None

Prevenirea bolii

Orice afecţiune îşi are originea în una sau mai multe cauze, care pot fi identificate după o investigare riguroasă şi, uneori, foarte laborioasă. Modul cel mai facil de rezolvare este cel adoptat de medicina alopată, care tratează efectele, nu cauzele, majorităţii afecţiunilor.

De exemplu, dacă o persoană cu simptome de hipertensiune va merge la doctor, va căpăta o prescriere pentru un hipotensor, dar nu şi o listă cu ce ar trebui să mănânce şi ce regim de viaţă ar trebui să urmeze. Pacientul va continua stilul de viaţă sedentar, cu excese alimentare, sperând ca pilulele să-l vindece în mod miraculos, repede şi fără efecte secundare.

Oamenii ar trebui să ia în considerare faptul că orice medicament este potenţial periculos şi n-ar trebui prescris decât ca ultimă soluţie, după epuizarea tuturor metodelor naturale.

Organismul uman este constituit astfel încât nu poate ingera substanţe chimice străine decât cu riscul afectării metabolismului şi a organelor. Uneori, prescrierea anumitor medicamente provoacă afecţiuni mai grave decât afecţiunea iniţială, îngroşând rândurile bolnavilor dependenţi.

Dezinformarea sau lipsa de informare ne înconjoară, este o adevărată capcană care închide cercul bolii. Este uluitor cum zeci de mii de reţete conţin produse la „modă”, în detrimentul unor medicamente şi remedii mai vechi, mai eficace, verificate în timp.

Organismul uman este un mecanism de înaltă precizie, care trebuie menţinut în stare de funcţionare cât mai mult timp posibil, iar terapiile empirice, tradiţionale, şi-au dovedit eficacitatea, de-a lungul timpului, pentru prevenirea bolilor, pentru sprijinirea organismului în recuperare, pentru încetinirea degradării sănătăţii.

Folosirea iraţională a medicamentelor de sinteză, cumulată cu absorbţia reziduurilor chimice care se găsesc în alimente, pe legume şi fructe (nitraţi, pesticide, fungicide, conservanţi, arome artificiale, antibiotice şi sulfamide în carne, lapte etc.) bombardează organismul cu un cocktail cu adevărat exploziv. Ingerăm anual cantităţi uriaşe de chimicale, fără măcar să bănuim. Nici un chimist nu poate prevedea cum vor reacţiona toate aceste substanţe şi ce efecte vor produce pe termen lung. Se poate doar constata un declin al sănătăţii populaţiei şi apariţia multor boli foarte grave. Numărul persoanelor cu afecţiuni grave a crescut continuu - în 1993 un european din trei suferea de o afecţiune cronică, iar 8,5% din populaţia europeană era atinsă de cancer.

Hipocrat, care a fost totodată medic, filozof şi vizionar, considera că doar natura poate vindeca bolnavul şi că sarcina medicinei constă în a întări puterile naturale de vindecare, insistând asupra igienei şi dietei preventive. Puterile naturale de vindecare ale organismului trebuie dirijate, şi nu contracarate, cum fac cel mai multe medicamente, care sunt ”antiefect”, intervenţiile dure fiind doar cele de urgenţă, accidentale. Doar o astfel de atitudine poate crea un sistem de prevenţie, de păstrare a sănătăţii, de înţelegere a funcţionării organismului, în relaţie cu natura şi cu societatea, îndepărtând momentul de declanşare a bolii, de creare a dependenţei.

Dacă se continuă în aceeaşi direcţie, de creştere a consumului de medicamente şi alimente poluate cu conservanţi ş.a., în numele profiturilor imediate, se va ajunge la ruina sănătăţii întregii generaţii, sistemul imunitar al individului prăbuşindu-se într-o degringoladă pe care nu o va mai putea regla nimic.

Medicii ar trebui să insiste şi ca  pacienţii să-şi modifice obiceiurile alimentare, dieta fiind responsabilă pentru o mulţime de boli. O mică schimbare în obiceiurile alimentare poate conduce la efecte pozitive pentru toată viaţa. De asemenea, medicaţia excesivă, automedicaţia întâmplătoare, un stil de viaţă extrem, cu stresuri cumulate, ne apropie de boală. Păstrarea sănătăţii se poate obţine şi cu mijloace modeste, dar consecvente şi continue, individuale, fără a ajunge la costuri familiale şi sociale exorbitante.

Dacă medicina preventivă, terapiile tradiţionale, produsele naturale-organice, informarea şi programele de ecologizare agroalimentară ar ocupa un loc important în sistemul sanitar european, ar deveni posibilă reducerea cu cel puţin o treime a numărului deceselor la vârste tinere şi o reducere considerabilă a costurilor sociale ale bolii.

Dr. Louis de Brouwer (în lucrarea „Mafia farmaceutică şi agroalimentară”, Editura Excalibur) atrage atenţia asupra pericolului prevalenţei sistemului capitalist al profitului la nivel medical şi agroalimentar în detrimentul sănătăţii umane şi asupra consecinţelor de-a dreptul apocaliptice care se vor succeda în cascadă dacă nu se vor lua măsuri ample, sistemice, dar şi individuale, personale de schimbare a atitudinii faţă de boală, de medicamente, alimentaţie şi stil de viaţă.

Prin introducerea unor substanţe chimice în organism nu putem compensa grija personală, efortul individual continuu de menţinere a sănătăţii, dimpotrivă, putem spune chiar că minimizarea aportului acestor poluanţi este în strânsă legătură cu menţinerea stării de sănătate.

Sursa: Louis de Brouwer - „Mafia farmaceutică şi agroalimentară”, Editura Excalibur, 2007.

Comentarii


VOICU

Ce naiba cauta un impostor precum Louis de BROUWER intr-o revista medicala chiar nu inteleg. Voi sunteti sanatosi la cap? Ce urmeaza sa publicati? Poate "Vaccinarea: Eroarea Medicala a Secolului" de acelasi autor.

July 17, 2012, 2:31 p.m.
1
2

redactie

In Romania dreptul la opinie este garantat de lege si e bine sa fie idei si pro si contra in orice chestiune pentru ca din lupta contrariilor rezulta rezolvarile si "calea de mijloc" preferabila de cele ai multe ori.\\r\\nIn ceea ce priveste opiniile acestui Louis de BROUWER, unele sunt confirmate pe deplin de chiar instructiunile de pe prospectul medical (de ex. la Crestor, impotriva colesterolului, scrie ca se recomanda numai dupa ce au fost epuizate toate celelalte mijloace naturale: dieta, miscare etc), si de asemenea, ideea de preventie a bolilor, de profilaxie este intarita de numeroase campanii finantate de multe state in colaborare cu organizatii medicale mondiate.

July 28, 2012, 10:45 p.m.
1
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha