47
None

Alergiile oculare

Alergiile ocularecuprind un grup eterogen de situaţii patologice la nivelul ochiului, predominant la nivelul conjunctivei, cauza fiind un răspuns imun exagerat şi nedorit al organismului la anumite substanţe numite alergeni.

Ochiul este supus în permanenţă la numeroase agresiuni: alergeni transmişi pe calea aerului, dar şi prin contact - cosmetice, soluţii de întreţinere pentru lentilele de contact, administrare topică de antibiotice şi alte substanţe. Frecvenţa în creştere a acestor afecţiuni este cauzată de modificările de mediu şi individuale care apar: modificări climatice, modificarea vegetaţiei, poluarea, modificarea reactivităţii individuale.

Care sunt tipurile de alergii oculare?

  • Conjunctivita alergică sezonieră- este cea mai comună formă de conjunctivită alergică şi este intermitentă, periodică. Ea apare ca reacţie la polenul plantelor şi mucegai şi este adesea însoţită de rinită alergică.
  • Conjunctivita alergică perenă- este o formă mai puţin frecventă, în care simptomele sunt prezente pe tot parcursul anului. Principalii alergeni implicaţi sunt părul animalelor, praful şi penele. Deşi simptomele pot apărea pe tot parcursul anului şi sunt mai puţin severe decât cele ale conjunctivitei alergice sezoniere, acestea se pot agrava sezonier.
  • Conjunctivita vernală- este o formă cronică de conjunctivită, care apare cel mai frecvent primăvara şi toamna. Aceasta poate afecta vederea şi apare mai frecvent în familiile cu istoric de atopie (astm, rinită, eczemă).
  • Keratoconjunctivita atopică- este un tip de conjunctivită alergică asociată cu dermatita atopică a pleoapelor şi feţei. Simptomele includ roşeaţă, mâncărime, arsuri, lăcrimare, edem palpebral. Vârsta de debut este, de obicei, înainte de 20 de ani la pacienţii cu istoric de alergii.
  • Conjunctivita giganto-papilară– poate fi cauzată de o traumăprodusă prin frecarea conjunctivei tarsale de marginea lentilei de contact, proteza oculară, sutura chirurgicală, sau poate apărea spontan – “floppy eyelid syndrome” – prin frecarea pleoapei eversate de pernă.Mecanismul este complex şi insuficient elucidat.

Care sunt simptomele conjunctivitei alergice?

Conjunctivita alergică afectează ambii ochi în acelaşi timp, deşi uneori un ochi este mai grav afectat decât celălalt. Principalul simptom al conjunctivitei alergice este pruritul (mâncărimea) la nivelul ochilor. Conjunctiva (mucoasa care acoperă albul ochilor şi interiorul pleoapelor) devine tumefiată şi roşie, deşi vederea rămâne, de obicei, intactă.

Semnele şi simptomele de conjunctivită alergică sunt:

  • Mâncărime şi senzaţie de arsură la nivelul ochilor - nu există alergie oculară fără prurit
  • Umflarea pleoapelor
  • Lăcrimare excesivă
  • Roşeaţa conjunctivei
  • Secreţii oculare apoase sau mucoase
  • Ochi roşii
  • Sensibilitate la lumină
  • Vedere neclară (uneori)
  • Cearcăne
  • Tulburări ale somnului

Spre deosebire de conjunctivitele bacteriene şi virale, conjunctivita alergică nu este contagioasă. În conjunctivitele bacteriene secreţia oculară este, de obicei cremoasă; în conjunctivitele alergice sau virale secreţia oculară este clară.

În ultimii ani a crescut îngrijorător numărul cazurilor de alergii grave la polenul de buruieni, acestea fiind stimulate şi de poluare.

 Tratament

Când se cunosc alergenii, evitarea şi prevenirea expuneriila aceştia reprezintă o măsură esenţială. Tratamentul local se face prin aplicarea de comprese reci, decongestive, coliruri antisepticesau antialergice, lacrimi artificiale care au şi efect de spălare a alergenilor. Tratamentul are ca scop principal ameliorarea simptomatologiei; se folosesc frecvent antihistaminice administrate local şi sistemic, precum şi corticoizi locali.

Comentarii


Ana

Buna ziua,\r\n\r\nAm un baietel de 5 ani care de aproape 3 ani frecvent mai ales primavara, dar si in timpul anului se inrosesc ochisorii, il ustura foarte tare si se lipesc datorita secretiilor.\r\n\r\nAm urmat diverse tratamente, gen netildex, nabac (pe acestea le luam acum), opatanol, si multe altele, dar nu stiu la ce este alergic si daca este alergic?\r\n\r\nImi puteti spune daca la dumneavoastra se pot face analize pentru a identifica ce tip de alergie are si la ce este alergic?\r\n\r\nVa multumesc anticipat

June 3, 2013, 1:08 p.m.
0
0

Dr. Daniela Cioplean

Buna Ziua, O sa incerc sa raspund. “Este posibil sa fie o conjunctivita alergica. Testele necesare pentru identificarea alergenilor au valoare orientativa deoarece nu exista teste specifice ochilor. Cele mai importante lucruri in diagnosticare sunt: aspectul clinic (adica examinarea facuta in principiu de acelasi oftalmolog), o monitorizare foarte atenta tuturor detaliilor legate de aparitia alergiei pentru a putea evita ulterior expunerea si anumite teste care, in general, doar confirma prezenta alergiei. Alergia este boala foarte complexa si din pacate tine de terenul predispus al pacientului, ne-existand practice tratament care sa faca sa dispara aceasta predispozitie. Sfatul meu este sa gasiti un oftalmolog, de preferinta oftalmopediatru care sa se ocupe de copil si care sa-l urmareasca atent pentru a stabili un diagnostic corect, preventia si tratamentul (oftalmologul trebuie sa colaboreze strans cu alergologul). Acest lucru poate fi facut la noi in clinica, testele se fac la laborator. “ Cu stima , Daniela Cioplean

June 3, 2013, 8:07 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha