Trebuie să clarificăm din start că răcelile pe termen medical înseamnă infecţii virale şi nicidecum infecţii bacteriene, deci este o abordare total greşită tratamentul răcelilor cu antibiotice.
Majoritatea antibioticelor nu au efect asupra viruşilor, doar unele antibiotice, cum ar fi de exemplu doxicilina, au efect pe anumiţi viruşi, dar şi aceste efecte antivirale ale antibioticelor sunt slabe şi greu de anticipat. Şi, în plus, prin antibiotice putem distruge flora fiziologică la nivel gastrointestinal, ceea ce duce la scăderea imunităţii organismului. În concluzie, este o greşeală administrarea antibioticelor în răceli simple, ceea ce nu înseamnă că răcelile nu pot da complicaţii de tip suprainfecţii bacteriene, clar că în aceste cazuri medicul curant trebuie să intervină pe măsură şi din timp şi nu este exclusă administrarea antibioticelor. Virusul gripal este doar una din variante, altfel zis nu toate răcelile se traduc prin gripă, dar un lucru e cert, putem lupta în sensul vindecării organismului din răceli prin stimularea apărării organismului. Din păcate reclamele şi media în general îndeamnă oamenii ca la orice răceală să înceapă să administreze medicamente de tip OTC (care se eliberează fără prescripţie medicală) cu conţinut de ibuprofen şi/sau paracetamol, părerea mea este însă că febra nu trebuie neapărat combătută doar dacă trece peste valori de 38,5. Febra este o reacţie fiziologică a organismului, iar prin creşterea temperaturii organismului viruşii se distrug mai uşor, scăderea nejustificată a febrei întârzie semnificativ procesul de vindecare din astfel de răceli. Sigur febra mare poate fi dăunătoare pentru organism, deci nu trebuie nici să nu intervenim la valori care trec peste 38,5 grade. Persoanele care fac febră se traduc printr-un organism puternic şi sănătos şi iată că febra care în opinia publică şi prin mediatizarea defectuoasă şi neetică a devenit un inamic capătă o altă valoare din punct de vedere ştiinţific. În răceli febra este şi un prieten, şi nu trebuie sub orice preţ combătută.
Deci tratamentul corect şi prevenţia răcelilor se poate face prin imunizarea organismului. Iată că homeopatia vine în sprijinul nostru cu produsul de Echinacea în potenţele de D4 sau D6, care se administrează de 2x pe zi o săptămână urmată de o săptămână de pauză şi aşa mai departe alternativ. Produsul homeopat Oscillococcinum acţionează în primul rând împotriva gripei, dar e bun şi în alte răceli. Gemoterapia are un preparat combinat cu conţinut de Echinacea, Cătină, Porumbar şi Măceş. Şi acest preparat e foarte util atât preventiv cât şi curativ. Produsele Septilin şi Biosept sunt produse fitoterapeutice, care iarăşi au rezultate bune în astfel de viroze respiratorii. În paralel e important să avem o alimentaţie bogată în legume şi fructe, să consumăm mult lichid, sportul regulat este o armă bună de prevenţie, consumul zilnic de vitamina C, mai nou s-a demonstrat că şi vitamina D joacă un rol important în funcţionarea optimă a sistemului imunitar. Bineînţeles dacă nu am reuşit să prevenim răceala putem folosi în paralel şi medicamente clasice, dar e bine tratăm febra doar peste anumite valori bine definite.
Decongestionantele locale să folosim doar când există o obstrucţie nazală exagerată pentru a preveni diferitele forme ale sinuzitelor şi otitelor. Există un antiinflamator modern a cărei substanţă actvă se numeşte fenspiridum şi are efect foarte bun la nivelul tractului respirator. Acest produs are avantajul că nu are efectele secundare medicaţiei clasice antiinflamatoare, deci nu e iritant la nivel gastrointestinal şi nu intervine la nivelul coagulării sângelui. Există atât varinta de sirop pentru copii cât şi varianta de tablete pentru adulţi, dar acest produs se eliberează doar cu prescripţie medicală. Dacă răceala este insoţită de tusă productivă un produs foarte bun este bromhexinul, care este un bronhosecretolitic, dar puţine persoane cunosc efectul imunistimulator la nivelul parenchimului pulmonar pentru acest produs, care iarăşi e un efect binevenit. În tusă productivă mai putem da medicamente ca: ambroxol, acetilcisteină, dar există multe preparate fitoterapeutice la acest capitol care la fel sunt utile. Daca tusea e seacă şi deranjatoare atunci există un sirop care conţine medicamentul oxeladine şi este foarte util. Are avantajul clar faţă de derivatele morfinice cum ar fi codeina şi dextrometorfanul că nu are acţiune deprimantă SNC şi nu provoacă somnolenţă, iar efectul de deprimare respiratorie este mult mai slab decât la produsele cu structură morfinică. Din acest considerent produsul se eliberează şi fără reţetă în regim de OTC şi poate fi folosit la copii şi la adulţi deasemnea sub denumire de Paxeladine sirop.
Sigur există şi prevenţia prin imunizarea organismului prin diferite vaccinuri. Părerea mea la acest capitol este ca vaccinul antigripal să se administreze doar bolnavilor cronici, persoanelor în vârstă, personalului sanitar expus la infecţii. Aceste vaccinuri se dau pe reţetă şi sunt convins că medicii pot cântări corect necesitatea unei astfel de imunizări care pot avea şi multe efecte secundare dar şi reacţii adverse, dar pot fi benefice în acelaşi timp. Persoanelor fără risc major eu personal nu recomand să facă aceste vaccinuri antigripale.