Asigurarea unor servicii de sănătate de calitate depinde nu numai de nivelul de pregătire al personalului sanitar sau de progresele medicinii. Ca în orice întreprindere, în sistemul naţional de asigurări de sănătate buna funcţionare presupune o bună organizare şi un control perfect al resurselor materiale, umane şi financiare.
De aceea, salutăm cu încredere şi cu speranţă apariţia cardului de sănătate (anunţat şi răsanunţat de câţiva ani încoace, cam de prin 2008, dar încă neimplementat, doar testat), care chiar dacă deocamdată înseamnă nimic mai mult decât o afacere a cuiva şi mulţi bani cheltuiţi dintr-un buget sărac (ajutat de o co-finanţare UE), poate va aduce şi beneficii atunci când va deveni funcţional, atât pentru medici şi pacienţi cât şi pentru CNAS.
Cardul de sănătate este alături de reţeta electronică o verigă în informatizarea sistemului de asigurări de sănătate, el fiind pentru CNAS un adevărat bisturiu care va extirpa neregurile din decontarea serviciilor medicale.
Pe de altă parte, cardul de sănătate conţine întreg tabloul clinic al pacientului asigurat, util deciziei medicale bazate pe informaţii corelate din surse diferite, dar disponibile în timp real (on-line) şi securizat.
Vor rezulta şi unele economii, pentru că în acest fel, unele analize nu vor mai trebui refăcute (şi plătite de Casă ci doar acelea care în istoric sunt cu valori la limită). Probabil datorită cardului de sănătate vor fi eliminate posibilele confuzii între fisele medicale de la pacienţi diferiţi sau se va putea ţine cont de contraindicaţii ale unor boli din antecedent, pentru că au fost prea multe cazuri în care bolnavul a fost tratat de o boală dar i s-a agravat alta. Sau chiar situaţii în care au fost inversate analizele a doi pacienţi cu nume identice.
Cardul va reprezenta un instrument foarte util pentru medici în urmărirea evoluției pacienților, deși aparent va creşte birocraţia. Aşa cum spune proverbul „...leneşul mai mult aleargă”, tot aşa înregistrarea dosarului medical al unui pacient odată făcută va simplifica viaţa atât a acestuia cât şi a medicilor prin mâna cărora bolnavul va trece de-a lungul vieţii.