Algoritm terapeutic în autism
După aflarea diagnosticului de autism/elemente autiste, în viaţa părintelui urmează o perioadă de negare a diagnosticului şi va mai face câteva consultaţii de specialitate. După ce acceptă diagnosticul, ce tratamente/terapii va urma copilul său?
Algoritmul terapeutic în autism trebuie să fie eficient şi accesibil financiar pentru marea majoritate a familiilor care se confruntă cu această afecţiune. Acest algoritm terapeutic în autism este rezultatul experienţei acumulate în tratarea copiilor cu autism.
Tratarea autismului începe cu tratamentul medicamentos homeopat şi cu o evaluare psihologică a nivelului de dezvoltare a copilului. Evaluarea psihologică stabileşte care este vârsta mentală de dezvoltare a acestuia, iar în urma evaluării părintele primeşte recomandări pentru un program structurat de intervenţie comportamentală pentru acasă. Consilierea psihologică a familiei este importantă de-a lungul întregului tratament, pentru a face faţă tuturor problemelor şi situaţiilor apărute.
Tratamentul medicamentos homeopat în autism îi redă copilului capacitatea de a simţi şi a-şi exprima sentimentele, precum şi capacitatea de a învăţa. Pentru copilul autist, părinţii săi sunt un amestec de părinţi-obiecte (de care se folosesc când au nevoie, când le este foame, sete etc.) şi părinţi adevăraţi (când, foarte rar, acceptă afecţiunea lor). Tratamentul homeopat începe să dărâme zidul dintre copilul autist şi familie, dintre el şi lume. Copilul începe să simtă dragostea părintelui şi să-i ofere afecţiune, începe transformarea părintelui-obiect în părinte adevărat. În urma tratamentului homeopat, frica de nou a copilului autist începe să se reducă, el devine curios şi începe să exploreze, începând să înveţe singur din mediu, prin imitaţie.
În funcţie de rezultatul evaluării psihologice a nivelului de dezvoltare se va decide ce terapii se mai asociază tratamentului homeopat.
Dacă întârzierea în dezvoltarea globală nu este mai mare de 6-8 luni , la limbaj întârzierea este de până la 1 an şi 6 luni, în acest caz fiind suficient tratamentul homeopat, asociat cu recomandările programului de intervenţie comportamentală, logopedie şi kinetoterapie pentru îmbunătăţirea coordonării motorii. Cu tratamentul homeopat copilul iese din lumea lui la vârsta la care s-a produs oprirea în dezvoltare şi va trebui să treacă în procesul de recuperare, prin toate etapele de dezvoltare ale copilului tipic. Calitatea vieţii copilului autist şi a familiei sale sunt foarte bune, iar frustrările acumulate de copil şi familie sunt mici.
Dacă întârzierea în dezvoltarea globală este mai mare de 8 luni , pe lângă tratamentul homeopat este nevoie şi de terapie comportamentală (ABA), logopedie, kinetoterapie, art-terapie. Terapia comportamentală (ABA) se poate efectua la domiciliu sau într-un centru medical specializat. (va urma)