7
None

Chirurgia fără tăieturi şi intervenţiile la care poate fi practicată

Intervenţiile chirurgicale care în trecut necesitau incizii abdominale invalidante, sunt acum efectuate mi-nim-invaziv, adică prin incizii milimetrice. Aceste operaţii pe cale laparoscopică sunt incorect denumite în popor „operaţii cu laser”. Tehnologia folosită este într-ade-văr de ultimă generaţie, evoluţia aparaturii medicale depăşind de multe ori imaginaţia oamenilor, care, uneori, o încadrează la limita ştiinţifico-fantasticului. Nu trebuie însă să ne speriem. Dimpotrivă, tehnologia s-a dovedit fezabilă şi fiabilă, fiind deja disponibilă la scara mondială.

Practic, este vorba despre introducerea în abdomen a unei camere video care ne permite vizualizarea organului bolnav, operaţia fiind efectuată prin intermediul unor instrumente lungi şi subţiri, introduse prin peretele abdominal cu ajutorul unor dispozitive (trocare) de 5-10 mm diametru care străbat fibrele musculare fără să le secţioneze.

Intervenţia este urmărită de chirurgi prin intermediul unor monitoare HD, care reuşesc să mărească imaginea de până la zece ori, vizibilitatea crescută sporind siguranţa gesturilor chirurgicale. În plus, în afara intervenţiei principale, poate fi efectuat “un inventar” al organelor cavităţii peritoneale, pentru a identifica şi alte boli, care altfel ar fi putut fi explorate chirurgical doar prin tăieturi foarte mari.

Marele avantaj ce rezultă din diametrul redus al acestor instrumente este limitarea durerilor postoperatorii, pacientul putând fi externat de obicei în maximum 24 de ore de la operaţie, reintegrarea socioprofesională fiind foarte rapidă.

Foarte apreciat, şi nu numai de către doamne, este şi beneficiul estetic, vindecarea făcându-se aproape fără cicatrice. Dacă beneficiul estetic este foarte important pentru pacient, intervenţiile pot fi efectuate şi prin minilaparoscopie, adică cu instrumente având numai 3 mm diametru. Mai mult decât atât, aceste operaţii se pot face şi fără vreo incizie abdominală, abordul organelor intraperitoneale făcându-se prin orificiile naturale. Această tehnică modernă (NOTES) ne este de acum disponibilă, primele intervenţii fiind deja realizate cu succes şi la Delta Hospital.

Foarte multe patologii pot beneficia de abordul laparoscopic. Cea mai frecventă intervenţie se pare că este cea pentru litiaza veziculei biliare (“pietrele la fiere”).

Procedura, efectuată din timp, de la primele semne de boală, înaintea apariţiei complicaţiilor, nu durează mai mult de 30-40 de minute.

Bolnavii operaţi pentru apendicită constituie o altă categorie de beneficiari de pe urma evoluţiei tehnologice. Dacă până acum, în cazul unei peritonite apendiculare, era nevoie de prelungirea inciziei pentru evacuarea puroiului din toată cavitatea peritoneală, acest lucru se poate face acum foarte uşor laparoscopic, camera de luat vederi şi instrumentele lungi putând ajunge cu uşurinţă în toate “cotloanele”. În acest fel, intervenţia se poate efectua fără traumatism parietal, respectând principiul de minim-invazivitate.

Ulcerele perforate pot fi şi ele rezolvate prin acelaşi abord, scutind bolnavul de inciziile largi, devenite acum “istorie” în centrele moderne, cum este şi spitalul nostru.

La fel de elegant pot fi rezolvate varicocelul (varicele testiculare) şi foarte multe dintre afecţiunile ginecologice (chisturi de ovar, sarcini extrauterine, fibroamele uterine). O mare căutare o au intervenţiile în cazuri de sterilitate la femei, desfundarea trompelor putând de multe ori să readucă fertilitatea pacientelor.

Nu trebuie să uităm de patologia peretelui abdominal (vorbim aici despre herniile inghinale, ombilicale, de eventraţiile postoperatorii), putându-se repara defectele parietale cu ajutorul unor plase de întărire pe cale minim-invazivă.

Din fericire, de acest abord beneficiază acum şi pacienţii cu boli mai grave, cum sunt tumorile (stomac, ficat, pancreas, duoden, intestinul subţire, colon, rect, suprarenală, rinichi etc.), evoluţia postoperatorie a acestor bolnavi fiind mult ameliorată datorită lipsei traumatismelor musculaturii abdominale

În prezent, la Delta Hospital, peste 90% dintre intervenţiile chirurgicale se fac pe cale laparoscopică.

Chiar şi tratamentul chirurgical al obezităţii (chirurgia bariatrică) şi-a reluat un avânt sporit odată cu implementarea acestei tehnologii. Prin standardele practicate, Delta Hospital este singurul Centru de Excelenţă din România în chirurgia bariatrică, această recunoaştere internaţională fiind posibilă datorită experienţei acumulate din aproape 3000 de intervenţii bariatrice. Dr. Cătălin Copăescu, şeful Departamentului de Chirurgie Generală la Delta Hospital, este medicul care a introdus în România chirurgia laparoscopică avansată a obezităţii.

