocrinologi, nefrologi și medici chirurgi au luat parte la prima ediţie din acest an a Cursului Diabet, Sindrom Metabolic și alte boli legate de nutriție(DIAMOND- Diabetes Metabolic Syndrome and Other Nutrition - related Diseases), ediţia Iaşi 2014. Evenimentul a fost organizat de Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli metabolice, în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, în data de 15 februarie 2014.

Scopul manifestăriia fostde a oferi medicilor din judeţul Iaşi informaţii de actualitate cu privire la prevenţia, depistarea precoce şi tratamentul diabetului şi al complicaţiilorbolilor metabolico-nutriţionale.

Directorii cursului DIAMOND, ediţia Iaşi 2014, au fostprof.univ.dr. Mariana Graur, şeful Clinicii de Diabet, Nutriţie şi Boli metabolice din Iaşi, și prof.univ.dr. Maria Moța, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

“Ne bucurăm foarte mult să continuăm şi în acest an seria cursurilor de diabet, sindrom metabolic şi alte boli legate de nutriţie. Manifestarea s-a bucurat de un mare interes în rândul medicilor implicaţi în managementul diabetului,deoarece a adus un plus de cunoaştere în practica medicală şi a reprezintat un bun prilej de schimb de idei şi experienţe”, a declaratprof.univ.dr.Maria Moța, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

De aceeaşi părere a fost şi gazda evenimentului, prof.univ.dr.Mariana Graur, şeful Clinicii de Diabet, Nutriţie şi Boli metaboloce din Iaşi: “Cursul Diamond, al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice s-a desfășurat la Iași în colaborare cu UMF “Grigore T. Popa”șia fost un curs itinerant, care a dorit să sensibilizeze și să informeze lumea medicală asupra problemelor multiple pe care le ridică diabetul zaharat și sindromul metabolic. Educația medicală continuă este un atribut al profesiei noastre. La Iași s-a văzut foarte bine interesul pentru problematica aleasă, atât prin prezență, cât și prin discuțiile care au avut loc. S-a accentuat necesitatea diagnosticului precoce al bolilor metabolico-nutriționale și lucrul în echipă”.

Cursul DIAMOND a debutat cu sesiunea “Screening, diagnostic, evaluare, prevenţie a bolilor metabolico-nutriționale”. Prima temă adusă în discuţie a fost“Screeningul și diagnosticul bolilor metabolico-nutriționale: diabet zaharat, obezitate, dislipidemii, sindrom metabolicşi a fostsusţinută de prof.univ.dr. Maria Moţa. Prezentările au continuat cu “Dislipidemia aterogenă”, susţinută deconf.univ.dr. Romulus Timar, “Trigliceridele – factor de risc pentru bolnavul diabetic”, prezentată deprof.univ.dr. Mariana Graur, precum şi„Prevenția Diabetului Zaharat de tip 2”, dezbătură deprof.univ.dr. Gabriela Radulian. De asemenea, în prima parte a cursului, şef lucr.dr. Gina Botnariua prezentat studiul de caz “Evaluarea inițială a pacientului cu diabet zaharat de tip 2”.

Complicații ale diabetului zaharat”a fost tema celei de-a doua sesiuni a cursului DIAMOND, ediţia Iaşi, deschisă de conf.univ.dr. Cristian Serafinceanu, cu prezentarea“Boala cronică de rinichi diabetică: screening, diagnostic, principii de management clinic”.  Apoi,şef lucr.dr. Bogdan Mihaiva a făcut o prezentare practică a hipoglicemiei, prof.univ.dr. Mariana Graur a vorbit despre “Neuropatia diabeticăși tratamentul ei”, iar şef lucr.dr. Raluca Popescua prezentat studiul de caz “Piciorul diabetic”. Sesiunea a fost închisă deprof.univ.dr. Radu Lichiardopol,care a discutat despre “Evaluarea riscului cardiovascular la pacientul cu diabet”.

Ultima sesiune a cursului DIAMOND, intitulată Managementul clinic în diabetul zaharat tip 2 – abordarea centrată pe pacient a debutat cu prezentareaDietoterapia în diabetul zaharat tip 2”, susţinută deşef lucr.dr. Laura Mihalache. Lista temelora continuat cu“Farmacoterapia controlului glicemic în Diabetul Zaharat tip 2”, dezbătută deconf.univ.dr. Cristian Guja, ”Insulinoterapia în Diabetul Zaharat tip 2”, prezentată deşef lucr.dr. Cristina Lăcătușu. Tema dedicatăchirurgiei bariatricea fost adusă în discuţie deconf.univ.dr. Adrian Vlad, iar asist.univ.dr. Alina Popaa încheiat sesiunea cu o prezentare de caz.

Cursul DIAMOND, ediţia Iaşi 2014, face parte dintr-o serie de manifestări organizate de Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice în toată ţara, pentru a facilita accesul continuu al medicilor la informaţii de ultimă oră privind prevenţia, depistarea precoce şi tratamentul diabetului, precum şi complicaţiile bolilor metabolico-nutriţionale.

Organizator științific: Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice

Partener local: Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași

Parteneri Silver: Abbott, Worwag Pharma

Partener: Sanofi

Management eveniment: Sănătatea Press Group

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha