59
None

Profilaxia şi recuperarea în tulburările funcţionale

În societatea modernă, individul este supus la numeroşi factori ce fac posibilă apariţia tulburărilor sistemului musculo-scheletar. Incidenţa tulburărilor musculo-scheletare în U.E. este semnificativă:

• 33% dintre indivizi semnalează dureri de spate,

• 23% reclamă probleme musculare la nivelul cefei şi umerilor,

• 13% reclamă probleme la nivelul membrelor superioare,

• 12% semnalează probleme musculare la nivelul membrelor inferioare.

În ordinea descrescătoare a procentului de angajaţi afectaţi ,riscurile fizice semnificative ce pot da aceste tulburări,la nivelul U.E.,sunt următoarele:

• activităţi ce presupun mişcări repetitive cu braţele

• lucru în poziţii obositoare,staţionare,stat în picioare sau mers excesiv

• lucru în condiţii de temperatură scăzută.

Pentru a face o profilaxie corectă, individul trebuie să ia în calcul fiecare element din regimul său de viaţă. Astfel unele alimente consumate sunt decisive în sinteza anumitor neuromediatori:

varza,broccoli, conopida, germenii de grâu şi alunele stimulează producerea de acetilcolină, implicată în contracţia musculară, controlul comportamentului şi memoriei  fasolea, nucile, produsele din soia, ajută la formarea dopaminei, importantă pentru comenzile motorii, emoţii, învăţare şi atenţie.

Trebuie evitate:

• suprasolicitarea articulară (duce la uzură)

• încărcarea articulară (ducerea de greutăţi, obezitatea)

• frigul, umezeala.

Kinetoterapia profilactică cuprinde totalitatea metodelor şi mijloacelor de realizare a tratamentului prin care se urmăreşte: menţinerea unui nivel funcţionar satisfăcător, creşterea nivelui funcţional (profilaxie primară sau gimnastică de întreţinere, plimbări, jogging, gimnastică aerobică, pentru menţinerea stării de sănătate), aplicarea unor programe de prevenire sau de apariţie a complicaţiilor în unele boli cronice (profilaxie secundară).

Tulburări funcţionale ale aparatului musculo-scheletar apar în următoarele patologii:

• boala artrozică sau reumatismul degenerativ, precum: spondiloza cervicală şi spondilodiscartroza dorsolombară,nevralgii sau neuropatii algice, algo-parestezice sau algo-paretice (cervicalgii, nevralgie intercostală, lombosciatice), coxartroză, gonartroză, artroze ale articulaţiilor degetelor, mâinilor şi picioarelor, gleznelor, coatelor.

• reumatismul abarticular (periartroză/periartrită scapulohumerală sau cea coxofemurală) şi suferinţe ale părţilor moi, precum muşchii, bursele seroase, tendoanele, ligamentele, capsulele, cartilajele sau meniscurile în context reumatismal sau posttraumatic

• modificările staturo-posturale: scolioze, cifoze, cifo-scolioze, picior plat, hallux valgus, varus echim, degete în ciocan.

Tratamentul balneofizioterapeutic este cel mai important, având cea mai mare eficacitate în aceste tulburări funcţionale. Medicina fizicală şi de recuperare a devenit o specialitate inovatoare, fundamentată ştiinţific.

Tratamentul fizical-kinetic este individualizat şi poate cuprinde proceduri precum:

• Hidro-termoterapie

• Electroterapie

• Masaj

• Kinetoterapie de recuperare

Hidro-termoterapia cuprinde proceduri ce dezvolta o mare cantitate de caldura, folosind ca mijloc terapeutic apa sub diferitele sale forme agregare si la diverse temperaturi. Efectele sale sunt:analgezia,hiperemia,hipertermia locala si sistemica, cresterea elasticitatii tesuturilor.

Electroterapia este ramura balneofizioterapiei care foloseste în scop profilactic şi curativ curentul electric, sub diferite forme de aplicare şi la intensităţi bine stabilite anterior. Principalele roluri ale sale sunt acelea de a reduce retracţiile şi contracturile musculare, de a asupliza musculatura şi ligamentele retractate şi sclerozate , de a elimina efectele dureroase sau anchilozele. Masajul este o serie de manipulări executate manual, variate şi aplicate sistematic la suprafaţa organismului, în scop terapeutic şi profilactic.

Centrul Medical BIO TERRA MED

Str. Pictor Negulici nr. 27, sector 1, Bucureşti

Tel: 021/315.15.93; 021/315.15.96

Mobil: 0723.341.001

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha