Zincul pare să fie unul dintre cele mai la modă tratamente naturale împotriva răcelii. Deşi nu este foarte popular în Roânia, în ţările vestice şi SUA este folosit pe scară largă, încă de la primele simptome.
Ce este zincul?
Zincul este un mineral esenţial care este găsit în aproape fiecare celulă din corpul uman. Zincul are efecte antioxidante şi este vital pentru rezistenţa organismului la infecţii. Este de asemenea important pentru repararea ţesuturilor. Zincul este de găsit în mod natural în crustacee, carne de vită şi alte tipuri de carne roşie, nuci şi seminţe, fasole, lapte şi brânzeturi. Ceaiul, cafeaua şi anumite medicamente pot interfera cu absorbţia de zinc în intestine.
Eficienţa în tratarea răcelii
Până în prezent, studiile nu au putut demonstra fără urmă de îndoială eficienţa zincului în tratarea răcelii. Din nouă studii, cinci au demonstrat că zincul nu diferă de tratamentul de tip placebo, iar patru au demonstrat efecte benefice. În toate studiile s-au folosit tablete de gluconat de zinc, cu o excepţie.
O tabletă de acetat de zinc, luată în mai puţin de 24 de ore de la apariţia simptomelor unei răceli banale, reduce durata şi severitatea acestora, se arată într-un raport prezentat în The Journal of Infectious Diseases. În cadrul acestui studiu recent, dr. Ananda Prasad, de la Şcoala de Medicină de la Universitatea de Stat Wayne din Detroit, şi alţi specialişti au analizat efectele tabletelor de acetat de zinc în tratarea răcelii la 50 de voluntari în primele 24 de ore de la apariţia simptomelor.
Durata medie a simptomelor răcelii (inclusiv tusea, curgerea nasului şi durerile musculare) a fost de 4 zile la voluntarii trataţi cu zinc, comparativ cu 7 zile, în cazul celor din grupul placebo. După 4 zile, 56% dintre voluntarii din grupul tratat cu zinc scăpaseră de răceală. În grupul placebo, niciun voluntar nu scăpase de răceală, susţin autorii studiului. Cercetătorii consideră că rezultatele se datorează efectelor antioxidante şi antiinflamatorii ale zincului.
Administrare şi efecte secundare ale zincului
Zincul se administrează cel mai frecvent sub formă de tablete, spray-uri şi geluri nazale. El este eficient dacă este administrat de la primele simptome ale răcelii iar tratamentul trebuie continuat pe toată durata răcelii.
Tabletele se iau conform prospectului, la fiecare două sau patru ore. Un tratament de mai puţin de 6 zile este considerat sigur pentru organism. Efectele secundare pot include un gust ciudat în gură, deranjamente stomacale, iar pentru cei care preferă soluţiile nazale – pierderea mirosului. Mulţi experţi recomandă a nu se folosi deloc spray-urile pe bază de zinc (în 2006, Matrixx Initiatives, care producea un gel cu zinc, a căzut la înţelegere cu un grup de consumatori care au intentat acţiune juridică din cauza pierderii simţului olfactiv, ca urmare a folosirii produsului).
Copiii ar trebui să folosească mai rar sau în doze mai mici suplimentele cu zinc.