33
None

Peste 500 de medici participanți la al III-lea Congres Național Bolile Cronice Netransmisibile

Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că mai mult de 60% din numărul total de 57 de milioane de decese produse la nivel global în 2008 sunt cauzate de bolile cronice netransmisibile. Astfel, aproape jumătate, respectiv 48%, din cele 36 de milioane de decese au fost cauzate de bolile cardiovasculare, urmate de cancere (21%), boli respiratorii cronice (12%) și diabet (3,5%). Potrivit OMS, toate aceste boli au în comun patru factori de risc: fumatul, alimentaţia nesănătoasă, lipsa activităţii fizice şi consumul de alcool.

Statisticile OMS mai arată că bolile cronice netransmisibile (boli cardiovasculare,  pulmonare, cancere şi diabet) reprezintă şi o problemă financiară semnificativă, atât pentru ţările în curs de dezvoltare, cât şi pentru statele dezvoltate din punct de vedere al costurilor. În acest context, experţii OMS au pus bazele unui plan global de acţiune în prevenția și controlul bolilor cronice netransmisibile, al cărui scop principal este reducerea cu 25% a mortalităţii asociate cu bolile netransmisibile până în 2025. De asemenea, printre obiectivele voluntare pe care statele trebuie să le atingă în următorii 12 ani se numără şiscăderea cu 10% a prevalenţei inactivităţii fizice şi stoparea răspândirii diabetului şi a obezităţii.

Prevenţia şi controlul bolilor cronice netransmisibile au fost şi principalele obiective alecelui de-al treilea Congres National Bolile Cronice Netransmisibile, desfăşurat în perioada 21-22 februarie 2014, la Hotel Ramada Parc, București. Evenimentula fost organizat de Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolicesub egidaAcademiei Române şi a Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă.

“Scopul principal al acestuicongresa fostacelade a trage un semnal de alarmă cu privire la impactul bolilor cronice netransmisibile, care reprezintăprincipala cauză de mortalitate în lume. Este deosebit de important să acţionăm rapid pentru a reduce povara acestor maladii. Cum? Prin prevenţie, depistare precoce, tratament şi cercetare biomedicală, a explicatacad. Maya Simionescu, directorul Institutului de Biologie şi Patologie Celulară„N. Simionescu”.

Congresul Naţional Bolile Cronice Netransmisibile”s-a aflat la cea de-a treia ediţie şi a adus laolaltă reputaţi medici, pentru a prezenta informaţii de ultimă oră privind managementul clinic al celor mai frecvente afecţiuni cronice netransmisibile:bolile cardiovasculare, bolile cerebrovasculare, diabetul, obezitatea, cancerul şi bolile pulmonare cronice.Iniţiatorii şi co-preşedinţii manifestării au fostAcad. Maya Simionescu, directorul Institutului de Biologie şi Patologie Celulară„N. Simionescu” și Prof.univ.dr. Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Române.

“IncidenţabolilorcronicenetransmisibileesteîncontinuăcreştereatâtînRomânia, câtşi la nivelmondial. Îmbucurătorestefaptulcăacestea pot fi prevenite, iar impactul lor asupra societăţii, precum şi asupra economiei poate fi redus. În acest sens este nevoie de o bună monitorizare a pacienţilor cu boli cronice netransmisibile, dar şi de o informare continuă a medicilor specialişti cu privire la cele mai noi metode de prevenţie, diagnostic şi tratament”,a declaratprof.univ.dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române şi co-preşedintele Congresului.

Pe lângă dezbaterea şi găsirea de soluţii viabile în abordarea corectă şi eficientă a problematicii bolilor cronice netransmisibile, evenimentul şi-a propus să devină şi o sursă de informare de referinţă pentru medicii români.

Bolilecronice netransmisibile necesită o abordare multidisciplinară, motiv pentru care manifestarea a reunit reprezentanţi din cele mai importante societăţi ştiinţifice din ţară, printre care amintim Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Societatea Română de Nutriție, Asociația Română pentru Studiul Obezității, Asociația Română de Educație în Diabet, Societatea de Neuropatie Diabetică, Societatea Română de Hipertensiune, Societatea Română de Cardiologie, Societatea Română de Neurologie, Societatea Română de Pneumologie, Institutul Național de Oncologie ”I.Chiricuță” Cluj Napoca și Societatea Națională de Medicina Familiei.

Organizatorştiinţific: Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice

Partener de Aur: Berlin Chemie

Partener de Argint: Abbott

Parteneri: Worwag Pharma, Servier, Terapia Ranbaxy, Linde Gas, Becel, Secom, Bioexpert, Non Invasive

Management eveniment: Sănătatea Press Group

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha