Senescenţa este un proces fiziologic complex, programat genetic, care acţionează asupra întregului organism (celule, ţesuturi, organe).
Principalele entităţi oculare în patogeneza cărora intră modificări de tip degenerativ sunt: presbiopia, cataracta, degenerescenţa maculară legată de vârstă (DMLV), glaucomul primitiv cu unghi deschis (GPUD).
Presbiopia este o tulburare a vederii de aproape care apare după vârsta de 40 ani datorită scăderii fiziologice a amplitudinii acomodaţiei. Altfel spus, pacientul remarcă dificultăţi la citit şi are tendinţa de a îndepărta suprafaţa de lectură. Necorectată, presbiopia se manifestă prin oboseală şi înţepături oculare, cefalee, congestie conjunctivală. „Tratamentul “ constă în prescrierea ochelarilor şi se face individualizat în funcţie de refracţia oculară preexistentă, vârsta şi confortul vizual al pacientului.
Cataracta apare ca urmare a opacifierii cristalinului (lentila intraoculară) şi are ca rezultat împiedicarea intrării luminii şi formarea imaginii pe retină. Pacientul remarcă înceţoşarea vederii, scăderea sensibilităţii la contrast, estomparea culorilor, diplopie monoculară; în stadiile avansate acuitatea vizuală este foarte scazută şi împiedică efectuarea activităţilor curente. Tratamentul este chirurgical şi constă în îndepărtarea cristalinului cataractat şi înlocuirea cu un cristalin artificial perfect transparent. Tehnicile moderne permit o vindecare anatomică rapidă şi o recuperare vizuală spectaculoasă (dacă operaţia se face în timp util şi nu există patologie oculară asociată).
Degenerescenţa maculară legată de vârstă (DMLV) este o afecţiune care interesează macula (centrul retinei), zona responsabilă pentru vederea detaliilor şi a culorilor. În stadiile precoce apar mici depozite de grăsimi şi detritusuri care în timp se măresc şi confluează acoperind întreaga zonă centrală a fundului de ochi. Evoluţia poate fi spre atrofia celulelor fotoreceptoare (DMLV atrofică) sau spre apariţia unor leziuni neovasculare (DMLV exsudativă). Afecţiunea este nedureroasă şi asimptomatică în stadiile iniţiale ceea ce face ca mulţi pacienţi să fie diagnosticaţi în stadiile avansate ale bolii când acuitatea vizuală este foarte scăzută iar tratamentul mai puţin eficient. Dintre strategiile terapeutice enumerăm: consumul de fructe şi legume, stoparea fumatului, reducerea colesterolului, tratamentul medicamentos (oral, injectabil).
Glaucomul primitiv cu unghi deschis (GPUD) este o afecţiune neurodegenerativă care constă în distrugerea progresivă a nervului optic. Debutează asimptomatic, nedureros şi evoluează lent progresiv cu alterarea vederii periferice şi conservarea vederii centrale până în stadiile finale ale bolii când se instalează orbirea. Tratamentul este standardizat, individualizat şi constă în: administrarea de coliruri antiglaucomatoase, terapie laser, tratament chirurgical, medicaţie neuroprotectoare.
Diagnosticul tuturor afecţiunilor enumerate este pus de către medicul oftalmolog în urma unui examen specific complet, asociat sau nu de investigaţii complementare; şi tot medicul oftalmolog este cel care stabileşte conduita terapeutică şi frecvenţa consultaţiilor ulterioare.
Scopul acestei succinte prezentări este de a sensibiliza pacienţii trecuţi de vârsta de 40 ani asupra unor afecţiuni oculare (unele cu potenţial de orbire) şi de a le face mai mult decât o recomandare: consultul oftalmologic anual se impune!