Unele medicamente nu pot fi administrate împreună, deoarece interacționează între ele, determinând uneori exagerarea efectelor lor (potențarea toxicității), iar alteori ducând la diminuarea acestor efecte. Spre exemplu, anticoagulantele orale pot interacționa cu multe clase de medicamente, crescând astfel riscul lor anticoagulant (de sângerare digestivă).
Aspirina: trebuie evitată de pacienții care fac tratament cu antiinflamatoare nesteroidiene (diclofenac, ketonal) și steroidiene, pentru a se evita riscul de ulcer. Nu se asociază nici cu anticoagulante orale, cu diuretice (furosemid, spironolactonă), sulfamide, antidiabetice (risc de hipoglicemie), antihipertensive, digoxin, fenitoină.
Metronidazolul nu se asociază cu alcool, cel puțin trei zile după administrare, deoarece pot apărea reacții adverse cum ar fi greață, vărsături, crampe abdominale, cefalee.
Antibioticele aminoglicozide(streptomicina, gentamicina) nu se asociază cu antibioticele tip cefalosporine, din cauza creșterii riscului de oto- și nefrotoxicitate.
Eritromicinacrește riscul toxic al carbamazepinei și al teofilinei. Betablocantele (atenolol, propanolol) nu sunt compatibile cu antiaritmice, blocante de canale de calciu (verapamil, ditiazem), antihipertensive, clonidina, diuretice (furosemid), deoarece cresc efectul antihipertensiv și pot cauza bradicardie. Nu se asociază nici cu medicația antidiabetică, din cauza riscului de hipoglicemie.
Digitalicele nu se asociază cu laxative. Absorbția intestinală a tetraciclinei sau digoxinei este diminuată de medicamente precum antiacide (care conțin aluminiu, calciu sau magneziu) și preparate de fier. Consumul de alcool trebuie evitat dacă pacientul utilizează analgezice opioide (tramadol), aspirină, sedative și hipnotice (barbiturice, benzodiazepine), antihistaminice (claritine). Lactatele scad absorbția intestinală a methotrexatului, norfloxacinei, tetraciclinei și laxativelor.