Bolile cardio-vasculare reprezintă prima cauză de morbiditate şi mortalitate în ţările dezvoltate. Un diagnostic precoce, cu costuri cât mai mici, a fost necesar, ceea ce a condus la dezvoltarea atât a tehnicilor de examinare imagistică, căt şi a aparaturii medicale, punându-se accent în ultima perioadă pe examina-rea Computer Tomografică, şi pe Rezonanţa Magnetică cardiacă.
Examinarea angio-CT multislice este o metodă imagistică de ultimă generaţie, non invazivă, care pune în evidenţă arterele coronare. Acest lucru a fost posibil după introducerea gatingului EKG, şi a apariţiei tehnologiei „multislice”. Metoda evidenţiază anatomia arterelor coronare şi eventualele anomalii de origine coronariană, prezenţa şi gradul stenozelor coronariene, calcificările parietale (scorul de calciu), evaluarea By-pass-urilor şi patenţa stenturilor, evaluarea funcţiei ventriculului stâng, malformaţiile cardiace, dar şi funcţionalitatea protezelor valvulare.
Studiile efectuate de diverşi autori au aratăt că metoda are 96% sensibilitate, 74 % specificitate, 83% valoare predictivă pozitivă, dar 94% valoare predictivă negativă (Gilbert L. Raff, Journal of Cardiovascular Computed Tomography, 2007, 73-77).
Angiocoronarografia CT este indicată la pacienţi asimptomatici cu risc mediu cardio-vascular, la cei cu antecedente familiare de afecţiuni coronariene, în studiul by-pass-urilor şi a permeabilităţii stenturilor, la pacienţi cu simptome atipice sau cu test de efort neconcludent. Ca orice metodă de investigaţie are contraindicaţii absolute şi limite: frecvenţa cardiacă crescută peste 70 bătăi /min, fibrilaţia atrială, sarcina, calcificările parietale masive (scor de calciu mai mare de 1000), pacienţi necooperanţi care nu menţin apneea impusă de examinare sau în cazul de alergie la substanța de contrast iodată.
Un rol deosebit în obţinerea unor rezultate pozitive îl are pregătirea corecta a pacientului pentru această examinare: cu 24 de ore înainte de examinare sunt contraindicate cafeaua, băuturile care conţin cofeină, ceaiul negru şi sucurile energizante. Pacientul nu trebuie să manânce cu 4 ore înainte de examinare, i se administrează Medrol per oral 32 mg cu 12 ore înaintea examinării, doza care se repetă cu 2 ore înainte. Abordul venos este de asemenea important deoarece se injectează soluţie iodată cu un debit mare de 5 ml / secundă, 70-90 ml. Anamneza pacientului este de asemenea importantă, prezenţa stenturilor sau a grafturilor implicând alegerea protocolului de examinare.
Scorul de calciu
Acesta este un marker indirect de încărcare aterosclerotică a arterelor coronare, calcificările coronariene fiind un semn precoce de boală coronariană (scorul de calciu având valoare diagnostică înaintea apariţiei primelor semne sau simptome de ischemie miocardică). Scorul Agatston se calculează după întinderea şi densitatea leziunilor în raport cu aria CT examinată. Se determină prin explorare CT nativă, este o metodă simplă, non invazivă, cu durată scurtă şi iradiere minimă, utilă la pacienţii cu risc intermediar de infarct sau deces (risc de 1-20% dupa scorul Framingham). Metoda nu este justificată la pacienţi cu risc sub 10 %, nu evaluează plăcile moi, nu distinge placa stabilă de placa instabilă şi nu este proporţională cu severitatea stenozei.
Interpretarea ,,Scorului de calciu“
► 0: Fără plăci aterosclerotice identificabile în prezent. Risc scăzut de apariţie al unor incidente cardiace în următorii 2-5 ani.
► 1 - 10: Prezenţa unor modificări foarte precoce de afectare coronariană, cu risc minim de apariţie al unor incidente cardiace.
► 11 - 100: Există modificări precoce ale arterelor coronare, cu risc moderat de apariţie al unor incidente cardiace în următorii 2-5 ani.
► 101 - 400: Prezenţa unor modificări semnificative de afectare coronariană, cu risc mediu spre mare de apariţie al unui incident cardiac în următorii 2-5 ani.
► Peste 401: Prezenţa unor modificări avansate de afectare coronariană, cu risc major de incidente cardiace. Simptome majore de obstrucţie coronariană semnificativă.
Valoarea negativă a scorului de calciu se asociază cu o probabilitate extrem de redusă a stenozei (sub 1 %), dar nu o exclude.
O indicaţie cu totul deosebită a angiocoronarografiei-CT este la pacienţii cărora nu li se poate efectua coronarografie clasică invazivă sau la care coronarografia este incertă.
Figura1: Pacient M, 63 ani, cunoscut cu anevrism gigant de aortă ascendentă toracală, cu insuficienţă aortică severă, insuficienţă ventriculară stângă de repaus, HTA şi dislipidemie. Examinarea angiocoronaro-CT evidenţiază dilataţie anevrismală importantă a aortei ascendente, inclusiv a rădăcinii aortice, circulaţie coronariană cu dominanţă stânga, cu aspect hipoplazic al arterei coronare drepte. Fără stenoze semnificative la nivel coronarian.
Figura 2: Pacient F, 71 ani, cunoscută cu proces expansiv de valvă aortică, cu anevrism septal interatrial permeabil, HTA stadiul II. Examinarea angiocoronaro-CT efectuată înaintea intervenţiei chirurgicale arată o circulaţie coronariană cu dominanţă stânga, fără stenoze semnificativă la nivelul arterelor coronare, precum şi procesul expansiv de la nivelul valvei (defect de umplere cu contururi neregulate, cu dimensiuni maxime de 16/13 mm, localizat la nivelul valvei aortice cu infiltrarea cuspei drepte).Examenul histopatologic a stabilit diagnosticul de fibroelastom.
Figura 3: Pacient M, 60 ani, cunoscut cu by-pass aortocoronarian, cu dureri anginoase reapărute în ultimile 4 luni, cu multipli factori de risc cardio-vasculari: diabet zaharat, hipertensiune arterială, dislipidemie. Examinarea coronarografică nu poate preciza cu exactitate permeabilitatea graftului cu artera marginală stânga, care apare opacifiat, cel mai probabil prin umplere retrogradă.
La examenul angiocoronaro-CT se evidenţiază graft LIMA-LAD (artera marginală inferioară stângă - artera descendentă anterioară stângă) permeabil, GRAFT-AORTĂ-MARGINALĂ STÂNGA trombozat, VSI-AORTĂ-CORONARĂ DREAPTA bont închis la nivelul aortei, precum şi un stent patent la nivelul ramului intermediar.
Examinarea angiocoronaro-CT este o metodă ieftină, rapidă, noninvazivă (şi deci cu morbiditate scăzută), care permite vizualizarea atât a lumenului cât şi a pereţilor arteriali, care nu competiţionează cu coronarografia clasică, având indicaţii diferite, şi care, alături de examenul IRM cardiac, trebuie să devină parte integrantă în munca de echipă la pacienţii cu afecţiuni coronariene , alături de alte metode de diagnostic.
marinela
buna.doresc sa stiu daca se poate face un angio ct coronarian la o persoana transplantata renal?c e riscuri implica substanta de contrast administrata? si daca se poate face fara substanta de contrast? multumesc
July 7, 2014, 10:44 a.m.Andreea
Mama are un meningiom supraselar operat in 2008. Si-a pierdut vederea in urma operatiei dar încă are o tumora de 3 cm pe 4 cm. Are contraindicații privind CT Angiografic??\r\nMultumesc mult
Nov. 15, 2014, 11:01 a.m.ZAMFIR OTILIA
BUNA ZIUA. VA ROG DACA SE POATE SA MA AJUTATI CU O PROGRAMARE PENTRU ANGIO CT SAU O RECOMANDARE . MULTUMESC ANTICIPAT.
Sept. 28, 2015, 1:27 p.m.Emilian Grigore
Buna ziua, In februarie 2006 am fost supus la un cvadruplu by-pass aorto-coronarian. Este indicat un angio-ct coronarian pentru a vedea care este starea celor 4 grefe? Daca da, care este costul investigatiei si cum se desfasoara ? Cum se face programarea? Multumesc !
Nov. 5, 2015, 5:18 p.m.monica
Unde se poate face angioct pt stenoza de aorta?
April 2, 2016, 8:31 p.m.CHELARU DOINA
VA ROG FRUMOS SA-MI SPUNETI UNDE SE POATE FACE ACEASTA ANALIZA DEOARECE CORONOGRAFIA CLASICA NU MI-A REUSIT. VA MULTUMESC
Oct. 2, 2016, 9 p.m.redactie
Buna ziua, Puteti suna la Spitalul Monza, Bucuresti. In urma solicitarii dvs, va fac si programarea. Multumim
Oct. 3, 2016, 10:37 a.m.pasztor
Buna.Am ofetita de 10ani si sa nascut cu probleme cardiace i sa recomandat angio CT coronarian sa se vada mai bine fisura coronariana,dar are mostocitoza cutanata si nu stiu daca are voie sa faca cu aceste substante ma puteti ajuta.
Oct. 6, 2016, 12:23 p.m.