33
None

Determinarea tipului de personalitate, factor important în prevenţie, diagnostic şi tratament

Motto: Medicus enim nihil aliud est quam animi consolatio Petronius, Satyricon

Mulți din pacienții noştrii ne întreabă şi se întreabă, de ce au ajuns să facă bolile pe care le depistăm în cabinetul medicului de familie. Oare există o legătură între tipul de personalitate și bolile cele mai frecvente? Cercetătorii spun că aproximativ jumătate dintre noi suntem definiţi de factorii genetici în ceea ce priveşte personalitatea. Pe lângă aceştia este clar că fiecare are anumite trasături de caracter și temperamente diferite.

Cu toții cunoaștem că nu există boli, ci bolnavi, iar apariția bolilor depinde și de factorii de mediu, dar și de factorii interni ce pot determina sau favoriza anumite boli. Unul din acești factori este tipul de personalitate. Cunoașterea și recunoșterea acestuia la pacienţii nostri, coroborat cu elementele clinice și paraclinice ne poate aduce mai rapid la un diagnostic corect sau ne poate ajuta în comunicarea elementelor de prevenție sau tratament.

Cunoaştem încă din antichitate care sunt principalele tipuri de personalitate: sangvinic, flegmatic, coleric și melancolic. În fiecare din noi acestea coexistă într-o proporție diferită. Medicul de familie, spre deosebire de ceilalți specialiști, are avantajul că se vede mai des cu pacienții, ceea ce poate duce la o cunoaștere mai aprofundată a fiecăruia, cu tot ceea ce ține de mod de viață, socializare, obiceiuri nocive, etc.

Tipurile de personalitate au fost asociate cu existența unei umori dominante, prezente în organism: tipul sangvin - sânge, tipul flegmatic - flegma, tipul coleric – bila galbenă și tipul melancolic – bila neagră. Aceste patru tipuri de personalitate de bază sunt deasemenea asociate cu anumite substanțe chimice, cum ar fi dopamina pentru tipul sangvinic, estrogen pentru tipul flegmatic, testosteron pentru tipul coleric și serotonina pentru tipul melancolic. Deja ne putem duce cu gândul la anumite afecțiuni ce apar datorită variațiilor acestor substanțe în organism, ca de exemplu: afecțiunile biliare, anemiile, afecțiuni endocrine, afecţiuni psihice. Să vedem care poate fi legătura dintre anumite boli și tipul de personalitate și cum ne ajută acest lucru în prevenție și tratament:

Tipul coleric

Acționează frecvent cu toată energia de care dispune și nu-și dozează eforturile, fiind predispus la afecțiuni cardiace: HTA, CIC, cu complicațiile lor, ca infarctul de miocard sau AVC. Neliniștiți, fac totul într-o manieră agitată, ajungând frecvent la oboseală, suprasolicitare fizică și nervoasă, acestea ducând spre afecțiuni vasculare: boala varicoasă, arteriopatii periferice. Au un control mai slab asupra alimentației, de aici apărând afecțiuni digestive ca dischineziile biliare, ulcerele gastro-duodenale, gastritele hiperacide și esofagitele de reflux. Tot aici întâlnim des inflamații cronice, hipertiroidii și diverse tipuri de cefalee. Se pare că persoanele cu acest tip de personalitate au un nivel crescut de proteine ce intervin în sistemul imunitar.

Colericul va colabora dificil la tratament și regim, el refuzând din start ideea că este bolnav, sau că trebuie să se trateze. Trebuie convins cu multă diplomație că tratamentul este necesar, dar prima etapă este să-i câștigăm încrederea ca medic. Nu poate fi adus la control decât prin intermediul aparținătorilor. Acestora, este obligatoriu să le dăm amănuntele regimurilor sau tratamentului, întru-cât colericul, fără ajutor din familie, nu se descurcă. Renunță relativ ușor la medicație și nu rareori minte în legătură cu administrarea acesteia.

Tipul Sangvinic

Persoană agreabilă, deschisă, rezistent la oboseală, ușor integrabil în grup, suferă însă de superficialitate, deseori neatenție și neglijență față de autoprotecție. Aici întâlnim frecvent tulburări de ritm cardiac, afecțiuni digestive de tip gastrite, sindromul intestinului iritabil, boli endocrine, boli de sânge, accidente. S-a constatat că această categorie subestimează pericolele cotidiene și se adaptează mai greu obstacolelor vieții.

Cu sangvinicul trebuie avut grijă la momentul dezvăluirii gravității afecțiunii, pentru a nu declanșa reacții de tip depresiv. Ttrebuie insistat asupra tratamentului și a revenirii la control periodic, întru-cât renunță rapid la medicație și apar astfel complicații. Uneori este necesar să-i arătăm că afecțiunea sa îl încadrează într-un grup mai mare de pacienți și nu este un unicat, precum și că evoluția bolii sub tratament este bună.

Tipul Melancolic

Caracterizat prin răbdare, analiză, precizie, minuțiozitate. Perfecționist în toate acțiunile sale, înclinat spre activități de finețe, se autoanalizează frecvent. De aici apar stări de oboseală, stări depresive, anxietate, atacuri de panică, tulburări de somn. Melancolicul este ușor de recunoscut, deoarece frecvent are un dosar personal al tuturor bolilor și afecţiunilor de care a suferit. De obicei vine cu simptomele scrise pe hârtie și uneori chiar cu tratamentul la care se așteaptă !

Acestuia trebuie să-i detaliem regimul alimentar și să-i facem schema de tratament, explicându-i efectele pozitive ale fiecărui medicament. Nu trebuie să insistăm asupra eventualelor complicații ale bolilor, fiind necesară atitudinea încurajatoare. Atenție, pus în fața unei situații noi, el poate avea reacții paradoxale, mai lente și neadecvate.

Este important să nu cădem în plasa excesului de investigații și consultații pe care melancolicul le solicită.

Tipul Flegmatic

Are un comportament dominat de inerție, reacții lente, este înclinat spre meditație, adaptabil mai greoi la situații noi, conservator, calm și reținut. Rezistența sa mărită la activități, devotamentul și integrarea dificilă în colectivitate, pot duce la suprasolicitare nervoasă, depresii, afecțiuni psihice, el fiind deseori dezamăgit de tot ce-l înconjoară sau de reacțiile celor din apropiere. Este predispus la tulburări de circulație periferică, boli reumatice, artroze, boli de piele. Au tendință mai mare de a fuma.

Odată apărută boala, flegmaticul se izolează de lume, este obsedat de efectele negative ale tratamentului sau de întârzierea apariției semnelor de vindecare. Este necesar să-i demonstrăm partea pozitivă a tratamentului, odată înțeles acest lucru, va fi foarte atent și disciplinat în această direcție. Este tipul de personalitate care ne creează cel mai puțin probleme în cabinet.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha