None

Profilaxia şi Recuperarea în Tulburările Funcţionale

În societatea modernă, individul este supus la numeroşi factori ce fac posibilă apariţia tulburărilor sistemului musculo-scheletar. Incidenţa tulburărilor musculo-scheletare în U.E. este semnificativă:

          -33% dintre indivizi semnalează dureri de spate,

          -23% reclamă probleme musculare la nivelul cefei şi umerilor,

          -13% reclamă probleme la nivelul membrelor superioare,

          -12% semnalează probleme musculare la nivelul membrelor inferioare.

În ordinea descrescătoare a procentului de angajaţi afectaţi, riscurile fizice semnificative  ce pot da aceste tulburari,la nivelul U.E.,sunt următoarele:

          -activitaţi ce presupun mişcari repetitive cu braţele

          -lucru în poziţii obositoare,staţionare,stat în picioare sau mers excesiv

          -lucru în condiţii de temperatură scazută.

                    Pentru a face o profilaxie corectă, individul trebuie să ia în calcul fiecare element din regimul său de viaţă. Astfel unele alimente consumate sunt decisive în sinteza anumitor neuromediatori:

         -varza,broccoli, conopida, germenii de grâu şi alunele stimulează producerea de acetilcolină, implicată in contraţia musculară,controlul comportamentului şi memoriei

         -fasolea, nucile,produsele din soia ajută la formarea dopaminei, importantă pentru comenzile motorii, emoţii,învaţare şi atenţie.

                   Trebuie evitate:

         -suprasolicitarea articulară (duce la uzură )

         -încarcarea articulară ( ducerea de greutaţi obezitatea )

         -frigul, umezeala.

                   Kinetoterapia profilactică cuprinde totalitatea metodelor şi mijloacelor de realizare a tratamentului prin care se urmareşte: menţinerea unui nivel functionar satisfăcător, creşterea nivelului funcţional (profilaxie primară sau gimnastică de intreţinere, plimbări, jogging, gimnastică aerobică, pentru menţinerea stării de sănătate ),aplicarea unor programe de prevenire sau de apariţie a complicaţiilori în unele boli cronice ( profilaxie secundară ).

                 

                  Tratamentul balneofizioterapeutic este cel mai important, având cea mai mare eficacitate în aceste tulburări funcţionale. Medicina  fizicală  şi de recuperare a devenit o specialitate inovatoare,fundamentată stiinţific.

                  Tratamentul fizical-kinetic este individualizat şi poate cuprinde proceduri precum:

         -Hidro-termoterapie

         -Electroterapie

         -Masaj

         -Kinetoterapie de recuperare

                  Hidro-termoterapia cuprinde proceduri ce dezvoltă o mare cantitate de caldură, folosind ca mijloc terapeutic apa sub diferitele sale forme agregare şi la diverse temperaturi. Efectele sale sunt:analgezia,hiperemia,hipertermia locală şi sistemică, creşterea elasticităţii ţesuturilor.

                  Electroterapia este ramura balneofizioterapiei care foloseşte în scop profilactic şi curativ curentul electric, sub diferite forme de aplicare şi la intensităţi bine stabilite anterior. Principalele roluri ale sale sunt acelea de a reduce retracţiile şi contracturile musculare, de a asupliza musculatura şi ligamentele retractate şi sclerozate , de a elimina efectele dureroase sau anchilozele.

                  Masajul  reprezntă o serie de manipulari executate manual,variate şi aplicate sistematic la suprafata organismului, în scop terapeutic şi profilactic.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha