În sezonul cald, când luăm cu asalt piscinele şi strandurile, infecţiile oculare sunt mai frecvente decât oricând. Însă, este important să nu le tratăm la întâmplare.
Conjunctivita de piscină (conjunctivita foliculară acută) reprezintă inflamaţia conjunctivei oculare, afecţiunea fiind mai frecventă la copii şi tineri care frecventează ştrandurile şi piscinele în sezonul cald.
Conjunctivita de piscină este de două tipuri:
• iritativă, datorită clorinării în exces a apei, la concentraţii de peste 5mg/l de apă;
• infecţioasă (produsă de adenovirusuri sau Chlamydia), datorată clorinării insuficiente a apei din piscine.
Conjunctivita de cauză iritativă
Ee manifestă prin ochi roşii, lăcrimoşi, cu senzaţie de usturime, arsură şi apare la scurt timp (câteva ore) după baia la piscină. Ea se remite prin spălarea ochilor cu apă fiartă şi răcită sau ser fiziologic şi picături cu lacrimi artificiale, administrate mai frecvent în primele zile.
Conjunctivita cu adenovirusuri
Apare la 7-10 zile de la contactul infectant cu apa din bazin şi se manifestă prin umflarea pleoapelor (edem palpebral), hiperemie conjunctivală (ochi roşii), secreţii conjunctivale apoase, senzaţie de „nisip în ochi”, mâncărime, uşoară fotofobie (sensibilitate la lumină), mărirea unuia sau mai multor ganglioni din zona gâtului. În unele cazuri, poate fi afectată şi corneea, producându-se scăderea acuităţiii vizuale.
Conjunctivita cu adenovirusuri debutează la un singur ochi, dar se bilateralizează rapid.
Boala este foarte contagioasă, putând genera chiar şi epidemii. Simptomele se remit în 4-6 săptămâni, iar vindecarea completă poate dura până la 2-3 luni, rareori însă rămânând sechele (scăderea acuităţii vizuale).
Tratamentul se reduce la terapie simptomatică: lacrimi artificiale pentru lubrifierea corneei, antibiotice local pentru a preveni suprainfectarea bacteriană, antiinflamatorii non-steroidiene şi uneori şi steroidiene, dezinfectante oculare (soluţie diluată de betadină).
Conjunctivita cu Chlamydia
Se aseamană foarte mult ca simptomatologie cu cea dată de adenovirusuri.. Diagnosticul se stabileşte atât pe baza tabloului clinic cât şi prin teste de laborator (culturi pentru Chlamydia, raclaj conjunctival pentru coloraţie Giemsa, Ig G pentru Chlamydia cu titru crescut).
Tratamentul este atât local (cu Azitromicină, lacrimi artificiale) cât şi sistemic (Doxiciclină, Azitromicină sau Eritromicină).
Pentru prevenirea conjunctivitei de piscină se recomandă purtarea ochelarilor de înot şi spălarea ochilor cu apă rece, curată la ieşirea din bazin şi să evităm împrumutarea prosopului. Foarte importantă este şi igena, spălarea frecventă a mâinilor şi evitarea frecării la ochi.
Picăturile de ochi sau cosmeticele nu trebuie împrumutate; ele trebuie înlocuite dupa vindecarea conjunctivitei, pentra a evita reinfectarea.
Purtătorii de lentile de contact trebuie sa întrerupă folosirea acestora până la vindecare.
În caz de conjunctivită, există în farmacii şampon special hipoalergenic sau şerveţele umede speciale pentru igiena ochilor. Nu apelaţi la comprese cu ceaiuri sau alte tratamente recomandate în farmacie, feriţi-vă de vânt, aer condiţionat şi veniţi de urgenţă la un consult oftalmologic.