None

Cum "luptam" cu Alzheimer-ul?

Vârstnicii cu Alzheimer necesită o permanentă supraveghere, o atenţie deosebită acordată modului de viată şi mai ales o capacitate deosebită de înţelegere a modului în care gândeşte şi înţelege lumea un vârstnic ce suferă de această boală.

Din punct de vedere al supravegherii de care acesta trebuie să beneficieze, este bine de ştiut că nu este suficientă asistarea pe timpul mesei şi ajutor în igiena corporală zilnică. În afara acestor activităţi, vârstnicul se poate simţi atras de orice lucru aflat în interiorul dulapurilor, sertarelor, al băii care este periculoasă prin riscul de a ingera anumite substanţe dăunătoare sănătăţii sau de accidentări. De aceea nu este suficient să “aruncăm din cand în când o privire” în încăperea sau spaţiul unde acesta işi petrece timpul liber.

În stadiile incipiente supravegherea riguroasă nu este necesară însă nici nu este un capitol de neglijat. Pe măsură ce boala avansează iar comportamentul devine mai imprevizibil, se impune creşterea atenţiei acordate bolnavului. Este importantă înţelegerea modului de gândire a bolnavului pentru a nu depăşi, din exces de grijă sau din teama de accidente, spaţiul privat al acestuia, intimitatea lucrurilor şi a gândurilor sale. Depăşirea acestei graniţe poate genera sentimente de frustrare, sufocare, dependenţă, putându-se ajunge la reacţii surprinzătoare din partea vârstnicului care se va simţi în permanenţă controlat, va simţi lipsa posibilităţii de a decide pentru el însuşi. Aşadar, este esenţial acest fin aspect al psihologiei bolnavului de Alzheimer: supraveghere permanentă şi grijă deosebită mascate de o atitudine firească, normală. Trebuie evitate reproşurile, criticile orientate cărte bolnav, căci, înainte de toate nu trebuie să uităm faptul că nu el este vinovat pentru boala dificilă pe are o are, astfel încât acuzarea lui pentru lucrurile pe care le face greşit, sau pentru cele pe care nu le mai poate face va fi un punct de plecare pentru reacţii emoţionale exagerate ce pot scăpa de sub control.

Toate aceste schimbări pot avea un impact negativ foarte mare asupra familiei, prietenilor sau colegilor bolnavului, de aceea este bine de ştiut că nu sunt singuri în această luptă, uneori inegală,cu Alzheimer-ul. Departe de a fi un simplu “cămin de bătrâni”, Centrul de zi pentru persoane cu Alzheimer deschis de ActiveCare vă stă la dispoziţie cu cea mai bună echipă de specialişti, oameni care au experienţă în acest domeniu şi vă pot arăta că părintele sau cunoştinţa dumneavoastră poate avea o viaţă fericită, lipsită de pericole şi plină de activităţi care să îl/o scoată din monotonia zilnică de până acum. Veţi fi surprinşi plăcut de modul în care atâ t viaţa sa cât şi a dumneavoastră se vor schimba în bine.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha