45
None

Infecţiile din sfera ORL cauzează frecvente pneumonii la copii

Pneumoniile şi afecţiunile tractului respirator inferior sunt unele dintre cele mai importante cauze de mortalitate în întreaga lume.

In acelaşi timp, pneumoniile alături de infecţiile respiratorii superioare (ORL) reprezintă peste jumătate din totalitatea afecţiunilor de natură infecţioasă diagnosticate frecvent la nou-născuţi şi copii.

De reţinut, că majoritatea copiilor diagnosticaţi cu pneumonii au un istoric cu afecţiuni respiratorii înalte de tip rinofaringită.

Evoluţia rinofaringitei

Este ştiut că, în evoluţia sa, o rinofaringită evoluează banal în 5-6 zile, dar repetarea rinitelor acute (în condiţiile de infecţiozitate ridicată cu bacterii şi viruşi în cadrul colectivităţilor ori la pacienţi cu imunitate scăzută sau cu tratamente incorecte) determină cronicizarea lor, scăderea rezistenţei naturale la germeni a mucoasei căilor aeriene superioare  şi propagarea infecţiei. Contaminarea se face atât prin contact direct cu persoane infectate cât şi prin propagarea infecţiei din rinofaringe.

Pe măsură ce copilul înaintează în vârstă, capătă risc suplimentar de a se infecta cu Mycoplasma Pneumoniae sau cu viruşi care determină afecţiuni pulmonare frecvente în funcţie de teren. Exemplu: virusul respirator sinciţial determină pneumonii grave la sugari; Legionella este incriminată mai ales în apariţia pneumoniilor la pacienţii imunocompromişi, iar copiii cu fibroză chistică se infectează mai frecvent cu Stafilococul Aureus, Pseudomonas Aeruginosa sau alţi germeni rezistenţi la tratament.

Tratamentul are ca obiectiv eradicarea focarului rinofaringitei prin folosirea antibioterapiei (amoxicilină +/- clavulanat, penicilina sau eritromicină de la 5-10 zile), alături de DNF şi antihistaminice, dar şi suspectarea hipertrofiei de amigdala faringiană, caz în care se recomandă adenoidectomia.

Concluzie

Corect diagnosticate, tratate şi monitorizate, infecţiile din sfera ORL pot preveni apariţia unor forme grave de infecţii în căile aeriene inferioare, forme de boală estimate la peste 150 de milioane cazuri în lume/an la copii mai mici de 5 ani, contribuind astfel la scăderea costurilor de îngrijire medicală şi reducerea complicaţiilor.

Dr. Gabriela Kubinschi

Medic primar otorinolaringologie, Competenţă Audiologie

Ghencea Medical Center

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha