- corecţia cu lentilele de contact torice de unică folosinţă -
Ce este astigmatismul?
Astigmatismul este un viciu de refracţie, cauzat în general de forma neregulată a corneei, de anomalii de densitate ale acesteia sau ale cristalinului. Astigmatismul poate apărea singur sau în combinaţie cu miopia sau hipermetropia.
Prescripţia de lentile de contact pentru o persoană cu astigmatism este formată din trei părţi, de exemplu: -2,75D / -1,25D / 180°
Prima parte indică corecţia principală, sferică (miopie), iar părţile doi şi trei arată valoarea cilindrului necesar corecţiei astigmatismului şi localizarea acestuia pe ax.
Uneori astigmatismul mic (cilindru până în 0,50D) poate trece neobservat, în schimb astigmatismul mai mare determină vedere înceţoşată, distorsiuni, astenopie, dureri de cap, oboseală oculară.
Cum corectăm astigmatismul?
Prescriptorii de astăzi au la îndemână o gamă variată de lentile de contact moi pentru corecţia astigmatismului, deoarece nu s-a descoperit încă acel material biologic universal pentru fabricarea lentilelor. Tocmai de aceea statisticile recente ne arată că există o varietate mare de lentile de contact pentru corecţia astigmatismului (variaţii de parametrii şi design) deoarece fiecare individ are nevoie de o prescripţie personalizată, care să acopere atât nevoia sa de corecţie cât şi cerinţele sale legate de anatomia oculară, stilul de viaţă şi condiţiile de muncă.
Lentilele de contact torice de unică folosinţă reprezintă o modalitate aparte de corecţie. Beneficiile majore ale lentilelor de unică folosinţă constau, pe de o parte, în eliminarea riscului de iritaţii oculare, neexistând suficient timp pentru depunerile de proteine şi calciu, pe de altă parte vizează persoanele care nu doresc să aibă grija întreţinerii lentilelor sau care sunt alergice la componente din soluţiile de întreţinere. Sunt indicate şi la persoanele cu alergii sezoniere, timpul de purtare al unei perechi fiind de maxim 12 ore după care se aruncă şi se elimină riscul de încărcare a suprafeţei cu diverşi alergeni care să inducă simptomatologia specifică.
Asociaţia Americană de Optometrie estimează că, în lume, există peste 77 milioane de purtători de lentile de contact, din care peste 20% poartă lentile de contact torice pentru corecţia astigmatismului, acest număr fiind în continuă creştere. Incidenţa astigmatismului în rândul populaţiei cu nevoi de corecţie a vederii este relativ mare, unul din trei pacienţi având un cilindru de cel puţin 0,75D.
Avantajele lentilelor de contact torice faţă de ochelari
flexibilitate şi libertate pentru realizarea oricăror activităţi profesionale (la munca la birou şi la calculator), activităţi sportive sau de timp liber
în cazul lentilelor torice de unică folosinţă, acestea oferă sănătate oculară şi un confort sporit pe tot parcursul purtării
lentilele de contact în general îmbunătăţesc funcţia vizuală prin neutralizarea ametropiei şi minimizarea distorsiunilor, în special la pacienţii cu erori refractive mari;
câmpul vizual este lărgit, efectele prismatice sunt reduse sau chiar eliminate
nu există senzaţie de limitare a vederii periferice comparativ cu lentilele aeriene clindrice
nu există senzaţia de ameţeală la schimbarea bruscă a privirii sau la mişcarea bruscă a capului;
Pentru pacienţii cu astigmatism, lentilele de contact SofLens® Daily Disposable Toric for Astigmatism sunt alternativa ideală de corecţie, deoarece sunt concepute să se adapteze cât mai bine formei unice a corneei şi să ofere o vedere stabilă în orice situaţie.
SofLens® Daily Disposable Toric for Astigmatism sunt unicele lentile de contact torice de unică folosinţă, ce combină metoda de stabilizare Lo-TorqueTM pentru corecţia astigmatismului cu design-ul anterior asferic pentru controlul aberaţiilor sferice.
Lentilele de contact de unică folosinţă şi sportul
Specialiştii oftalmologi trebuie să recomande un mijloc de corecţie optică personalizat, fiecarui sportiv în parte, în funcţie de sportul practicat şi corecţia necesară.
Mijloacele de corecţie a viciilor de refracţie pot avea un impact profund asupra performanţelor sportivilor. Nu e acelaşi lucru dacă un jucător de tenis de exemplu, anticipează mingea trimisă de adversar dar nu o poate vedea clar. În acelaşi caz, e un lucru total diferit dacă un jucător de tenis poartă ochelari pe parcursul meciului, sau dacă foloseşte lentile de contact. Ca să nu mai vorbim de înot. Cum să înoţi cu ochelari de vedere?
Lentilele de contact torice pentru pasionaţii de sport - siguranţă şi sănătate oculară:
indiferent de sportul practicat – aerobic, basket, fotbal, golf, hochei, alpinism, tenis, ski, înot – lentilele de contact oferă o vedere impecabil de clară în orice condiţii şi confort deosebit la purtare
pentru înotători sau practicanţii sporturilor de apă, lentilele de unică folosinţă îi scapă de riscul contaminării lentilelor de contact de corecţie obişnuite
oferă un câmp vizual largit, nelimitat de braţele ramei
nu se aburesc şi nu se pătează precum lentilele de ochelari
îmbunătăţesc capacitatea sportivilor de apreciere corectă a distanţei şi a vitezei obiectelor sau a celorlalţi jucători
pot fi purtate usor cu diverşi ochelari de protecţie (de soare, de înot, ski)
se elimină riscul eventualelor vătămări datorate ruperii ramei sau spargerii lentilelor aeriene
Lentilele de contact de unică folosinţă SofLens® Daily Disposable Toric for Astigmatism pentru corecţia astigmatismului de la Bausch & Lomb satisfac toate cerinţele purtătorilor şi în plus acuitatea vizuală este mult îmbunătăţită prin tehnologia avansată a designului asferic ce ajută la reducerea aberaţiilor sferice, rezultând o vedere impecabilă chiar şi în condiţii de lumină difuză.
Indiferent dacă purtătorul doreşte să poarte lentilele în fiecare zi, câteva zile pe săptămână sau ocazional la activităţi sportive, evenimente sau ocazii speciale, lentilele din familia SofLens® Daily Disposable sunt soluţia ideală pentru confort, stil de viaţă activ şi sănătate oculară.
Autor: dr. Ionuţ Costache, consultant profesional Bausch & Lomb Vision Care
www.bausch.ro