52
None

Administrarea medicamentelor pentru copii achiziţionate fără prescripţie medicală

     Numărul medicamentelor  care pot fi achiziţionate din farmacii fără prescripţie medicală depăşeşte numărul de boli. Indiferent de grupa farmaceutică (alopate sau homeopate) achiziţionarea lor se bazează pe combaterea unor simptome, de aici derivând şi denumirea de simptomatice.

     Eliberarea medicaţiei OTC (over  the counter) a produs, de-a lungul anilor, atât siguranţă cât şi accidente.

     Utilizarea unui produs farmaceutic pe baza prospectului  sau  a dozajului prescris pe ambalaj a adus avantajul  de informare şi precauţie, dar în acelaşi timp şi dezavantajul unui tratament incomplet, întârzierea prezentării la medic şi agravarea bolii.

     În practica pediatrică, schemele terapeutice se bazează pe greutatea sau pe suprafaţa corporală a copilului, simptomele prezente, precum şi pe prevenirea  suprainfecţiei sau agravarea bolii.

     Succesul terapeutic fără colaborarea părinţiilor este imposibil.

Ce puteţi face până ajungeţi la medic?

  • Intervenţii  nonmedicale: repaus la pat, hidratare cu apă, igienă nazală - folosirea umidificatorului sau nebulizatorului cu ser fiziologic sunt permise.
  • Informaţi medicul despre starea copilului prin SMS sau e-mail, nu prin telefon, astfel reducând greşelile umane de ambele părţi .
  • Informaţia referitore  la medicamentele OTC  trebuie să conţină:

     Denumirea medicamentului sau substanţa activă;

     Dozajul calculat pentru afecţiune şi greutatea copilului, durata şi intervalul administrării. În funcţie de schema terapeutică dozajul prescris de medic poate să difere de cel inscripţionat pe ambalaj (medicamente în doze mici pot  fi ineficiente, iar în doze mari, periculoase).

     Calea de administrare (pe gură, anală, nazală ...).

     Perioada de timp cât medicamentul rămâne activ (de exemplu, medicamentele sub formă de suspensie orală, în care se adaugă  apă, sunt valabile , de regulă, doar 14 zile) şi locul în care trebuie să fie păstrat medicamentul ( în frigider sau la temperatura camerei). Nu  păstraţii medicamentele în baie sau în apropierea sursei de căldură! Nu congelaţi medicamentele!

     Ce trebuie făcut dacă se omite administrarea unei doze.

     Precizarea momentului când trebuie administrat medicamentul, înainte sau după masă.

     Efecte adverse sau reacţii des întâlnite.

Continuare in editia urmatoare

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha