Una din cele mai frecvente afecţiuni ale acestui secol este hipercolesterolemia, ale căror consecinţe pe termen lung duc la apariţia bolilor cronice cum ar fi: cardiopatia, hipertensiunea arterială, obezitatea, accidentele vasculare cerebrale, etc. Medicii şi nutriţioniştii moderni constată cu îngrijorare schimbările negative ale dietei omului modern care au consecinţe grave asupra organismului.
Pentru a înţelege mai uşor problemele impuse de hipercolesterolemie (concentraţie mare de colesterol în sânge) este important să dobândiţi câteva noţiuni de bază despre care vom discuta mai jos. Doar aşa veţi întelege individualizarea unui regim alimentar şi eventual a unui tratament, dacă va fi cazul.
Ce este colesterolul?
Colesterolul este un proces al metabolizării grăsimilor în organism, iar din punct de vedere medical există două tipuri majore de colesterol.
Colesterol LDL(colesterolul rău) este un colesterol care este implicat în creşterea vâscozităţii sângelui care se atasează pe pereţii vaselor de sânge sub forma plăcilor de aterom ducând la riscul bolilor de inimă şi a accidentelor vasculare cerebrale.Acest tip de colesterol creşte în cazul consumului necontrolat al grăsimilor animale(grăsimi saturate).
Colesterol HDL (coleterol bun) este un colesterol care ajută la eliminarea colesterolului rău . O dietă bogată in fibre,acizi graşi, fructe şi legume ajută la creşterea acestui tip de colesterol.
Cauzele colesterolului mărit
În primul rând trebuie să ştiţi că acest colesterol este un tip de grăsime care, la rândul său, în cadrul metabolismului specific, se poate divide într-o serie de fracţiuni lipidice, cele mai cunoscute de dumneavoastră fiind „colesterolul rău” sau LDL şi „colesterolul bun” sau HDL. De ce poartă aceste denumiri populare? Pentru că fracţiunea lipidică LDL face rău organismului la creşteri uşoare, iar cealaltă – HDL – anihilează efectele nocive ale LDL-ului.
Totodată acest colesterol este indispensabil vieţii, fiind o moleculă ce intră în structura tuturor membranelor celulare! Aşadar este important să menţinem un echilibru al grăsimilor în organism. Nu trebuie să facem o obsesie pentru slăbire sau pentru scăderea exagerată a colesterolului.
Cauzele apariţiei hipercolesterolui.
1.Există mai mulţi factori:
2.Factorii genetici.
3.Dieta şi dereglărlile metabolice
4.Sedentarismul
5.Fumatul
6.Stresul
7.Hormonii
8.Enzimele
9.Surplusul de kilograme
10.Boli tiroidiene
11.Alcoolismul
12.Diabetul zaharat
Care este nivelul normal al colesterolului sanguin?
• sub 180mg.-valoarea ideală
• între 180mg-200mg.-valoare acceptată
• între 200mg-220mg. -valoare de graţie
• peste 220mg.-valoare crescută necesită măsuri terapeutice pentru corectare.
Surse de colesterol în organismul nostru
• Atunci când vorbim de colesterol mărit, trebuie să avem în vedere cel puţin sursele acestei grăsimi:
• Sursa exogenă – colesterolul provenit din alimentaţie;
• Sursa endogenă – colesterolul sintetizat de ficat.
• Există situaţii şi, nu sunt rare, în care persoana cu colesterol mărit prezintă şi factori familiali, genetici, pentru această valoare crescută a colesterolului.
Recomadări:
Alimentaţia trebuie să fie adaptată metabolismului fiecărui organism în parte,în funcţie de mediul de viată,factorii de stres inconjurători, efortul fizic zilnic, trebuie calculat necesarul energetic,necesarul caloric în funcţie de vârstă ,înalţime ,greutate şi activitatea zilnică.
Alimentaţia trebuie să fie variată să conţină toate elementele nutritive. (proteine, glucide, lipide, fibre, vitamine).
Consumul de lichide este foarte important, în special apa cu un PH mai mare.
Iată o listă a alimentelor cu cel mai ridicat conţinut de colesterol la 100 de grame:
• Rinichi de vită – 380 mg colesterol
• Ficat de vită – 300 mg colesterol
• Prajiturile din comerţ, foietajele, torturile, îngheţata şi orice „dulce” cu cremă chiar şi biscuiţii: peste 200 mg de colesterol
• Oul: peste 200 mg colesterol
• Untul: 250 mg colesterol, depinde de producator.
• Margarina: chiar daca este de origine vegetală, prezintă efecte mult mai periculoase decât untul
• Carne de miel: 80 mg colesterol
• Carne roşie: 80 mg colesterol
• Carne de porc: între 70 şi 200 mg colesterol
• Pielea de pasăre – 80 mg colesterol
• Carnea de pasăre: 50 mg colesterol
• Caşcaval – până la 60 mg, depinde de producător
• Brânza – 15-30 mg colesterol, depinde de sortiment şi de producător.
• Sosurile din comerţ pot conţine colesterol – citiţi eticheta
Alimente permise:
• Cereale integrale;
• Lapte şi iaurt;
• Brânză ocazional, de câteva ori pe săptamână într-o cantitate mică (2-3 felii)
• Ou la două săptămâni, de preferabil fiert cu galbenuş moale;
• Pâine – aproximativ o felie la masă. Dacă veţi consuma supă sau ciorbă ori garnitură de cartofi sau orez, atunci nu mai consumaţi pâine deloc.
• Legume fierte, crude, pe grătar sau la cuptor;
• Fructe, mai puţin cele confiate;
Ceaiuri care scad colesterolul (ceaiuri hipocoles-terolemiante)
• Ceaiul verde;
• Ceai de patlagina;
• Ceai de afine sau frunze de afin;
• Ceai de maceşe;
• Ceai de mesteacan;
• Ceai de anghinare etc.
Suplimente alimentare pentru scăderea colesterolului mărit:
• Suplimentele alimentare care scad colesterolul pot conţine:
• Vitamine din complexul B;
• Vitamina C;
• Vitamina E;
• Stimulentele hepatice; (l-arginina, l-carnitina, metinina, l-cisteina, l-ornitina, silimarina etc.)
• Acizii graşi omega;
• Taurina;
• Vitamina A;
• Combinaţii complexe special concepute pentru scăderea colesterolului
Care este atitudinea terapeutică?
Hipercolesterolemia (colesterolul crescut) este una din afecţiunile care raspund foarte bine la tratamentul naturist , dieta şi schimbarea stilui de viată.Tratamentele naturiste recomandate corespunzator reduc colesterolul cu mare succes, evitând posibilele efecte adverse ce pot apărea la administrarea medicamentelor de sinteză.