Operaţiile efectuate prin abord laparoscopic în cadrul Centrului de Excelenţă în Chirurgia Bariatrică sunt:

Gastric banding - montarea laparoscopică a inelului de silicon ajustabil (Gastric Banding) este cea mai cunoscută şi răspândită metodă restrictivă.

Acest tip de intervenţie chirurgicală presupune montarea unui inel gastric reglabil, pentru a împărţi stomacul în două porţiuni inegale. Prima porţiune din stomac este mai mică şi comunică cu restul stomacului printr-un canal permis de inel.

Cu cât stomacul este mai strangulat, cu atât trecerea alimentelor va fi mai limitată. După prima ajustare a inelului, la două luni postoperator, se vor efectua alte ajustări dictate de ritmul scăderii în greutate al pacientului. Intervenţia chirurgicală durează aproximativ 40 de minute şi se realizează pe cale laparoscopică, cu o spitalizare de 24 de ore.

Gastric Sleeve - gastrectomia longitudinală, cunoscută şi ca Micşorarea Stomacului, constă în secţionarea stomacului de-a lungul său, pe cale laparoscopică, cu îndepărtarea porţiunii dorsale, care constituie aproximativ 80% din volumul stomacului. În urma procesului, centrii foamei localizaţi în stomac sunt eliminaţi.

În circuitul digestiv rămâne un tub gastric cu volum redus (100 ml), care obligă pacientul să consume alimentele în cantităţi reduse. În plus, după această operaţie, umplerea rapidă a stomacului redus în dimensiuni dă senzaţia de saţietate, limitând cantitatea de alimente consumate.  După operaţie pacientul va mânca puţin, fără a se plânge de foame şi se va sătura foarte repede. Cu ajutorul acestei intervenţii, acesta poate pierde până la 70% din excesul ponderal. În urma acestei operaţii, toţi pacienţii au scăzut în greutate.

Plicatura gastrică – este efectuată pe cale laparoscopică şi este considerată cea mai modernă operaţie din chirurgia obezităţii. Este un procedeu restrictiv de chirurgie bariatrică, în care stomacul nu este micşorat chirurgical, fără implanturi sau agrafe metalice. Metoda constă în efectuarea unor pliuri în peretele gastric, urmată de sutura acestora cu fire chirurgicale neresorbabile. În urma intervenţiei chirurgicale, pacientul poate pierde în primul an 40-70% din excesul ponderal.

Bypass gastric - Procedeul de bypass gastric presupune izolarea completă a unei mici porţiuni din stomacul pacientului. Prin intermediul acestei intervenţii, alimentele vor ajunge numai în porţiunea superioară a stomacului şi niciodată în partea inferioară. Pentru a asigura tranzitul digestiv, la acest stomac format se conectează o parte din intestin, care va prelua alimentele  înghiţite.

Avantajele acestei operaţii sunt multiple: stomacul se umple după câteva înghiţituri, iar alimentele ajung mult mai repede în intestin, generând o senzaţie de saţietate; datorită ocolirii  primei părţi a intestinului subţire (locul în care sunt absorbite dulciurile şi grăsimile), pacientul va fi ferit de caloriile în plus din timpul slăbirii. Prin intermediul acestui tip de intervenţie, se poate pierde până la 80% din excesul ponderal.

Diversia biliopancreatică - cea mai severă metodă de a interveni în procesul de absorbţie a caloriilor şi nutrienţilor alimentari.

Procedura constă în rezecţia gastrică aproape totală şi conectarea la zona distală a intestinului subţire. În acest fel, alimentele consumate în cantitate redusă ocolesc cea mai mare parte a intestinului subţire, ajungând numai în porţiunea finala a acestuia, neputând fi asimilate în întregime. Recurgând la diversie biliopancreatică, pacienţii pot slăbi până la 90% din surplusul de greutate. Aportul alimentar nu este restricţionat, astfel că se pot mânca alimentele dorite, dar în cantităţi reduse.

Comentarii


Buse carmen

As dori sa știu în caz k lucrati cu casa de asigurări cât costa plicatura gastrica.

Sept. 17, 2015, 1:49 a.m.
0
0

Buse carmen

As dori sa știu în caz k lucrati cu casa de asigurări cât costa plicatura gastrica.Imi spuneți va rog și denumirea spitalului k n am găsit o.Eu iau tratament de la psihiatrie și as vrea sa știu dacă e nevoie de un acord scris din partea medicului.Va mulțumesc.

Sept. 17, 2015, 1:57 a.m.
0
0

Serban

Asi vrea sa știu și eu ct costa o operație de gastrita la stomac

June 20, 2021, 8:05 a.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha