45
None

Chirurgia endoscopică a rinobazei

Prof. Dr. Codruţ Sarafoleanu

Şeful Clinicii ORL „Sfânta Maria”, Bucureşti

Baza craniului reprezintă unul dintre cele mai complexe segmente anatomice şi, în acelaşi timp, o zonă foarte dificil  de abordat chirurgical. Până în urmă cu aproximativ 20-25 de ani, abordul chirurgical extern era singurul posibil şi presupunea importante sacrificii estetice şi funcţionale, precum şi costuri mari.

Progresul tehnologic important din ultimele decenii şi, în special, dezvoltarea endoscopiei rinosinusale au făcut posibil ca această zonă chirurgicală, în trecut apanajul exclusiv al neurochirurgilor, să devină accesibilă pentru echipele interdisciplinare ORL-neurochirurgie.  

Preocuparea constantă pentru această chirurgie de graniţă, precum şi dorinţa de minimizare a riscurilor şi dificultăţilor intraoperatorii pe care această zonă chirurgicală le implică sunt în prezent minimizate în clinica noastră, odată cu achiziţionarea, în premieră naţională, a unui echipament de neuronavigaţie de ultimă generaţie. Acest sistem de ghidare imagistică permite urmărirea în timp real a mişcărilor instrumentelor chirurgicale, atât sub control videoendoscopic cât şi pe 3 tipuri de secţiuni computer-tomografice şi/sau RMN, cu o precizie de sub 1-1,5 mm.

De asemenea, beneficiind şi de un software performant de planning operator, avem posibilitatea de a marca preoperator pe imaginile CT şi/sau RMN atât zonele de interes cât şi, mai ales, structurile extrem de „sensibile” (precum nervul optic, artera carotidă internă, meningele, structurile orbitare, etc.), care, de cele mai multe ori, trebuie evitate. În acest fel, sistemul avertizează intraoperator asupra apropierii sau iminentei lezări a unor astfel de elemente periculoase şi, de multe ori, greu decelabile doar vizual, permiţând luarea unor decizii operatorii rapide şi în acelaşi timp în siguranţă.

Indicaţiile chirurgiei endoscopice de bază de craniu sunt în prezent variate, depinzând foarte mult atât de dotările tehnice cât şi de experienţa şi îndemânarea chirurgului şi echipei.

În ultima perioadă, progrese semnificative s-au realizat în ceea ce priveşte chirurgia tumorală a rinobazei, rezervată iniţial biopsiilor, în prezent realizându-se ablaţii de tumori benigne de rinobază cu extensie intracraniană extra- sau intradurale, biopsii ghidate sau, uneori, în cazuri selecţionate, ablaţii de formaţiuni tumorale maligne ale acestei zone.

Neuronavigaţia, extrem de utilă în toate aceste situaţii, se dovedeşte a fi indispensabilă  în cazurile de chirurgie de revizie, când reperele anatomice „clasice” sunt, de cele mai multe ori, desfiinţate de intervenţiile chirurgicale anterioare, făcând de multe ori dificilă, uneori chiar imposibilă, orientarea intraoperatorie în condiţii de siguranţă.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha