La scară naţională, cel puţin două lucruri vor veni în ajutorul pacienţilor în anul care a început.
În primul rând, există deja hotărâri de guvern de a se prelua şi finanţa de către Ministerul Sănătăţii şi CNAS, cel puţin pentru primele două luni ale lui 2013, programele naţionale de sănătate şi contractul cadru de acordare a asistenţei medicale către populaţie. De asemenea, aceleaşi hotărâri prevăd ca şi mai departe în 2013 Ministerul şi Casa să finanţeze programele cu caracter preventiv (de prevenire HIV/SIDA şi TBC), de tip curativ (tratamente oncologice, diabet etc) şi programele de transplant. La fel de îmbucurător este şi faptul că Ministerul a revizuit finanţarea serviciilor de ambulanţă şi a unităţilor de primiri urgenţe din spitale, prin plata gărzilor efectuate nu doar medicilor (ca până acum) ci şi asistenţilor medicali, ambulanţierilor şi dispecerilor din cadrul serviciilor de ambulanţă.
Pe de altă parte, pentru 2013 este prevăzută intrarea în funcţiune în mod obligatoriu şi la scară naţională a cardului electronic de asigurări de sănătate, lansat iniţial printr-un
program pilot la Arad.
În esenţă, cardul, care va conţine datele de identificare precum şi informaţii medicale ale posesorului, va simplifica gestiunea serviciilor medicale decontate de către pacient, ducând la creşterea transparenţei şi diminuarea fraudei la nivelul serviciilor medicale. Mai puţine servicii medicale fictive decontate şi mai puţine medicamente prescrise fără o
bază medicală reală vor aduce economii la sistemul medical public, oricum mult subfinanţat subfinanţat.
De asemenea, cardul va permite accesul medicilor de familie şi a medicilor de urgenţă la o serie de date medicale cu risc vital ale pacienţilor.
Cardul de Sănătate se va distribui în prima parte a anului 2013, costul acestuia fiind suportat din bugetul Ministerului Sănătăţii.