Dr. Georgiana Ozana Tache
Medic primar fizioterapie, recuperare medicala
Centrul de Recuperare Medicala “Medical Care”
021-233 9727, 0723 626 289
Facebook Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache
Blog Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache
Artroscopia umărului
Este operaţia care foloseşte o cameră video de dimensiuni foarte mici, numită artroscop, conectată la un ecran video aflat în sala de operaţii. Camera este introdusă în articulaţia umărului printr-o mică incizie efectuată în piele, în scopul examinării şi reparării ţesuturilor din articulaţie sau periarticulare. Pentru a repara sau îndepărta ţesuturile lezate, specialistul ortoped-traumatolog va mai realiza încă una până la trei incizii de mici dimensiuni la nivelul pielii, prin care va introduce alte instrumente necesare refacerii sau îndepărtării ţesuturilor deteriorate. Pacienţii beneficiază de anestezie generala sau anestezie locoregională.
Riscurile asociate anesteziei
Sunt reprezentate de reacţii alergice la medicamente şi de probleme respiratorii preexistente. Mai pot exista riscuri de sângerare, infecţie sau formarea de cheaguri de sânge. Pentru aceste motive, medicul va avea în vedere preoperator o serie de măsuri de precauţie, recomandând stoparea medicaţiei care inhibă coagularea sângelui, precum antiinflamatoarele, va solicita consult interdisciplinar în cazul diabetului zaharat, afecţiunior cardiocirculatorii şi respiratorii sau a altor comorbidităţi prezentate de pacient. Se va renunţa la fumat şi se va menţiona orice reacţie alergică cunoscută în antecedente la administrarea altor medicamente. Nu se vor bea lichide şi nu se vor consuma alimente 6-12 ore preoperator.
Riscuri legate de tehnica operatorie
Instalarea unei rigidităţi la nivelul articulaţiei umărului, eşecul operaţiei în a ameliora simptomele, în special cele dureroase dar şi disfuncţionale, lipsa vindecării reparaţiilor efectuate, insuficienţă musculară cu subluxaţia umărului, lezarea unui vas de sange sau a unui nerv, cu pareză în consecinţă.
Artroscopia se recomandă când:
- Este necesară repararea coafei rotatorii prin sutura tendoanelor sau reataşare osoasă a acestora, utilizând în aceste situaţii materiale din metal sau din plastic ce nu trebuie îndepărtate postoperator, precum nituri sau cuie de mici dimensiuni, numite ancore de sutură.
- În contextul sindromului de impingement, tot pe cale artroscopică, ţesutul lezat sau inflamat este îndepărtat din zonă sau este posibil să se secţioneze un anume ligament numit coracoacromial şi să se remodeleze o anume parte a acromionului.
Artroscopia este utilăşi în cura chirurgicală a instabilităţii umărului, determinată de o ruptură a labrumului articular, adică a marginii cartilaginoase a articulaţiei umărului, precum şi în situaţia în care ligamentele care se ataşează de această zonă vor necesita reparaţie.
Cu ajutorul şi prin intermediul echipamentului artroscopic se pot efectua fotografii în timpul operaţiei pentru a se arăta ce leziuni s-au găsit şi ce reparaţii au fost efectuate.
Notabil este faptul că, la finalul operaţiei, inciziile vor fi suturate şi acoperite cu un pansament steril, recuperarea pacientului fiind rapidă.
Specialistul chirurg poate fi nevoituneori să practice o operaţie clasică, ceea ce presupune o incizie mai largă, pentru o bună vizualizare a leziunilor existente şi un abord corespunzator, atunci când există leziuni distructive mari şi extinse.
Programul de recuperarepoate dura între 4 săptămâni şi 6 luni. În prima săptămână postoperator, se indică imobilizarea braţului într-o eşarfă. Pacientului i se vor prescrie antialgice, nu medicamente antiinflamatorii, va urma tratament anticoagulant, la recomandarea specialistului chirurg. Reluarea activităţilor curente sau practicarea sportului se vor face la recomandarea specialistului şi vor fi luate în considerare în perspectiva stabilirii programului de recuperare. În majoritatea cazurilor, kinetoterapia asigură recâştigarea unghiurilor de mişcare dar şi stabilitatea pierdută a umărului.
Artroscopia reprezintă o alternativă fericită faţă de operaţia clasică, ce expune complet articulaţia umărului. Operaţia pe cale artroscopică conduce la scăderea semnificativă a sindromului dureros şi disfuncţional al umărului, se constată mai puţine complicaţii, perioada de spitalizare este semnificativ redusă către câteva ore până la o zi, iar recuperarea devine rapidă şi eficientă. Dacă intervenţia a presupus manevre reparatorii laborioase, timpul dedicat vindecării postoperatorii se poate prelungi iar perioada de recuperare poate fi mai lungă.
Deşi operaţia artroscopică de reparare a unei rupturi cartilaginoase se efectuează pentru a conferi stabilitate articulară unui umăr instabil, pot exista situaţii în care instabilitatea umărului reapare şi va necesita un program îndelungat de recuperare medicală. Majoritatea persoanelor însă, se recuperează complet şi îşi păstrează stabilitatea umărului.
Deasemenea, după repararea artroscopică a rupturilor tendoanelor muşchilor coafei rotatorii sau a tendinitei, sindromul algic este diminuat considerabil dar recuperarea forţei musculare poate fi dificil de obţinut. Din nou, un program de recuperare medicală, constand în kinetoterapie este salvator, dacă este urmat la recomandarea şi sub supravegeherea specialiştilor.
vulcu elena
buna ziua va rog din suflet sa ma ajutati cu niste sfaturi am fost operata acum 2 ani si jumatate la umarul drept de sindromul tecii rotatorului anultrecut in vara au inceput durerile si in umarul stang am fost la doctor si mi s-a spus ca o sa se inatamplea acelasi licru si cu acest umar acum durerile sunt mari si va trebui sa ma operez dar stiind prin ce am trecut cu celalat umar si nici acumnu sunt recuperata la acela as dori sa fac aceasta operatie artroscopic deoarece prima data nu am fost documentata ce inseamna acasta operatie si ce implica recuprerarea va rog sa ma invatati unde si la cine pot apela ca ca fac interventia artoscopic deoarece nu stiu la cine si unde sa apelez va multumesc dion suflet si astept raspuns
March 10, 2013, 2:11 p.m.