Diagnosticul infecţiilor cu RSV poate fi pus pe baza datelor epidemiologice (boala severă la copil mic în timpul unei epidemii cu RSV în comunitatea respectivă). Diagnosticul de certitudine se pune prin izolarea RSV din secreţii respiratorii, inclusiv spută şi exudat faringian sau secreţii nazofaringiene. Virusul este evidenţiat în culturi de celule şi identificat prin reacţii imunologice specifice utilizând imunofluorescenţa, testul ELISA (enzyme-linked immunosorbent assay) şi alte metode. Examenul microscopic cu imunofluorescenţa a secreţiilor sau eroziunilor nazale se dovedeşte a fi o metodă rapidă de diagnosticare.
Virusul sinciţial respirator (RSV) este un virus cu diametrul de 150 până la 300 nm (nano-microni) şi este denumit astfel deoarece, prin replicare virală, se produce fuzionarea celulelor învecinate într-un larg sinciţiu multinuclear. Până nu demult se considera că virusul sinciţial respirator constituie un singur tip antigenic, dar descoperiri recente au dus la concluzia că există două grupuri distincte (A şi B) şi multe subtipuri ale fiecărui grup. Semnificaţia epidemiologică şi clinică este în curs de cercetare.
În cazul infecţiilor căilor respiratorii inferioare este necesară o terapie respiratorie, incluzând hidratare, aspirarea secreţiilor şi administrare de oxigen umidificat, precum şi de agenţi antibronhospastici, la nevoie. Atunci când este prezentă hipoxia severă, intubaţia şi ventilaţia asistată devin necesare. Studii pe sugari cu infecţii cu RSV care au urmat tratament cu aerosoli de ribarin, un analog nucleozidic activ vitro împotriva RSV, au demonstrat efectul benefic al acestui tratament în vindecarea afecţiunilor căilor respiratorii inferioare, inclusiv în normalizarea nivelului gazelor sanguine. Imunoglobulinele cu titruri înalte de anticorpi anti-RSV au conferit protecţie împotriva bolii severe a tractului respirator inferior când au fost administrate la copiii cu risc înalt pentru complicaţiile infecţiei cu RSV, într-un studiu multicentric. Această alternativă este în curs de evaluare.
Există un interes crescut pentru realizarea unui vaccin împotriva RSV. Vaccinurile cu virus întreg inactivat au fost ineficiente şi, potrivit unui studiu, chiar au agravat boala la sugari.
În amplasamentele în care există o rată crescută a infecţiilor, cum ar fi saloanele de pediatrie, utilizarea unor metode de protejare a mâinilor şi ţesuturilor conjunctive poate fi de folos în limitarea răspândirii virusului.