Vă găsiţi timp să mergeţi la medic pentru un control general. Reuşiţi să vă duceţi copilul la dentist, pentru controlul periodic. Dar încă nu aţi ajuns la oftalmolog?
Starea sănătăţii ochilor este de cele mai multe ori neglijată deşi darul cel mai preţios este vederea.
Mulţi parinţi se întreabă uneori: copilul meu vede bine? Însă cei mai mulţi aduc copilul la un prim consult abia după vârsta de 3-4 ani, gândindu-se că doar atunci copilul este apt pentru asta. Decizia de a vizita medicul oftalmolog se mai ia dacă părintele observă unele semne de strabism sau dacă puiul lor se plânge de ceva care are legătură cu vederea (îl doare capul, îl dor ochii, clipeşte des, stă prea aproape de televizor etc).
Foarte puţini părinţi, din păcate, aduc copilul la un prim consult oftalmologic la o vârstă fragedă (până într-un an) pentru a se putea depista mai din timp dacă micul pacient are o problema cu vederea, ceea ce din fericire, tehnologia de investigaţie oftalmologică permite deja de mult acest lucru.
Astfel, exista în dotarea unora dintre cabinetele oftalmologice autorefractometrul pediatric (dioptronul pediatric), de ex. Plusoptix A09, care depistează de la o vârstă de doar 6 luni eventuale vicii de refracţie sau strabismul, în condiţiile în care un dioptron obişnuit poate determina dioptriile unui copil abia la 3 ani şi jumatate-4 ani.
Dioptronul pediatric măsoară în doar cateva secunde şi simultan (binocular) refractia ambilor ochi, oferind date exacte despre:
-dioptrii (sferă, cilindru, ax)
-strabism (dacă el există sau nu)
-diametru pupilar (anizocoria-diferenţa între dimensiunea pupilelor- poate reprezenta semnul unei suferinţe neurologice).
Aparatul este total neinvaziv şi nu necesită dilatarea pupilei.Micul pacient este ţinut în braţe de către părinte, la distanţa de 1 metru de aparat, iar acesta va înregistra într-un timp foarte scurt datele menţionate anterior. Această simplă măsurătoare cu dioptronul pediatric semnalează orice posibilă problemă cu ochii a copilului. Dacă viciile de refracţie sau strabismul nu sunt depistate şi corectate când problema se poate rezolva complet, atunci acel copil poate ajunge să sufere de ambliopie (ochi leneş). Tratamentul ambliopiei se poate face cu rezultate foarte bune şi mai rapid până la vârsta de 3 ani, mai lent şi cu rezultate mai slabe până la 6-7 ani, iar după 8-9 ani acest tratament devine aproape ineficient.
Încadrul unui examen complet, prin metode adaptate vârstei şi cu aparatură modernă, se poate realiza examinarea fundului de ochi la copil, control care va necesita dilatarea pupilei.
În concluzie, un control preventiv şi apoi periodic (funcţie de problemele constatate) este binevenit. Doar aşa putem să ne ajutăm copilul să aibă o vedere perfectă, deci să crească frumos, fără probleme de adaptare, în mediul competitiv în care trăim astăzi cu toţii.
Dr. Crista Preda - medic specialist oftalmolog
CENTRUL MEDICAL EURO OPTICS
Tel. 021. 410 91 10, 0724 077923, 0769 220411