47
None
72

Metoda Chirurgicală, varianta de tratament a cataractei

Cataracta este o afecţiune oftalmologică ce determină scăderea progresivă a vederii, prin pierderea calităţilor cristalinului. Cristalinul este o lentilă care se află imediat în spatele părţii colorate a ochiului, irisul. Caracteristica principală a cristalinului este acomodaţia, prin care înţelegem capacitatea de a vedea la orice distanţă.

Peste 70% dintre persoanele sănătoase cu vârste de peste 60 de ani vor dezvolta cataractă. Înaintarea în vârstă este cea mai importantă cauză a apariţiei cataractei. Există însă cazuri în care această afecţiune poate fi întâlnită şi la persoane mai tinere.

Cataracta  poate fi congenitală sau dobândită. Alţi factori care pot influenţa sau determina apariţia cataractei sunt: medicamentele (ex.: cortizon), mediile toxice, bolile sistemice (ex.: diabet), traumatismele, expunerea la raze ultraviolete şi, nu în ultimul, rând ereditatea. În stadiile avansate, netratată, cataracta poate produce complicaţii grave.

De cele mai multe ori, cataracta afectează ambii ochi, iar scăderea vederii din această cauză nu este însoţită de durere. Principala acuză a pacientului este scăderea progresivă a vederii sau înceţoşarea acesteia. Pacientul este nemulţumit de vederea sa şi încearcă în zadar schimbarea ochelarilor.

Singura metodă de tratament este cea chirurgicală (operaţia).

Prin operaţie, medicul înlocuieşte cristalinul opacifiat cu unul artificial, care este valabil pentru tot restul vieţii. În prezent, datorită tehnologiei foarte avansate, operaţia de cataractă a devenit foarte puţin traumatizantă pentru pacient, recuperarea vizuală fiind, de cele mai multe ori, spectaculoasă.

Operaţia de cataractă cu ultrasunete sau facoemulsificarea cu ultrasunete, cu implant de cristalin artificial foldabil (pliabil), este cea mai modernă metodă de tratament, efectuându-se printr-o incizie (tăietură) atât de mică încât nu este nevoie de sutură (cusătură). Operaţia durează foarte puţin, aproximativ 7 minute, se face cu anestezie locală şi fără internare. Pacientul pleacă acasă după operaţie, urmând să stea cu pansament la ochiul operat până în ziua următoare, când se prezintă la controlul postoperator.

Operaţia de cataractă cu ultrasunete are o rată foarte mare de reuşită, de peste 99 %. În cazul operaţiei de cataractă cu ultrasunete este deosebit de important ca operaţia să se facă la momentul oportun, respectiv în momentul în care pacientul nu mai are confort vizual. În cazul în care cataracta este foarte avansată, creşte riscul de apariţie a complicaţiilor, atât în timpul operaţiei cât şi după. De asemenea, în cazul în care cataracta este foarte veche, albă, brună sau dacă momentul oportun pentru intervenţie este depăşit cu mult timp, există riscul ca operaţia cu ultrasunete să nu se mai poată efectua; în acest caz se poate opta pentru operaţia de cataractă prin metoda extracapsulară, o metodă foarte traumatizantă în comparaţie cu facoemulsificarea, cu incizie (tăietură) mare, recuperarea după operaţie fiind mult mai lentă.

Pacientul trebuie să respecte indicaţiile pe care le primeşte de la medicul oftalmolog atât înainte de operaţie cât şi după. Tratamentul postoperator, respectat de pacient, influenţează în mod direct rezultatul vizual final.

După operaţia de cataractă cu implant de cristalin artificial monofocal se pierde acomodaţia, astfel că pacientul va avea nevoie de ochelari de aproape sau de distanţă, după necesitate.

Cristalinele monofocale se împart la rândul lor în sferice şi asferice, acestea din urmă, mai moderne, oferind o vedere mai clară şi un contrast mai bun.

Există cristaline monofocale torice, care se recomandă celor cu astigmatism. Cristalinele artificiale foldabile multifocale oferă o vedere bună atât la distanţă cât şi aproape, satisfacţia pacientului fiind foarte mare. După acest tip de implant de cristalin artificial pacientul nu mai este dependent de ochelari în peste 85% dintre activităţile zilnice.

Cristalinele artificiale multifocale personalizate se adresează persoanelor cu dioptrii extreme, sferice, cilindrice sau amândouă şi se fabrică la comandă, în urma unor măsurători.

În concluzie, este bine ca operaţia de cataractă să se facă atunci când confortul vizual începe să scadă. Aşteptarea nu duce decât la complicaţii şi la scăderea calităţii vieţii.

Comentarii


Luci Lucian

Buna seara\r\nMa numesc Lucian si de am 33 ani \r\nSunt bolnava suferand de Diabet Zaharat tip 1 .Am 18 ani de evolutie a bolii. Am fost diagnosticat cu retinopatie neproliferativa. De o luna de zile mi-au aparut o musculita negra in campul vizual si am luat Vesel Due pentru a ma vindeca la recomandarea oftalmologului dar acum am 2 musculite un soi de bastonas care apare din cand in cand ! am din cand in cand si tulburari de vedere\r\nIi adevarat ca am avut o periada cand nu am putut nici cum sa imi mentin glicimiile la o valoare normala... osciland de la 150- 350.Dar acum de 3 saptamani am intre 60- 180.\r\n(In urma cu o luna de zile am fost foarte racit o imflamatie a ochilor rosiata si am facut si o otita )Acum sunt vindecat cu exceptia musculitelor bastonos.. ce-o fi \r\nCe as putea face? Sa iau Mirtlene? Credeti ca e nevoie de operatie? \r\nVa multumesc si va doresc o seara \r\nplacuta!

April 2, 2013, 8:38 p.m.
0
0

Dr. Andrei Filip

Buna seara domnule Lucian, va recomand un consult! Sunteti tanar si aveti nevoie de ochi multa vreme, asa ca trebuie sa va ocupati de sanatatea lor. Pt programare trebuie sa sunati la clinica, detalii pe www.amamoptimex.ro

April 2, 2013, 10:44 p.m.
0
0

valer vali

Buna ziua, as vrea sa stiu la ce foloseste siliconul in timpul operatiei de cataracat\r\nMultumesc

March 20, 2014, 3:35 p.m.
0
0

Dr. Andrei Filip

Buna seara Vali Valer, la operatia de cataracta nu se foloseste silicon

March 20, 2014, 8:41 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha