58
None

Ruptura de menisc – programul de recuperare

Ne amintim că articulaţia genunchiului, prin poziţia sa de articulaţie intermediară a membrului inferior are rol de fixare statică în momentul de sprijin şi acţiune dinamică, prin asigurarea ridicării piciorului în momentul balansului la mers, pentru orientarea piciorului în funcţie de denivelările de teren. Ruptura de menisc este un accident survenit pe o suferinţă meniscală sau meniscopatie preexistentă, care a creat o degenerescenţă, cu sau fără depunere de calcar. Se poate regăsi ca ruptură longitudinală completă, caracteristica mai ales meniscului extern sau ca ruptură oblică sau combinată cu dezinserţie meniscală. Obiectivele tratamentului recuperator constau în primul rând în reducerea durerii, gonalgia reprezentând obiectivul primordial şi determinant în cadrul recuperării şi în al doilea rand constă în recâştigarea stabilităţii, ca principală funcţie a genunchiului, urmată apoi de recâştigarea mobilităţii si, în final, asigurarea coordonării mişcărilor membrului inferior.

Recuperarea integrală a bolnavilor operaţi de menisc se bazează pe un program recuperator bine condus. Postoperator, genunchiul este menţinut în extensie 10 zile cu o atelă gipsată. Recuperarea începe a doua zi după intervenţie şi constă în: contracţii izometrice ale cvadricepsului, din oră în oră, mobilizări ale piciorului, ridicări pasive ale piciorului cu genunchiul extins, începând după 3-4 zile de la operaţie, exerciţii de flexie ale genunchiului la marginea patului, după scoaterea bandajelor şi mers cu baston din a 10-a zi de la operaţie.

Recuperarea continuă cu: electroterapie antalgică şi antiinflamatorie, exerciţii de tonifiere a cvadricepsului, masaj al coapsei şi gambei cu evitarea genunchiului, mobilizarea articulaţiei genunchiului şi crioterapia.

Din săptămâna a 3-a se începe urcatul şi coborâtul scărilor. Programul kinetic se desfăşoară pe durata a patru săptămâni.

În prima săptămâna, din decubit dorsal se execută contracţii izometrice de cvadriceps şi fesieri, flexie şi abducţie din articulaţia coxofemurală CF (mişcare activă) şi flexie uşoară a articulaţiei genunchiului. Kinetoterapeutul introduce ambele mâini sub zona poplitee (situată în spatele articulaţiei genunchiului) şi execută cu multă atenţie acestă mişcare la circa 30°, având grijă ca talpa pacientului să rămână permanent pe planul patului. Din decubit lateral se execută mişcarea activ-pasivă de abducţie din CF cu genunchiul întins. Din stand la spalier se excută mişcări active din CF cu genunchiul întins (cu spatele se execută flexie laterală şi abducţii, iar cu faţa se execută extensii).

În a doua săptămână, toate mişcările devin active, lucrându-se în continuare pentru tonifierea cvadricepsului şi a fesierilor. În ultima şedinţă, pacientul va avea contact cu solul cu piciorului operat cu sprijin de 30%. Din decubit dorsal se execută “pompaje” pe minge, fără a forţa flexia şi se execută flexia gambei pe coapsă (în lanţ cinetic închis), precum şi flexie şi abducţie din CF. Din aşezat la marginea băncii/patului, se execută flexia gambei pe coapsă, mişcare condusă şi controlată de kinetoterapeut.

Timp de două luni sunt interzise exerciţiile ce implică un lanţ cinetic deschis. Din poziţia stând la spalier se execută ridicări pe vârfuri, cu sprijin mai mare pe piciorul sănătos. De asemenea, şi ridicarea piciorului pe prima şipcă şi flexia gambei pe coapsă, cu uşoară presiune pe talpa. Mersul se face cu sprijin uşor de circa 30% pe piciorul operat.

În a treia săptămână, mişcările din CF se vor face cu săculeţ de nisip de 500g. Din decubit dorsal, se execută contracţii izometrice de cvadriceps, fesieri şi ischiogambieri, precum şi flexie-extensie din articulaţiile gleznei şi degetelor (metatarsiene, falangiene şi interfalangiene) şi flexia gambei pe coapsă prin alunecare, ca şi flexie/ abducţie/ circumducţie din CF cu genunchiul întins. Din decubit lateral se execută mişcare activă liberă de abducţie din CF a membrului operat iar din aşezat la marginea banchetei/patului se face flexia şi extensia gambei pe coapsă, flexia şi extensia articulaţiei genunchiului cu ajutorul unei patine pe care este aşezată planta membrului operat. Din stând la spalier, se execută serii de repetări pentru fiecare mişcare din CF activ-rezistivă cu 500g , ridicări pe vârfuri, cu piciorul operat în sprijin 60%, joc de gleznă cu sprijin circa 60%, ridicarea piciorului pe prima şipcă şi flexia gambei pe coapsă, prin exercitarea unei uşoare presiuni pe suprafaţa plantară.

În a patra săptămână se continuă exerciţiile mai sus menţionate, la care se adaugă din decubit ventral cu un rulou sub treimea inferioară a feţei anterioare a coapsei, mişcarea activă de flexie a gambei pe coapsă, cu tensiuni finale realizate de kinetoterapeut. Mişcările din aşezat ale articulaţiei genunchiului devin rezistive prin introducerea săculeţului cu nisip. La sfârşitul acestei săptămâni, pacientul se sprijină aproape în totalitate pe piciorul operat. Se continuă programul kinetic cu exerciţii pentru mobilizarea articulară şi tonifierea musculară, utilizând o serie de activităţi complexe distractive pentru o perioadă mai lungă de timp.

Se recomadă pedalaj de bicicletă, alunecarea piciorului într-un jgheab rotund, mişcare laterală de abducţie-aducţie, mers pe plan ascendent, mers pe bandă sau pe scară rulantă. Se recomandă practicarea înotului şi efectuarea exerciţiilor învăţate în apă (hidrokinetoterapie).

Contact

Facebook Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache

Blog Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache

Comentarii


Pojoreanu Gabriela

Buna ziua, va rog frumos sa imi spune-ti si mie daca este grav ce am din raportul medical rmn, am probleme cu genunchiul stg. totul s-a intamplat cand eram in masina si s-a pus o frana brusca si m-am lovit la genunchi, de atunci cand urc scarile aud un pocnet fin si de fiecare data cand intind genunchiul si am o durere fina sub patela in coltul interior, ortopedul la care m-am dus nu stia concret ce am si mi-a dat sa fac rmn iar cand m-am intors la consultatie nu era sigur de raport si mi-a zis ca s-ar putea sa fie meniscul rupt, mi-a facut testul mcmurray si n-am simtit cine stie ce durere, defapt durerea era mai mult patelara, acum cer un sfat, pt ca nu stiu la cine sa ma duc sa imi citeasca imagistica, a zis ca raportul nu e cel bun. \r\nExaminarea IRM nativa a genunchiului stang (ax. T2*, cor PD, cor STIR, sag PDFS, sag T2*) evidentiaza: -piese scheletice cu raporturi normale; \r\n-cartilajul de acoperire al paletei si al condililor femurali si tibia cu aspect normal; \r\n-fara modificari de semnal subcontrale; \r\n-menisc intern cu hipersemnal triunghiular cornual posterior ce nu intercepteaza suprafetele articulare; \r\n-menisc extern cu hiposemnal omogen; \r\n-LIA edematiat mai accentuat in 1/2 inferioara, fara intreruperea continuitatii; \r\n-LIA, ligamente colaterale cu aspect IRM in limite normale; \r\n-mica cantitate de lichid intrarticular; \r\nConcluzii: Degenerescenta MI. si Intidere LIA \r\nMentionez sunt balerina de profesie, multumesc !

July 14, 2014, 8:29 a.m.
9
2

Dumitru Geani

Am 17 ani, si joc fotbal. Acum 4 luni m-am operat la menisc. Dupa 10 zile am jucat fotbal usor, la un gratar. Exercitiile de recuperare nu le-am facut foarte bine. De 2 luni am intrat in antrenamente cu echipa si acum simt niste intepaturi in ambele parti unde este situat meniscul. Am facut fizio-terapie, si injectii cu recosyn dar nimic. Doctorul spune ca nu mai are ce sa imi faca, ca sunt sanatos si sa joc in continuare fotbal, ca e normal sa ma doara putin. Intrebarea mea este, daca trebuie sa reincep recuperarea de la inceput si sa o fac bine sau trebuie sa ma operez din nou? Mentionez ca am inceput sa merg inca din prima zi de la operatie si sa alerg dupa 3-4 zile. Stiu ca am gresit, dar ce pot sa mai fac acum? Multumesc mult !

Sept. 17, 2015, 6:32 p.m.
22
11
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha