35
None

Menţine-te sănătos la locul de muncă

Petrecem aproape o treime din viaţă la locul de muncă, timp în care de cele mai multe ori ne ignorăm sănătatea. Fie că avem un job sedentar, ce necesită perioade lungi de şezut la birou, în faţa monitorului, sau un job care ne ţine ore lungi în picioare, putem urma o serie de reguli simple pentru a ne îngriji trupul şi mintea.

Începe ziua activ

Dacă nu ai avut timp să-ţi faci încălzirea de dimineaţă nu e nici o problemă. Poţi începe ziua activ parcând cât mai departe posibil de locul de muncă sau coborând din mijloacele de transport în comun cu o staţie înainte de destinaţie.

Regula celor 10 minute pe oră

Încercă să  nu petreci mai mult de o oră pe scaun fără să te ridici, de preferinţă pentru 5-10 minute. Programează-ţi câte o ieşire la copiator sau transmite-i personal un mesaj colegului în loc să îi trimiţi un email, timp în care poţi să îţi destinzi muşchii şi să te relaxezi. În cazul în care nu poţi face acest lucru poţi opta pentru exerciţii statice sau îţi poţi schimba scaunul cu o minge specială sau cu o pernă care te obligă să îţi ajustezi în permanenţă muşchii spatelui şi cei fesieri. Extrem de imporatantă pentru sănătatea spatelui este şi pozţia la birou. Lipeşte-ţi spatele de spătar, ţine genunchii la 90 de grade, coatele pe suporturile scaunului şi privirea perpendiculară pe monitor.

Menajează-ţi ochii

Ochii sunt printre cele mai afectate organe atunci când vine vorba de munca ore în şir în faţa computerului, iar printre simptome se numără vederea prin ceaţă sau dublată, imposibilitatea de a te concentra pe text, durerile de ochi, uscăciunea ochilor şi durerile de cap.

Dincolo de pauzele pe care ar trebui să le iei pentru relaxare, trebuie să te asiguri şi de o serie de alţi factori care pot afecta vederea. Asigură-te că iluminatul din birou este optim – este de preferat lumina naturală, iar în caz contrar încearcă să ajustezi iluminatul pentru ca acesta să nu fie nici prea puternic dar nici prea slab. Reglează setările monitorului pentru ca acesta să fie adaptat la tipul de job pe care îl ai. Majoritatea monitoarelor moderne au setări pentru modul Text sau Internet, unde contrastul şi luminozitatea sunt mai blânde cu ochii.

Menţinerea constantă a focusului pe o zonă fixă, oboseşte muşchii oculari. Încearcă periodic să te joci cu focalizarea ochilor, ţintind obiecte foarte apropiate sau obiecte din depărtare.

Atenţie la mâncare

Ar fi perfect să îţi aduci zilnic o caserolă cu mâncare sănătoasă, gătită, pentru pauza de masă, însă în cazul în care nu reuşeşti încercă să rezişti tentaţiei de a-ţi potoli foame cu snack-uri nesănătoase sau junk food. Nici hidratarea nu trebuie ignorată – consumul total de apă recomandat pe zi este de 2-3 litri. Începe ziua cu o cană de ceai verde şi menţine-te apoi hidratat cu apă, de preferinţă plată, la temperature camerei. Încearcă să eviţi consumul excesiv de cofeină.

Oxigenează-ţi creierul

O încăpere bine oxigenată este ideală pentru a te menţine activ şi productiv. Chiar dacă prea puţini dintre noi îşi permit să lucreze la umbra unui copac, poţi să te asiguri că încăperea se bucură de suficient aer proaspăt. Aerul condiţionat reprezintă o altă problemă în special acum pe timp de vară. Temperatura optimă la care acesta trebuie setat este de 24-25 de grade. Valori mai scăzute pot cauza un şoc termic şi stresa organismul. Nu trebuie să uităm nici de curăţarea periodică a acestuia, deoarece poate deveni rapid o sursă de bacterii şi alergeni.

Încearcă să eviţi pe cât posibil stresul, considerat una dintre cele mai nocive maladii ale societăţii moderne. Dacă nu reuşeşti să te fereşti de stress la lucru, fă tot posibilul să uiţi complet de el atunci când revii acasă.  

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha